Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATVORENICI NEMAJU KOME PISATI

Devet mjeseci čekanja: Zašto još nema komisije za pomilovanja?

dd
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
13.11.2016.
u 13:00

Ministarstvo pravosuđa zaprima molbe i rješava ih. U Ured predsjednice poslali su više od 50 obrađenih molbi, ali odgovor nisu dobili

Ni devet mjeseci nakon što je raspustila Komisiju za pomilovanja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije imenovala novu. Za to vrijeme osuđenici preko zatvora i kaznionica u kojima izdržavaju kaznu pišu molbe Ministarstvu pravosuđa, ono ih obrađuje i piše izvješća, no o molbama nema tko odlučivati. Glasnogovonik predsjednice, Luka Đurić, kaže da će komisija biti osnovana “kada se bude znalo da ima molbi”, ali da ih trenutačno nema.

Mesić rješavao sam

No, u Ministarstvu pravosuđa doznajemo da molbi zatvorenika itekako ima; zaprimaju ih redovito, jedno vrijeme obrađene nisu nikamo slali, no kasnije su u Ured predsjednice poslali više od 50 obrađenih molbi, ali odgovor nisu dobili. Među onima koji su tražili milost predsjednice ima i osuđenika koji nisu dočekali ni pozitivnu ni negativnu odluku jer su u međuvremenu izdržali kaznu.

– Ta je komisija potrebna i moramo je imati, ali očito se ne mogu dogovoriti tko će u njoj biti – kaže odvjetnik Veljko Miljević, podsjećajući da se i u predsjedničkom mandatu Stjepana Mesića bilo dogodilo da jedno vrijeme nije bilo Komisije za pomilovanja pa je on tada iskoristio svoje ovlasti i sam donosio odluke. Naravno, na taj način rješavanje molbi ide puno sporije jer je zadaća komisije da, nakon što prouči slučaj, predsjedniku pripremi prijedlog odluke.

Šeks lobirao za dilera

– Ustavno je pravo zatvorenika tražiti akt milosti, a to je predviđeno i Zakonom o pomilovanjima i jako je neozbiljno što komisije nema toliko dugo. Pretpostavljam da je Ministarstvo pravosuđa zatrpano molbama, jer u vrijeme kad sam ja bio član komisije pristizale su, u prosjeku, po dvije molbe zatvorenika dnevno. Kada se komisija i oformi, dočekat će je brdo posla – kaže bivši član predsjedničine komisije.

Na sjednicama su, dodaje, rješavali po stotinjak molbi, a uoči raspuštanja u veljači taman su završili molbe pristigle još 2014. Lanjske i ovogodišnje molbe zatvorenika za pomilovanje ostale su netaknute.

Komisija koja je odlučivala o molbama zatvorenika bila je raspuštena nakon što je otkriveno da je Vladimir Šeks, u to doba posebni savjetnik predsjednice, lobirao kod članova komisije. Tražio je od njih da predsjednici predlože pomilovanje Vanje Goldbergera, njegova bivšeg savjetnika, koji je bio osuđen zbog dilanja droge. Epilog je bio taj da je Goldberger pomilovan, Šeks smijenjen, a komisija raspuštena. Predsjedničin glasnogovornik kaže da bi nova komisija mogla biti osnovana do kraja godine.

>> 'Šeks je nedorečenom i neozbiljnom izjavom doveo u pitanje svoj integritet'

Komentara 6

AA
aabbcc
13:27 13.11.2016.

Glavni razbojnici i pljackasi su oslobodjeni čorke i prije zatvora a za ostale koga briga !!

BE
belimo
13:28 13.11.2016.

Tu komisiju za pomilovanja treba potpuno ukinuti ili mora stalno biti u "pogonu". Ovako se može desiti apsurd da čovjek "odguli " do kraja a trebalo ga je pomilovati zbog nekog razloga. Budite bez brige, komisija bude proradila ako budede u pitanju koji "jači igrač" i to preko reda...

DO
dopizdilomi
13:29 13.11.2016.

Polako ljudi, ima vremena. Prvo Sanaderi, Vidoševići, Merzeli, Saboi i takvi a onda ovi sitnog zuba, pardon, sitnog lopovluka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije