Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
primorsko-goranska županija

Nezaposlenih manje za 16% u odnosu na lani, a novih poslova 41% više

sajam poslova rijeka
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/6
12.04.2016.
u 15:13

U županiji nedostaje radnika u graditeljstvu, drvnoj i prerađivačkoj industriji, njih ukupno oko 3000

Gotovo svi pokazatelji u vezi sa zapošljavanjem u Primorsko-goranskoj županiji imaju pozitivan predznak – nezaposlenih je u odnosu na godinu prije 16 posto manje, novoprijavljenih nezaposlenih 3 posto manje, a novoprijavljenih radnih mjesta 41 posto više, kazala je danas Jadranka Tomašić, predstojnica riječkog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na 9.  Sajmu poslova u Rijeci.

Tomašić, ujedno i predstavnica organizatora sajma na kojem sudjeluju 73 izlagača, istaknula je da je uloga sajma omogućiti susrete ponude i potražnje za radom te da na sajmu izlažu poslodavci iz trgovine, turizma i ugostiteljstva, zdravstva, brodogradnje, računarstva, bankarstva telekomunikacija, kao i razne institucije.

Predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić naglasio je da u županiji nedostaje radnika u graditeljstvu, drvnoj i prerađivačkoj industriji, njih ukupno oko 3000. Svakodnevni su zahtjevi za uvoz radne snage, nastavio je Vujić kazavši da Hrvatska gospodarska komora stoga pokreće inicijativu za drugačije oblikovanje upisne politike, kao i da se stipendiraju obrazovni programi  nakon kojih će polaznici lakše naći posao.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel  rekao je da je još uvijek evidentiran relativno velik broj nezaposlenih, da nije dobro da ima toliko slobodnih radnih mjesta za koje je teško pronaći radnike, pa se razmišlja o uvozu radne snage. "Time će se trebati pozabaviti HZZ i cjelokupni obrazovni sustav Hrvatske", rekao je Obersnel. Ocijenio je da su se programi koje je provodio HZZ pokazali dobrima, primjerice program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

Obersnel je još istaknuo da Grad Rijeka na Sajmu poslova predstavlja program Startup inkubatora, kroz koji je do sada prošlo oko 250 ljudi u 70-ak timova, a uskoro se očekuje ulazak treće generacije polaznika u taj inkubator.  

U okviru Sajma poslova, koji se održava u Sveučilišnom kampusu na Trsatu, održan je okrugli stol o poticanju zapošljavanja osoba s invaliditetom te dvije radionice – o tome kako se predstaviti poslodavcu te o povećanju šanse za zapošljavanjem. Predstavljen je i novi web portal HZZ-a „e-usmjeravanje“ za promidžbu informacija i alata za pomoć u upravljanju karijerom.  

>> Milanović komentirao nezaposlenost i ručao u studentskoj menzi

Komentara 5

Avatar Josko70
Josko70
17:01 12.04.2016.

To je kod nas najveći problem, kao i u mnogim drugim zemljama. Omjer mora biti 75 Posto srednje i nisko obrazovnog pučanstva. A kod nas je obrnuto! Normalno da nam onda nedostaje radne snage kad niko neće da radi osim da pegla computer. Nažalost istina!

OS
osica
15:49 12.04.2016.

Imate li koje nepopunjeno mjesto u Primorsko Goranskoj županiji i Gradu Rijeci? Kako to expresno popunjavate a ? Trebaju vam "drvosječe, nosači i mješači betona......" oni s Faksom, jok?

RA
Rangostar
16:18 12.04.2016.

kolka je bila lani ako je sad manja za 16%..... mozda 17%...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije