Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stečaj

Nezakonita privatizacija uništila garešničku Modeu

Modea
Michael Palijan/VLM
03.03.2010.
u 15:45

Nekada jedna od najjačih tekstilnih tvrtki dobila je pravomoćnu presudu protiv bivših vlasnika, ali će teško naplatiti 19 milijuna kuna potraživanja.

Mnogi su ostali začuđeni kada je početkom godine garešnička Tvornica rublja Modea završila u stečaju, posebice jer se proizvodnja u najvećem dijelu temeljila na suradnji sa stranim poslovnim partnerima, ali i redovitim plaćama.

Ceh lošoj pretvorbi

Sada već bivši direktor “ustečajene” tvrtke Ivan Lacković navodi kako je glavnina razloga stečaju u 15 godina dugoj sudskoj parnici vođenoj protiv bivših vlasnika tvornice. Godine 1995. financijska policija i državna revizija poništile su pretvorbu jer su, navodi Lacković, bivši vlasnici Modeinim novcem otplatili dionice i svoja ostala poduzeća povezali s tvrtkom.

 - Modeina potraživanja prema njihovim tvrtkama bila su oko 12 milijuna kuna. Morali smo vratiti i hipoteku u iznosu od gotovo milijun eura i petnaest godina voditi sudsku parnicu, u kojoj su samo odvjetnički troškovi stajali oko četiri milijuna kuna - objašnjava Lacković.

 Iako su dobili pravomoćnu presudu potkraj 2008. godine, suočili su se s činjenicom da će oko 19 milijuna kuna dosuđenih potraživanja teško naplatiti. Osim toga, valjalo je održavati poslovanje, isplaćivati kakve-takve plaće, ispunjavati obveze prema državi, pa je zbog blokade računa i duga od 16 milijuna kuna prema poreznoj upravi jedino rješenje bio stečaj. Većina radnika je prešla u novu tvrtku Modea nova, u kojoj ih je 230 s ugovorom na neodređeno i tridesetak na određeno vrijeme.

 Otkup nekretnina

- Posla ima i nadamo se da ćemo uspjeti otkupiti nekretnine po prihvatljivoj cijeni tijekom stečajnoga postupka - ističe Lacković. Naime, njihova se vrijednost procjenjuje na oko 30 milijuna kuna, no prema već ustaljenoj praksi prodaje stečajne imovine, može sa sigurnošću reći da će joj vrijednost višestruko pasti. Dug prema pravomoćnoj presudi sada je problem stečajnoga upravitelja. Uspije li ga naplatiti, pokrpat će se veći dio dugova tvrtke, koji se procjenjuju na 35 milijuna kuna. Među njima je i četiri milijuna kuna za otpremnine radnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije