Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Putnici koji putuju preko BiH ne moraju u samoizolaciju'

Kazao je da je granična policija izuzetno razvila svoj informacijski sustav i prate svakog državljanina prilikom ulaska u Hrvatsku, te po novom prikupljaju podatke i o mjestu boravka i brojeve telefona, a samoizolacija se kontrolira od strane policije i Državnog inspektorata.
24. lipnja 2020. u 23:53 0 komentara 4045 prikaza
Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite oko koronavirusa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno kazao je da je donekle pojačan promet na GP Stara Gradiška, ali ne bitno da bi se moglo reći da je riječ o nekom velikom ulasku državljana BIH-a u Hrvatsku prije stupanja mjera na snagu. Podsjećamo, svi koji dolaze iz BiH-a, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova morat će u samoizolaciju od 14 dana ukoliko odluče doći u Hrvatsku sukladno novim mjerama Stožera. 

Božinović se u Sisku zahvalio zdrastvenim radnicima na doprinosu u borbi protiv korone ODLUKA STOŽERA Moraju u samoizolaciju: 'Turiste iz BiH i Srbije žrtvovali smo za spas turističke sezone'

Kazao je da je granična policija izuzetno razvila svoj informacijski sustav i prate svakog državljanina prilikom ulaska u Hrvatsku, te po novom prikupljaju podatke i o mjestu boravka i brojeve telefona, a samoizolacija se kontrolira od strane policije i Državnog inspektorata.

- Prema njima se postupa na jednak način kao prema hrvatskim državljanima, bez obzira na to što su strani državljani, rekao je Ničeno u HRT-ovoj emisiji Tema dana. 

U samoizolaciju neće morati samo oni koji prolaze kroz Hrvatsku. U slučaju da oni koji su u tranzitu odluče posjetiti nekoga, sustav omogućuje kontrolu tranzita, naveo je načelnik. 

Kako je objasnio, od 19. ožujka imali su granične prijelaze za tranzit i do kraja travnja pratili konvoje teretnih vozila kako netko ne bi zalutao.

- Osobna vozila nismo nikad pratili, ali se vrlo lako na našem sustavu vidi kad je osoba ušla na pojedinom graničnom prijelazu, kad je izašla, tako da mi tranzit možemo kontrolirati, rekao je Ničeno i dodao da putnici mogu tranzitirati i kroz ove zemlje koje su danas stavljene na listu.

Koronavirus u Sloveniji PREVENTIVA Slovenija pooštrila epidemiološke mjere: Dvije zemlje završile na crvenoj listi

- Dakle, putnici, primjerice, iz Mađarske koji putuju na more mogu putovati preko BiH i oni su u tranzitu, to se ne računa kao da su bili na području BiH i da bi time bili u nekakvoj samoizolaciji, napomenuo je Ničeno.

Ničeno je rekao da su od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja popis dobili popis svih maturanata koji dolaze u Hrvatsku na dodatne ispite državne mature te da će svima biti omogućen ulazak uz posebne mjere koje je potpisao HZJZ.

- Mislim da je ukupno bilo takvih učenika 910, tako nešto, međutim, ne idu svi na te izborne predmete, tako da se očekuje, mislim, 250-300 učenika koji bi mogli doći, rekao je Ničeno i ustvrdio da se pokazalo da su mjere samoizolacije uspješne.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.