Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽILI SMO

Ni Ivi Sanaderu ni Vladimiru Zagorcu još nije oduzeta ni jedna kuna

Ivo Sanader
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
10.11.2014.
u 16:50

DORH - 
Uvažene su ovrhe na 76,7 milijuna kuna, ali ne znamo koliko je naplaćeno

Ivi Sanaderu nije trajno oduzeta još ni jedna kuna iako je Županijski sud u Zagrebu još 14. srpnja naložio, kako nas je izvijestio glasnogovornik sudac Krešimir Devčić, provedbu ovrhe po pravomoćnoj presudi u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Ali, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu na koje nas je Devčić uputio, odgovorilo nam je kako zasad ne mogu ovršiti 3,610.528 kuna od Sanadera jer su od USKOK-a doznali da je sva njegova imovina “obuhvaćena privremenim mjerama zabrane otuđenja i raspolaganja u predmetu Fimi media, a  mjere traju do pravomoćnog okončanja tog postupka”.

Što se ovrhe pet milijuna eura nad Dioki Holdingom AG tiče, proslijeđena je zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć nadležnom pravosudnom tijelu Švicarske Konfederacije. Dakako, i to će potrajati, tko zna s kakvim ishodom. 

Zamrznuto 211 milijuna

Podsjetimo, Vladimir Zagorec već je godinu dana na uvjetnoj slobodi, ali država još nije ovršila 39 milijuna kuna koliko mu je pravomoćno oduzeto prije četiri godine jer sve vrijeme traju sporovi koji to onemogućuju. Dakle, lijepo zvuči kad glavni državni odvjetnik, podnoseći godišnje izvješće, kao nedavno za 2013. godinu, kaže da su županijska državna odvjetništva zamrznula imovinu od 70 milijuna kuna, a USKOK 126 milijuna kuna, odnosno u 934 presude ukupno gotovo 211 milijuna kuna. Ali, to je “zec u šumi” jer i iz citata koji slijedi u izvješću proizlazi da je riječ o podacima iz nepravomoćnih odluka: “Po pravomoćnosti je značajan dio i oduzet i, ako je u pitanju novac, on je uplaćen u proračun, a imovina je prenesena na Državni ured za upravljanje državnom imovinom”. Prema podacima koje nam je dao DUUDI od 2011. trajno su oduzeta dva stana, tri vozila, zlatni nakit i uplaćeno je 5,268.991,40 kuna. DUUDI raspolaže trajno oduzetom imovinom, a privremeno oduzetom samo ako im je povjerena na čuvanje i upravljanje, što, recimo, nije slučaj sa 479 “blokiranih” nekretnina. Slična direkcija u Srbiji hvali se kako mjesečno zarađuje oko 100.000 eura na privremeno oduzetoj imovini: 50 kuća, 232 stana, desetak poslovnih i stambenih zgrada, 65 poslovnih prostora, 61 trgovačko društvo, četiri hotela, pet restorana, 368 automobila, 20 kamiona, tri autobusa, desetak građevinskih strojeva... Portal Blic objavio je da je srbijanska direkcija trajno oduzela desetak stanova, četiri kuće, 11 kg zlata u polugama, 17 kg zlatnog nakita... 

Za podatak o stvarno ukupno oduzetom novcu iz DUUDI-ja upućeni smo na nadležne sudove, a kako nam je DORH također odgovorio da se sud brine o izvršenju presuda, ispada da bi svaki sud pojedinačno trebalo pitati kako bismo došli do podatka o ukupno oduzetom novcu. Iz odgovora DORH-a proizlazi da u slučaju kad osuđenik ne preda dobrovoljno oduzetu imovinu, sud šalje predmet u građansko-upravni odjel državnih odvjetništva radi pokušaja ovrhe. Tako je u 2013. od sudova primljeno 1850 predmeta iz raznih godina te su državna odvjetništva podnijela 1648 ovršnih prijedloga, a sudovi su ih uvažili 1306  na ukupan iznos od 76,699.000 kuna. “No, koliko je stvarno i naplaćeno, taj podatak nemamo, odnosno ne raspolažemo njime”, odgovorio nam je DORH. 

Skromni rezultati

Dakle, iako nam čelnici tijela kaznenog progona i analitičari stalno govore da je oduzimanje imovinske koristi temelj borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te iako su proteklih godina zakoni mijenjani kako bi se unaprijedio taj važan segment antikorupcijske politike, stvarni rezultati i dalje su više nego skromni. Uz to, nema koordinacije objedinjene na jednom mjestu gdje bi se definirale slabosti, nudila rješenja pa i gdje bi se znala svrhovitost suđenja kriminalcima izražena i kroz stvarno oduzetu kriminalnu imovinu u odnosu na onu koja je “oduzeta” samo na papiru u pravomoćnim presudama.

>>Sanader nesposoban za raspravu mjesec i pol dana

>>Sanader se iz bolnice vratio u Remetinec

Komentara 52

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:54 10.11.2014.

Glavno je da su sirotinji uvedene fiskalizacije, legalizacije, ovrhe, porezi, trosarine, prirezi... ipak je tu veca lova nek kod Zagorca i Sanadera

TR
to.rijeka
16:56 10.11.2014.

i što je najbitnije nije raskinut ugovor mol-ina.

ST
strsljen2013
17:00 10.11.2014.

Niti neće. Pa nisu valjda "marljivo" skupljali da bi sada vraćali. Uvjetne kazne, guljenje krumpira, opomene i novac ostaje. Svi zadovoljni a ovce nisu na broju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije