Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ni jedna pritužba o nasilju nad migrantima do sada se nije pokazala utemeljenom

Većina pritužbi se zbog nedostataka konkretnih podataka ne može provjeriti te se niti jedna pritužba do sada nije pokazala utemeljenom, kažu u MUP-u
05. rujna 2018. u 15:17 9 komentara 343 prikaza
Migranti pokušali ući u Hrvatsku
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ustvrdilo je da ni jedna pritužba o nasilju nad migrantima koje su dobili od UNHCR-a do sada nije pokazala utemeljenom.

migranti u Maljevcu Davor Ivanković Hrvatska nije uz Orbana, no granice stišće orbanovski i bez žice

"Ministarstvo unutarnjih poslova kao partner UNHCR-a dobiva određeni broj pritužbi koje iskazuju migranti bez potvrđenog identiteta, bez točne lokacije i vremena događaja. Na sve zaprimljene pritužbe MUP je odgovorio, međutim, većina pritužbi se zbog nedostataka konkretnih podataka ne može provjeriti te se niti jedna pritužba do sada nije pokazala utemeljenom", izvijestio je MUP.

U posljednjem izvješću UNHCR-a pod naslovom "Putovanja očajnika" navodi se, među ostalim, da je oko 2500 izbjeglica i migranata od početka godine vraćeno iz Hrvatske među kojima je za 1500 njih uskraćen pristup postupku azila, dok ih je 700 prijavilo nasilje i krađe.

Migranti se skrivali u teretnom vlaku Na granici Policija u Zvorniku u teretnom vlaku pronašla migrante, dio se dao u bijeg

U MUP-u ističu da se i u izvješću uz sporne navode „nalazi i riječ 'navodno', a koja ukazuje na nepotvrđenost sumnji.   

"Naime, navedeno Izvješće kao izvor navodi članak Guardiana, a čije smo navode već nebrojeno puta odbacili i neprovjerljive informacije od isto tako nepoznatih migranata koji se, po vlastitom priznanju, ilegalno kreću preko granica većeg broja država.

S obzirom da je tijekom 2017. godine zaprimljeno 1887 namjera za međunarodnu zaštitu, a do kolovoza 2018. godine registrirano je  646 tražitelja međunarodne zaštite, ne možemo prihvatiti tvrdnju da ovo Ministarstvo sustavno uskraćuje pravo migrantima da podnesu zahtjev za međunarodnu zaštitu.

Prosvjedi u Chemnitzu Velike promjene Prije tri godine pljeskali su Angeli Merkel. Danas su na naslovnicama slike ekstremnih desničara

MUP i UNHCR imaju dobru suradnju po pitanju postupanja prema migrantima i međusobnog izvješćivanja o problematici. UNHCR sudjeluje u projektu Border monitoringa sa partnerom Hrvatskim pravnim centrom te kroz taj projekt ima mogućnost uvida u stanje postupanja na granici te kao rezultat toga projekta nismo imali konkretnih primjedbi na postupke", ističu u MUP-u.

Izvještaj UNHCR-a za osobe koje neregularno prelaze put od Grčke i Bugarske preko Balkana pored Hrvatske uključuju još Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Mađarsku, Crnu Goru, Rumunjsku, Srbiju i Sloveniju.

>> Granična policija RH u ophodnji državnom granicom u sprečavanju ulaska migranata iz BIH

TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platiti 127.262 kn
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • Avatar močuga
  močuga:

  Ali pazi naslov od UNHCR-a..."Putovanje očajnika"???!!! Ha ha ha.....koga vi farbate ? A zašto putuju uvijek prema kršćanskim zemljama??? Eno im Kina i njihov prosperitet! Japan, Južna Koreja!!! Da vidimo kako bi prošao islam i te floskule tamo....😎

 • Deleted user:

  Antife, lijevicari i ona gamad iz “Are you serious” lizu dupe Sorosu za par Eura i rade protiv Hrvatske placenim clancima za sta ih treba uhititi i osuditi na barem 25 god. efektivnog zatvora zajedno sa novinarima koji ova sranja ... prikaži još!a objavljuju. Normalno uz dobre batine da se za barem nesto sa opravdanjem imaju tuziti. Sljam...

 • bla3108:

  znaci ako meni u kucu upadne provalnik i ja ga premlatim, on mene moze tuziti za nasilje? sto je najgore ima idiota koji bi na to odgovorili s "da"