Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanje

Nexe Grupu ne zanima PP Orahovica, M-San i dalje pregovara

pporahovica
Dragutin Šantoši
04.05.2010.
u 15:23

Umjesto povrata duga najpoznatija hrvatska tvrtka u IT industriji je PP Orahovici ponudila dokapitalizaciju, otkup većinskog paketa dionica i preuzimanje tvrtke koje nije dobro dočekano u Orahovici.

Poljoprivredno poduzeće Orahovica posljednja je preživjela ratarska tvrtka u Slavoniji. Privatizirana je po modelu radničkog dioničarstva pa ima više od 300 dioničara. Sve dok recesija nije snažnije zahvatila hrvatsko tržište proizvođači hrane u Orahovici nekako su izlazili na kraj s besparicom, a krajem prošle i početkom ove godine ratare su pogodile financijske teškoće koje nikako nisu uspjeli izbjeći.

Umjesto države i poslovnih banaka proizvodnju hrane na orahovačkom području dijelom je financirala osječka tvrtka Žito koja je naraslo potraživanje od 47 milijuna kuna prenijela zagrebačkoj M-San Grupi. Umjesto povrata duga najpoznatija hrvatska tvrtka u IT industriji ponudila je PP Orahovici dokapitalizaciju, otkup većinskog paketa dionica i preuzimanje tvrtke koje nije dobro dočekano u Orahovici. Ponuđena cijena dionice od 150 kuna bila je premala dioničarima koji su za dionicu tražili pet puta više novca pa su zagrebački preuzimači, nakon lošeg početka dogovora, blokirali račun PP Orahovice.

Za Večernji list danas je Ivan Ergović, predsjednik uprave Nexe Grupe, demantirao glasine o mogućem preuzimanju orahovičke tvrtke.
– Nexe Grupa je donijela odluku da neće dati ponudu za kupovinu udjela u PP Orahovici - potvrdio je Ergović. U dogovore o rješavanju teških prilika orahovičkih ratara, koji gospodare sa više od 6000 hektara i drugim resursima, uključio se i SSSH.

- PP Orahovica je dobra "udavača", ali zbog postojećih okolnosti teško može preživjeti bez svježeg kapitala i strateškog partnera - kaže Slavko Kotromanović, regionalni povjerenik PPDIV-a.

Unatoč blokadi PP Orahovica uspjela je dovršiti proljetnu sjetvu na oko 3300 hektara.

Komentara 3

DU
Deleted user
17:07 04.05.2010.

Znači pola slavonije todoriću,pola sanaderu

PA
pazistečaj
18:27 04.05.2010.

Prvo Keramika, zatim PPK, sve ljepše za ljepšim. Slavonija je zemlja čudesa za lokalne menađere. Političari kao i uvijek nemaju pojma što se dešava. Radnici neka se zadovolje sa malo gnojiva i otrova, a uprava.....oni su sebe već zadovoljili. Muka im je jedino što više neće biti uprava ako ih preuzme M-SAN. Kažu malo im je 150 kn po dionici, čekajte samo kao i mi u Keramici pa ćete sa svojim dionicama moći obrisati guzicu.

UD
udrimuski
18:59 04.05.2010.

radnici dragi kao što kaže pazistečaj, činite sve što možete da vas nebi snašlo isto kao radnike kio keramike... zna se kako su prošle sve naše firme...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije