Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.01.2017. u 13:12

Čime i kako opravdati svođenje djeteta na robu i izrabljivanje sirotih surogat-majki?

U svijetu se danas za novac može kupiti gotovo sve, no treba li i djecu svesti na robu koja se kupuje i prodaje?

U mekama reproduktivnog turizma agencije posrednici zgrću silan novac nudeći dobrostojećim zapadnjačkim parovima čak i mogućnost odabira nacionalnosti, inteligencije i izgleda djeteta.

Niz je uglednih svjetskih medija, poput BBC-a, prenosilo svjedočenja surogat-majki iz Indije, Tajlanda koje su potpisivale ugovore na engleskom jeziku a da nisu uopće znale taj jezik te na što su pristale!

A pristajale su na ropski odnos za nekoliko tisuća dolara u kojem su tijekom trudnoće morale biti odvojene od vlastite djece samo kako bi ih, nakon što sve završi, mogle prehraniti. Surogat-majčinstvo nije bio njihov izbor, nego eksploatacija njihove nesreće i njihova tijela.

Zato je i komercijalno surogatstvo zabranjeno u gotovo svim zemljama EU jer se smatra da se njime vrijeđaju dostojanstvo i majke i djeteta i svodi ih se samo na objekt ugovora.

No, parovi koji žele djecu pod svaku cijenu i tome su doskočili pa odlaze po njih u zemlje koje ga dopuštaju.

Europski sud za ljudska prava konačnom presudom u slučaju Paradiso i Campanelli sada je poručio da par od kojeg ni jedan od partnera nije biološki roditelj djeteta ne može računati da će dobiti legitimitet za takvo roditeljstvo.

Želja za djetetom za mnoge je ljude jedna od najsnažnijih želja, ali barem se danas iskonska potreba za roditeljstvom može ostvariti posvojenjem, potpomognutom oplodnjom, donacijom spolnih stanica zbog čega ljudi ne moraju pribjegavati – kad ogolimo stvari do kosti – kupnji djeteta.

Zato su i osviještene Šveđanke ne tako davno pokrenule kampanju “Feminističko NE surogat-majčinstvu”, držeći da je ono trgovanje ženskim tijelima i djecom.

Ako je opravdano da nekome prijateljica ili sestra pristanu biti surogat-majke, čime i kako opravdati eksploataciju siromašnih surogat-majki, u kojoj i dijete svodimo na robu i lišavamo ga temeljenog ljudskog prava da jednom sazna svoje podrijetlo? 

>> Žena rodila vlastitog unuka za kćer oboljelu od karcinoma: 'Bila mi je čast!'

Komentara 1

CI
cika123
15:18 26.01.2017.

Nema te osobe na svijetu za koju bi nosila bebu devet mjeseci, rodila i nekom dala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije