Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srdačan susret Pahora, Grabar-Kitarović i Fishera: 'Proširenje je osnažilo EU i mora se nastaviti'

U izjavama nakon sastanka predsjednici su poduprli širenje Europske unije na Zapadni Balkan
17. travnja 2015. u 17:58 116 komentara 9180 prikaza
Borut Pahor Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Borut Živulović/FA Bobo/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Uz srdačan doček slovenskog predsjednika Boruta Pahora, u slovenskoj Logarskoj dolini počeo je trilateralni sastanak čelnika Hrvatske, Austrije i Slovenije.

Slovenski MMC piše da je predsjednike triju država u Logarskoj dolini dočekalo oblačno vrijeme, ali da to nije pokvarilo dobro raspoloženje austrijskog predsjednika Heinza Fischera, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i domaćina Boruta Pahora.

Poduprli širenje EU na Zapadni Balkan

U izjavama nakon sastanka predsjednici su poduprli širenje Europske unije na Zapadni Balkan, ali i naglasili da sve države moraju ispuniti uvjete za članstvo, piše Delo. Pahor je kazao da se širenje Europske unije ne smije gledati kao tehnički problem, već je to "komplicirani politički proces" i zato mu treba posvetiti posebnu pozornost.

– Ne vidim drugu mogućnost za mir, sigurnost, blagostanje, pomirenje, ne samo na Zapadnom Balkanu već i šire u tom dijelu Europe, nego priključenje tih država u EU u razumnom roku – kazao je Pahor, dok je austrijski predsjednik Fisher dodao da za sve države u pristupanju EU moraju vrijediti jednaka pravila.

"Proces proširenja osnažio je EU i mora se nastaviti"

– Proces proširenja osnažio je EU i mora se nastaviti – jasna je bila hrvatska predsjednica te je dodala da države koje žele ući u Uniju moraju ispiti jednake uvjete. Potvrdili su da će širenje EU biti glavna tema sastanka procesa Brdo-Brijuni 7. lipnja u Crnoj Gori. Predsjednici su razgovarali i o sadašnjosti i budućnosti Europske unije bez koje, prema Pahorovim riječima, ne bi u miru slavili 70. obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata.

 – Možemo zaključiti da EU trenutačno nije najkonkurentnija u svijetu i da su je neke države bolje od nje – rekao je Pahor i dodao da rješenje problema predsjednici vide u institucionalnim i drugim promjenama. Dogovorili su krajem kolovoza konferenciju o EU u austrijskom Alpbachu. Pahor je predložio da se na nju pozovu i mladi ljudi kako bi lakše došli do rješenja za konkurentniju i solidarniju Europsku uniju.

Kolinda Grabar-Kitarović prvi put na trilaterali

– Ukrajinsku krizu možemo riješiti političkim sredstvima, a u obzir se moraju uzeti suverenost i teritorijalna cjelovitost država – kazala je Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka. Predsjednici su naglasili da Hrvatska, Slovenija i Austrija mogu pripomoći da se sukobi u svijetu riješe na miran način.

 

[SUSRET S PREDSJEDNICIMA SLOVENIJE I AUSTRIJE] KGK - „Hrvatska, Slovenija i Austrija bliske su države koje dijele...

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on 17. travanj 2015

To je bio drugi trilateralni sastanak predsjednika Slovenije, Austrije i Hrvatske, a prvi put je na njemu sudjelovala Kolinda Grabar-Kitarović, dok je na prošlogodišnjem susretu bio bivši predsjednik Ivo Josipović.

>>Kolinda Grabar Kitarović susrela se s Borutom Pahorom na neformalnom ručku

>>Pahor telefonski čestitao Grabar-Kitarović, ona ga pozvala na inauguraciju

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Deleted user:

    Pahor ljubi sve po redu, premijerke, predsjednice...

  • hrvatski sokol:

    bravo Kolinda! dobre odnose i ekonomski prosparitet prema Sloveniji i Austriji. sto vise prema zapadu.

  • arjavas:

    Vražji je ovaj Pahor , tak je cmokal i J. Kosor.