Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabijeljela se obala

Nevrijeme zahvatilo Hrvatsku: Snijeg u Dalmaciji, otoci odsječeni

Nevrijeme zahvatilo Hrvatsku (1)
Foto: PIXSELL
1/5
01.02.2012.
u 19:00

Olujna bura uz obalu i vjetar na otvorenom otežali su promet na moru i zatvorili ceste, a bijele pahuljice padale su i u Sinju.

Sibirska zima bijelim je pahuljama obradovala barem one najmlađe. Padalo je i na Jadranu, a olujna bura, hladnoća, zastoji u cestovnom prometu i velike poteškoće s trajektima, obilježili su današnji dan.

Najmlađi Zadrani i Riječani uživali su u pahuljicama tijekom noći, no prvi su ih sati srijede otopili. Snijeg je padao u i na kvarnerskim otocima, većem dijelu Istre, u Senju te na Rabu i Pagu, a oko 10 sati u nekim dijelovima Dubrovnika i na Konavlima, ali nije se zadržao. No iza podneva guste bijele pahulje zasule su dalmatinsko zaleđe, ponovno je zalepršalo nad zadarskim krovovima, a Drago Žaja, dežurni meteorolog u splitskom Hidrometeorološkom zavodu, najavio nam je da će se zabijeljeti  splitske ulice.

Moguće da će u ovom naletu hladnoće, koji će se nastaviti u petak popodne i trajati do polovice idućeg tjedna, biti oboreni i neki rekordi. Najdeblji snježni pokrivač u Splitu zabilježen je u siječnju 1979., kada je napadalo čak 21 cm!

Probleme je pak pravila olujna bura uz obalu i južni vjetar na otvorenom moru.

Putnici na podu

– Na moru je jezivo! Idemo za Vis, valja strašno, valovi prelaze preko palube. Prava apokalipsa, kao u horor-filmovima! Malo je putnika, a i oni su na podu! – dala nam je izvještaj Katarina Prungl, hrvatska heroina, sa svog radnog mjesta, trajekta Petar Hektorović.

Olujna bura mnoge je otoke, Cres, Rab, kao i većinu na zadarskom području, odvojila od ostatka svijeta.

O jačini vjetra u zadarskom arhipelagu svjedoči i nasukavanje motorne jahte Nadja dužine 17 metara. Nasukala se na obali ispred Kukljice na otoku Ugljanu. Donio ju je jak vjetar čak iz Sukošana gdje se nalazila na vezu. 

Kako se očekuje da će bura i dalje jačati, u HAC-u su najavili da će vrlo vjerojatno autocesta A1 između Maslenice i Posedarja biti zatvorena sve do ponedjeljka. Uvjeti vožnje kroz Gorski kotar osobito su teški. Zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema. Na Krčkom mostu zabilježen je udar bure od blizu 150 kilometara na sat. Jadranskom magistralom od Bakra do Karlobaga mogla su voziti samo osobna vozila. Na Zavižanu je izmjereno rekordnih -18 stupnjeva i 55 centimetara snijega.

Zbog najave iznimnih hladnoća, u Splitu dežura 24 sata prihvatilište za beskućnike. Centri za socijalnu skrb u mnogim područjima najavljuju obilaske starijih ljudi, koji žive sami.

– Apeliramo i na pružanje dobrosusjedske pomoći te molimo da ljudi obiđu svoje starije susjede, provjere kako se nose s ovim vremenskim uvjetima te im pruže potrebnu pomoć – rekao je Augustin Sergej Erdelja, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapinsko-zagorske županije.

Nema aditiva, ide petrolej

Najava da će Karlovac s minus 23 stupnja tijekom idućih dana bit među najhladnijim gradovima u Hrvatskoj ispraznila je police benzinskih postaja i specijaliziranih trgovina koje su nudile aditiv protiv smrzavanja dizelskoga goriva. U nedostatku aditiva koji se prodaju po 40-ak kuna za 50 litara goriva vozači kupuju petrolej.

Ličani su za zimu uvijek spremni. Iako je u noći s utorka na srijedu u glavnom ličkom gradu Gospiću palo 17 centimetara snijega, život teče nesmetano, gradske su ulice čiste.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Aristarh
Aristarh
20:42 01.02.2012.

MEĐIMURJE!! Nema snijega ni u tragovima. Zašto nijedna tv ne objavi nekakvu kartu sa sniježnim pokrivačem ili bar neke novine.

SI
Silverlight
20:01 01.02.2012.

BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!

PB
predrag borna
20:21 01.02.2012.

Najnormalnija zima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije