Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU garancija

Nezaposleni će se do kraja godine morati javljati na burzu rada

'15.09.2012., Zagreb - Ministar rada Mirando Mrsic dolazi na zadnji sastanak radi provodjenja postupka mirenja Pregovarackog odbora Vlade Republike Hrvatske i cetiriju sindikata javnih sluzbi.  Photo:
'Marko Prpic/PIXSELL'
25.06.2013.
u 21:17

Za aktivne mjere zapošljavanja potrošeno je 400 od 520 milijuna kuna. Postojeći programi obuhvatili su 33.000 nezaposlenih osoba

Mladi volonteri koji se stručno osposobljavaju za 1600 kuna u kolovozu će uz naknadu dobiti i plaćeni prijevoz do posla. Širokoj paleti mjera iz aktivne politike zapošljavanja od srpnja će se priključiti još desetak novih, među kojima je i plaćanje troškova prijevoza. Iako najmlađa članica EU, Hrvatska će među prvima postupiti prema EU preporuci da se svakoj nezaposlenoj mladoj osobi ponudi posao ili daljnje obrazovanje! Uz Hrvatsku, učinit će to još i Finska, dok će ostale članice ‘garanciju’ primjenjivati od 2014.

Javni radovi i volontiranje


Kad je riječ o Hrvatskoj, nezaposleni će se morati još pola godine svaki mjesec javljati na burzu jer će tek od iduće godine Vlada ukinuti obveznu mjesečnu prijavu, nakon što se promijeni zakon o zapošljavanju. Uz mjesečne prijave, nestat će i grupno informiranje. Ministar rada Mirando Mrsić kazao je da će hrvatska “garancija za mlade” u nastavku godine uključiti 8816 mladih za čije će se osposobljavanje izdvojiti 120 milijuna kuna. Podaci o novim mjerama bit će objavljeni na internetskoj stranici Zavoda za zapošljavanje zajedno s drugim servisnim informacijama te za njih vlada velik interes i među nezaposlenima i među poslodavcima. U 2014. godini garancija bi obuhvatila 20 tisuća mladih, a godinu dana kasnije 25 tisuća. Hrvatska je treća po udjelu nezaposlenosti mladih, pa se očekuje da će značajan dio sredstava za zapošljavanje mladih stići iz europskog socijalnog fonda. Hrvatska će pak iz svog proračuna financirati mjere koje se odnose na mlade iz skupine 25-29 godina jer se EU preporuka ne odnosi na njih.

Ove je godine Vlada napravila priličan financijski napor na tom području – za aktivne mjere zapošljavanja dosad je potrošeno oko 400 milijuna kuna, zapravo veći dio ovogodišnjeg budžeta teškog 520 milijuna kuna. Postojeći programi obuhvatili su 33.000 nezaposlenih osoba, a najmasovnije se koriste javni radovi, kojima je obuhvaćeno 10.000 nezaposlenih, te stručno osposobljavanje za rad, odnosno volontiranje u kojemu je zaposleno 12.000 osoba. Nastavi li se ista dinamika zapošljavanja u drugom dijelu godine, Zavodu za zapošljavanje treba doznačiti još 300 milijuna kuna, bilo iz hrvatskog proračuna, bilo iz EU fondova. U prvom dijelu godine zasad je iz pretpristupnih fondova EU osigurano samo 18 milijuna kuna!

S prvim danom srpnja za mlade nezaposlene osobe pripremljeno je niz novih mjera koje se svode na zaposlenje, nastavak obrazovanja, vježbeništvo ili naukovanje. Poslodavci dobivaju puno više nego mladi jer im se nudi gotovo pa besplatna radna snaga, no i s tim se nezaposlenost sporo smanjuje, a bez posla je oko 320.000 osoba. Primjerice, poslodavcu iz privatnog sektora koji nakon stručnog osposobljavanja zaposli volontera država će dati 50% bruto plaće još godinu dana. Tvrtka koja zaposli mlade dulje od dvije godine bit će dvije godine oslobođena plaćanja doprinosa.

S vaučerom u Finu


Država namjerava intervenirati i u područje rada na crno na povremenim poslovima poput čišćenja ili vrtlarenja, za što se priprema poseban zakon o povremenom zapošljavanju. Ministar rada Mirando Mrsić objasnio je za HRT da će korisnici usluga povremenih radnika kupovati vaučere s unaprijed plaćenim porezima i doprinosima. U Vladi očekuju da će naručitelji poslova vaučere kupovati dobrovoljno.

– Vi ćete kupiti vaučer koji će sadržavati iznos honorara te osobe i njezine doprinose. Ta osoba će onda otići naplatiti ga u poštu, Finu, banku. Država će dobiti svoje, a oni će dobiti ono što bi inače dobili sada u gotovini – rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

>> 'Ukidamo prijave na burzu. Ljudi su bez posla s pečatom i bez njega'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije