Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Prosvjedi su nezakoniti'

Policija mirno deblokirala većinu cesta u BiH, putnici noć proveli na niskim temperaturama

Foto: Screenshot
1/3
Autori: Hina, Vecernji list
01.03.2018.
u 08:24

Novalić je kazao kako je njegova vlada poduzela niz koraka na poboljšanju položaja razvojačenih branitelja i da će s tim nastaviti i ubuduće u suradnji sa svih 1600 udruga

Bosanskohercegovačka policija deblokirala je rano u četvrtak većinu prometnica koje su u srijedu zapriječili razvojačeni branitelji, a zatvoren je ostao jedino prilaz Tuzli iz pravca Orašja.

Policija nije koristila silu jer su se prosvjednici nakon kraćih pregovora pristali povući, potvrdio je lokalnim medijima Mevludin Halilović, dužnosnik policije sarajevske županije.

Nakon više od dvadeset sati ponovo je uspostavljen promet iz pravca Bosanskog Broda prema Zenici i Sarajevu te između Sarajeva i Mostara. Blokiran je ostao prilaz Tuzli iz pravca Orašja.

Zbog prosvjeda nekoliko stotina branitelja Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) bile su blokirane stotine osobnih vozila, autobusa i kamiona a tisuće putnika noć su proveli na iznimno niskim temperaturama.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare oko ponoći predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić pozvao je prosvjednike na pregovore, no oni nisu odgovorili pa je nejasno kako će se stvari dalje razvijati.

Prosvjednici traže posebne naknade za nezaposlene bivše branitelje, jedinstveni registar branitelja i ujedinjavanje oko 1600 braniteljskih udruga.

"Nitko nije prijavio prosvjede i oni su nezakoniti"

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić najavio je u noći između srijede i četvrtak kako vlasti neće tolerirati nastavak blokade ključnih prometnica kojima je paraliziran život u tom entitetu i da će, ukoliko oni koji su te blokade postavili ne pristanu svoje probleme rješavati kroz pregovore s vladom, policija biti prisiljena intervenirati.

Novalić je nešto prije ponoći u Sarajevu sazvao izvanrednu konferenciju za novinstvo zbog cjelodnevnih blokada prometnica između Sarajeva, Mostara, Zenice i Tuzle koje je postavilo nekoliko stotina bivših pripadnika Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Na prometnicama je stoga satima blokirano na stotine vozila s velikim brojem putnika kojima je ostalo samo da se čekajući neko rješenje smrzavaju na temperaturama koje su se tijekom noći spustile do 18 stupnjeva ispod ništice.

"Nitko nije prijavio prosvjede i oni su nezakoniti", kazao je Novalić upozoravajući kako se blokada koja je od srijede u 10 sati praktično onemogućila putovanje između ključnih gradskih središta više ne može tolerirati.

"Ukoliko ne bude odgovora na naš poziv na pregovore pozvat ćemo organe reda da građanima Federacije BiH osiguraju slobodno kretanje", najavio je entitetski premijer.

Novalić je kazao kako je njegova vlada poduzela niz koraka na poboljšanju položaja razvojačenih branitelja i da će s tim nastaviti i ubuduće u suradnji sa svih 1600 udruga koje okupljaju bivše vojnike, a pri tom sve one iznose različite, često potpuno neusuglašene zahtjeve.

Kazao je kako se sada na godišnjoj razini iz entitetskog proračuna izdvaja 650 milijuna konvertibilnih maraka (332 milijuna eura) za braniteljske naknade. Kumulativno je od završetka rata za to isplaćeno više od 11 milijardi KM odnosno 5,6 milijardi eura.

"Federacija više od toga ne može", poručio je Novalić konstatirajući kako prosvjednici ispostavljaju nove financijske zahtjeve za koje jednostavno nema novaca.

Skupine prosvjednika koje su od srijede blokirale promet u Federaciji BiH traže izvanrednu sjednicu Zastupničkog doma entitetskog parlamenta kako bi on usvojio njihov zahtjev za odobravanjem dodatnih naknada, uspostavom jedinstvenog registra branitelja te jedinstvene organizacije koja bi zastupala interese svih razvojačenih branitelja.

Ključne riječi

Komentara 46

Avatar dr. Evil
dr. Evil
07:39 01.03.2018.

BiH...nisu branitelji već borci

Avatar mlijeko
mlijeko
07:39 01.03.2018.

Vidjeli ovi u BIH kako su u Hrvatskoj branitelji dobili i više negoli su tražili i iznad mogućnosti države pa probaju i oni. Jedino što njihovi poltičari neće da uzimaju kredite u inozemstvu da bi plaćali privilegije i kažu nema više, i ovo što dobivate je iznad mogućnosti države.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:05 01.03.2018.

Još čekamo u RH milijuntog branitelja...U Hrvatskoj imamo "profesionalne branitelje" i ljude koji su po zanimanju "Hrvati"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije