Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Broj nezaposlenih pada zbog sezone i migracijskih trendova, 58% nezaposlenih ima srednju školu

Posljednji podaci HZZ-a o nezaposlenima u lipnju pokazuju da je prema razini obrazovanja 58% nezaposlenih osoba imalo završenu srednju školu, stoji u RBA analizi.
25. srpnja 2016. u 10:11 9 komentara 308 prikaza
09042010 zagreb hzz burza zapošljavanje nezaposlenost posao traženje poslovi foto: hrvoje dominic
Pogledajte galeriju 1/4

Stopa registrirane nezaposlenosti u lipnju je iznosila 13,6 % što je 0,8 posto manje u odnosu na mjesec ranije, a 2% u odnosu na isti period prošle godine.

nezaposlenost Eurostat Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim godišnjim padom stope nezaposlenosti 22.08.2012., Koprivnica - Popisivanje, ciscenje, fotografiranje i mjerenje slika, kipova, grafika i drugih eksponata u vlasnistvu Muzeja grada Koprivnice. Posao odradjuju mladi koji staziraju nakon studija, te dugotrajno nezaposlene osobe koje su posao do Blag oporavak Nezaposlenih 58.000 manje, ali zaposlenih svega 11.000 više

Niža nezaposlenost posljedica je uobičajenih sezonskih kretanja koje tijekom ljetnih mjeseci rezultiraju poboljšanjima pokazatelja s tržišta rada, stoji u RBA analizi.

Nastavak trenda očekuje se i u idućim objavama, no sa slabljenjem glavne terorističke sezone jedan dio radnika zaposlenih u turističkom sektoru i pratećim djelatnostima ponovno će postati nezaposleni. 

"Potonje ukazuje na duboko ukorijenjene strukturne probleme na hrvatskom tržištu rada koje i dalje karakterizira niski udio aktivnog stanovništva, niska zaposlenost, ali i dugotrajna nezaposlenost te obrazovna struktura nezaposlenih koja često ne zadovoljava potražnju za radnicima određenih profila. Posljednji podaci HZZ-a o nezaposlenima u lipnju pokazuju da je prema razini obrazovanja 58% nezaposlenih osoba imalo završenu srednju školu, 22% nezaposlenih je sa završenom osnovnom školom dok je bez škole i nezavršene osnovne škole oko 6% ukupno nezaposlenih. Ostatak nezaposlenih s udjelom od 14% u ukupnom broju nezaposlenih ima neki stupanj akademskog obrazovanja. Osim toga, službeni pokazatelji iz istog izvora potvrđuju da je pad nezaposlenosti jednim dijelom i posljedica negativnih migracijskih trendova", stoji u RBA analizi. 

>> 10 godina hrvatske stagnacije: manje je stanovnika i zaposlenih, a više iseljenih

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • DRX:

    Drago mi je da sam svojim odlaskom pridonio smanjenju nezaposlenosti, ocekujem nagradu kad svratim na godisnji.

  • Deleted user:

    U ovoj zemlji, radio ili ne radio, crna ti je sudbina.

  • Deleted user:

    Evo kod mene procvjetala ljubica,ponovo.nego gdje ste sklonili milanovića i njegove afere?