Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
banski dvori

Ni treća runda nije urodila plodom. Nema dogovora sindikata i Vlade

sindikati, vlada (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
02.07.2012.
u 08:19

– Ako ne postignemo uštede, morat ćemo se zadužiti za dvije ili tri milijarde kuna, što dovodi u pitanje kreditni rejting, što nećemo riskirati – poručio je Mrsić

Nema dogovora sindikata javnih službi i Vlade o smanjenju materijalnih prava onih koji plaću primaju iz proračuna. Nakon trećeg sastanka u Banskim dvorima i dalje dijametralni stavovi iz kojih se može naslutiti da ni u srijedu, za kada je zakazan novi sastanak, neće doći do dogovora. Vlada je napravila ustupak u svojim zahtjevima ponudivši sindikatima da se dodatak za minuli rad sa 0,5 na 0,3 posto smanji samo u tekućoj godini. Time bi se u ovoj godini uštedjelo 500-tinjak milijuna kuna.

– O svemu možemo pregovarati, ali o dodatku nikako. To je zadiranje u plaće i to ne dolazi u obzir – izjasnila se Spomenka Avberšek uime članova Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnim službama.

Ministar Mirando Mrsić ponovio je zahtjeve Vlade koja traži ukidanje božićnice za ovu godinu, a jubilarne nagrade, regresa i božićnice u 2013. te stavljanje izvan snage sporazuma iz 2009. po kojem bi se plaće u javnom sektoru povećale za 6 posto u trenutku kada izađemo iz krize, odnosno nakon dva tromjesečja s pozitivnim rastom BDP-a.

– Taj sporazum u idućoj godini nosi obvezu od 1,6 milijardu kuna u proračunu, što ne možemo ispuniti. Ako ga se i odgodi za 2014., ponovno predstavlja teret, koji nema smisla nositi – kazao je Mrsić. Sindikati s druge strane nisu spremni odustati od sporazuma, jer je to, kažu, zadiranje u cijenu rada.

– Taj se sporazum ne može otkazati, jer je u njemu predviđena revizija u slučaju nepovoljnih ekonomskih prilika te arbitraža. Možemo, dakle, samo ići na sud, ali nikako se ne može otkazati – objasnio je Vilim Ribić ministru. Vlada nije odustala od rezanja domaće dnevnice sa 170 na 150 kuna ni od ukidanja prosvjetnog dodatka, kojim se zaposlenicima u obrazovanju primanja povećavaju za 2 posto godišnje. Iako se nada kvalitetnom sastanku u srijedu, ministar Mrsić ponovio je sindikatima da Vlada neće premašiti masu plaća od 21,5 milijardu kuna, koliko je predviđeno u proračunu, a koja uključuje uštedu od dvije milijarde kuna.

– Ako ne postignemo uštede, morat ćemo se zadužiti za dvije ili tri milijarde kuna, što dovodi u pitanje kreditni rejting, što nećemo riskirati – poručio je Mrsić. Čini se da je sve bliže otkazivanje temeljnog kolektivnog ugovora javnih službi, ali o tome se ni Vlada ni sindikati nisu željeli izjasniti dok traju pregovori. Za dva dana će se konačno sastaviti i pregovarački odbor sindikata državnih službenika, koji su pokušali prolongirati pregovore traženjem takozvanog prebrojavanja.

Vlada s policajcima i zaposlenicima ministarstava sjeda za stol s istim zahtjevima, ali će se razgovarati i o odredbama novog kolektivnog ugovora, s obzirom na to da postojeći istječe zadnjeg dana srpnja.

Ministar je najavio da kreće i revizija plaća u državnim agencijama, a i da zaposlenike javnih poduzeća čeka ista sudbina kao i zaposlene u javnim službama.

Komentara 37

ST
stefj
09:04 02.07.2012.

Ovo ne bu dobro završilo... Svaki puta do sada, kada je vlada pregovarala s Ribićem, Severom i ekipom, dobili smo nove poreze, davanja ili nešto slično, a ništa se nije promijenilo, nego je sve gore. Baš me zanima što ćemo dobiti ovaj puta. Već se priča o novom porezu na banke, što će se, naravno, opet preliti na sve nas u vidu večih kamata i snižavanja rejtinga. Žalosno je da su do sada sva povećanja poreza išla isključivo za državnu potrošnju: PDV s 22 na 25%, porez na dividendu 14.7%, trošarine, itd. Nova zaduženja, sve je to išlo da bi se održala primanja i prava državnih službenika. Isto tako sva poskupljenja struje, plina, itd idu da se održe prava javnih službenika. Ništa, niti kuna od sve te silne love nije završila u privredi, proizvodnji i sl. To je siguran put u propast...

OS
osica
09:50 02.07.2012.

mislite li da ovi riješavaju problem, ili ........... "sve je isto ko i lani?

BU
BubyZG
08:53 02.07.2012.

Hoće li se isto tako razgovarati i o smanjenju kamatnih stopa, rezanju doprinosa, ukidanju trošarina ? Neće ? Onda preporučam da se zbog ravnomjernosti "stezanja remena" ne pristane na NIŠTA !!!! Ili ćemo svi stegnuti remen ili neće nitko ! Isto kao što je i Ugovor o stambenom kreditu uz valutnu klauzulu i promjenjivu kamatu neraskidiv i nepromjenjiv, tako treba biti i Kolektivni UGOVOR - neraskidiv i nepromjenjiv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije