Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nezapamćena pošast: Skakavci jedu Australiju!

Nedavne obilne kiše donijele su sa sobom najezdu skakavaca koji u istočnoj Australiji uzrokuju probleme na području veličine Španjolske.
16. travnja 2010. u 15:10 10 komentara 17 prikaza
skakavac
Foto: AFP

Posljednja velika najezda skakavaca dogodila se 2004., kad su ti kukci opustošili oblast dvostruko veću od Engleske, ali ovogodišnja najezda prijeti da po šteti višestruko nadmaši onu od prije šest godina. U Queenslandu, Novom Južnom Walesu, Victoriji i Južnoj Australiji milijuni skakavaca na oko pola milijuna četvornih kilometara (otprilike površina Španjolske) jedu usjeve i vrtove, ometaju zračni pa čak i cestovni promet; a sva natjecanja u golfu otkazana su jer skakavci prekrivaju igrališta. Lokalno stanovništvo stavlja mreže za komarce na hladnjake svojih automobila da im skakavci ne bi ulazili u motore.

Najgore je u središnjem i zapadnom Novom Južnom Walesu, gdje su oko grada Forbesa skakavci uništili 10.000 hektara ječma i žita.

- Prošlo je dosta godina otkad su unutrašnjost Australije pogodile ovako obilne kiše. Zato je ova najezda toliko obilna i raširena – kaže Chris Adriaansen iz australske komisije za najezdu skakavaca, upozoravajući da je to tek prvi dio pošasti jer će se u proljeće iz jajašaca koja su položili ovi skakavci izleći novi:

- Od sredine rujna pa tijekom cijelog listopada u cijeloj toj oblasti možemo ponovno očekivati veliku najezdu skakavaca.

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
 • Avatar kresimir*
  kresimir*:

  Dobro je sunce koje sjaji. Da. Bit ce nas. Sigurno da ne bumo svi nestali, al ne bumo vise ovak bahati kad smo sad. Bit ce malo promjena. Socijalnih koje je Morkin opisivao.

 • libero:

  Nema veće pošasti od HDZa koja hara Hrvatskom.

 • 10 lipa:

  kao što rekoh..; lagano ali sasvim lagano ide sve u 3 pm....