Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA VISOKOJ NOZI

Nicolas Sarkozy na hranu troši 80.000 kuna po danu

Carla Bruni, Nicolas Sarkozy 2
Reuters
07.02.2012.
u 12:00

U garaži Elizejske palače čak je 121 automobil koji godišnje potroše benzina u vrijednosti dva milijuna kuna

U recesijskim vremenima i Francuskom je zavladala štednja pa je ministrima u vladi savjetovano da se na posao voze javnim prijevozom. No ovih se mjera ne pridržavaju baš svi, a kao najveći se rasipnik pokazao upravo francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Nakon što je po svog sina Pierrea, koji se nalazio u Ukrajini, poslao predsjednički zrakoplov i tim liječnika jer se mladić požalio na bolove u trbuhu, što je francuske porezne obveznike stajalo oko 120.000 kuna, René Dosière, zastupnik socijalista u francuskom parlamentu malo je “pročešljao” troškove Sarkozyjeva ureda i došao do, u najmanju ruku, šokantnih podataka.

Ergela od 121 automobila

– Elizejska palača danas je rupa bez dna u kojoj se novac poreznih obveznika nemilice troši – ustvrdio je Dosière iznoseći zaključke svog istraživanja. Prema ovom dokumentu, Sarkozy i njegova supruga u prosjeku dnevno troše oko 80.000 kuna na jelo i piće koje sami jedu i poslužuju svojim gostima.

– Koliko je sve to otišlo daleko, govori podatak da se za stolom Sarkozyjevih toče samo dvije vrste vina, a svaka od tih butelja stoji više od 1200 kuna – kaže Dosière. Rasipništvo francuskog predsjednika ne ograničava se samo na jelo i piće nego na sve oblike života. U garaži Elizejske palače čak je 121 automobil na raspolaganju predsjedniku i njegovu unutrašnjem krugu, a za njihovo obavezno osiguranje troši se oko 800.000 kuna, dok ova posebno sagrađena vozila godišnje potroše benzina u vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna. Sarkozy, baš kao i Nixon, voli snimati sve svoje razgovore u uredu, pa se na održavanje audioopreme kojom je premrežena Elizejska palača godišnje troši oko 4 milijuna kuna. Ne štedi se ni na drugoj opremi koja se instalira u predsjedničku palaču pa je tako za izmjenu pećnica u kuhinji i promjenu električno upravljanih roleta utrošeno oko 7 milijuna kuna.

– Ove su brojke zastrašujuće. Stječe se dojam da Elizejska palača i njen stanar nemaju nimalo osjećaja za realnost niti ih se tiču uštede koje su nužne za zemlju – kaže Dosière. Posebno su ga tijekom analize troškova zagolicali iznosi koje je Sarkozyjev ured isplaćivao tijekom svojih gostovanja u stranim zemljama. Tako je tijekom summita G20, koji je 2009. održan u SAD-u, Sarkozyjeva pratnja smatrala kako prostorija u kojoj je trebala biti održana konferencija za tisak francuskog predsjednika relativno neugledna pa su unajmili drugu dvoranu. Stajala je 160.000 kuna za nekoliko sati korištenja.

Skuplji od engleskog dvora

Koliko god ovi troškovi izgledali veliki, tek kada se preračuna trošak Sarkozyjevih putovanja dobiva se stvarni dojam razine potrošnje ureda francuskog predsjednika. Gotovo na svaki put Sarkozy kreće s pratnjom od oko 300 ljudi kojima su plaćeni svi troškovi pa prosječno putovanje unutar Francuske porezne obveznike stoji oko 640.000 kuna. Posebno je bio skup put autocestom za kolonu vozila koja je Sarkozyja i svitu prevozila od Pariza do Saint-Quentina, 120 kilometara udaljenog od prijestolnice. Za tu je svrhu izdvojeno 2,6 milijuna kuna.

– Transparentnost rada predsjedničkog ureda gotovo je na nuli, a Sarkozyjev ured ima veći proračun od engleskog dvora – kaže Dosière.

Komentara 5

SI
sinaj
20:10 07.02.2012.

Ma tko to kaže da je recesija!

PE
pemec
20:19 07.02.2012.

stalno tvrdim da su republike skuplje od monarhija. Treba uvesti opet monarhije, lakše je uzdržavati jednu kraljevsku obitlej i neih stotinjak njegovih ministara ili savjetnika nego svu ovu gamad od valde, zastupnika,predsjednika i njegove svite. Svi se oni zakraljiše, omogućiše si doživotnu rentu, odogovrnosti nemaju,mogu nas odvesti u bankrot, u rat, mogu raditi šta hoće ne odgovaraju ni za što. Predlažem za Hrvatsku uvođenje monarhije!

OB
-obrisani-
22:16 07.02.2012.

opaaa pakiraju svom bratu braća iz medija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije