Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nevrijeme u Zadru - kaos na cestama, poplavljeni kafići...

Prvi je to puta nakon gotovo pola godine da je tako velika količina kiše pala na zadarskom području.
01. rujna 2012. u 10:55 9 komentara 124 prikaza
zadar, poplava (1)
Foto: Filip Brala/Pixsell

Nakon pet mjeseci bez prave kiše, u Zadru je u subotu palo gotovo 90 litara kiše i to u svega nekoliko sati prijepodneva. Sve je rezultiralo potpunim prometnim kolapsom, pa čak i spašavanjem vozača iz automobila u jednom zadarskom pothodniku. Dva automobila je gotovo u cijelosti preplavila voda, no ozlijeđenih nije bilo.

- Jednom je vozaču voda došla do krova automobila. No, dok smo mi došli izvukao se iz automobila - rekao nam je Željko Šoša zapovjednik zadarskih vatrogasaca.

Voda je na zadarskim prometnicama izbijala šahtove, ali i dio asfalta na jednoj cesti. Ponovno se zadarski sustav odvodnje pokazao nespremnim prihvatiti veću količinu oborina, pa su poplavile gotovo sve ulice nadomak staroj jezgri.

>>FOTO U 'jezeru' ispred crkve u Zadru igrali vaterpolo i lovili ribu

Brojni automobili su ostali na cestama zarobljeni u vodi, a navodno je u vodi ostao i automobil koji je trebao u subotu poslijepodne voziti mladence na vjenčanje. Prema tvrdnji očevidaca vozač koji je bio iza svojim je automobilom malo pogurao auto koji je bez oštećenja ipak krenuo dalje.

Voda je prodrla i u podrume zadarske bolnice, kafiće, kao i na ribarnicu i gradska vrata, te stari Forum. Ispred crkve Svetog Donata stvorilo se možda i prvi puta pravo malo jezero dubine od tridesetak centimetara.

Stotine poziva u pomoć za ispumpavanjem su zabilježili Centar 112 i vatrogasci koji su morali zbog toga izraditi i listu prioriteta u svojim intervencijama. Njih je posjetio zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić koji je zatražio mobilizaciju svih ljudi i tehnike u saniranju poplavljenih zadarskih podruma i objekata, te u popravku šahtova i drugih oštećenja na zadarskim prometnicama. Dodajmo da je i Split danas zahvatilo jako nevrijeme. Čitatelj nam je poslao video snimku jake kiše koja je zahvatila to područje.

Imate li fotografije ili video nevremena pošaljite nam na e-mail dojavi@vecernji.net

Zadranin lažnom dojavom o požaru htio u

Zadranin lažnom dojavom o požaru htio u prioritete za ispumpavanje podruma

Zadarski vatrogasci od ranog jutra nakon pljuska i gotovo 100 litara kiše ispumpavaju brojne objekte i podrume. Zaprimili su čak 500 poziva i radit će cijelu noć.

Među njima je bilo dakako i paničnih poziva u pomoć, ali i lažnih dojava o požaru. Tako su vatrogasci zaprimili u 9.15 sati dojavu o požaru podruma u Arbanasima. Vatrogasci su ubrzo stigli, no pokazalo se da je dojava lažna odnosno da se ne radi o požaru već o poplavi u podrumu. No, uzalud mu je bilo to što je slagao jer su vatrogasci došli na teren s vozilom samo za gašenje požara odnosno bez pumpe.

Paničan poziv, također iz Arbanasa zaprimljen je u u 14 sati kada je dojavljeno da je starica zarobljena u kući koja je poplavljena. Vatrogasci su došli, u kući je bilo manje od pola metra vode i starica je bez problema evakuirana i zbrinuta.

PRSATA CLAUDIA
Bujna Slavonka o kojoj pišu svjetski mediji: 'Žene se zgražaju kad me vide'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • qwas33333:

    đej sad kalmeta?

  • Deleted user:

    mali članak a pun neistina, nije nevrijeme izazvalo poplave, nego totalno razoren sustav odvodnje, koje se nije "pokazao nespremnim", nego su ga baš krajnje unazadili novijim radovima, divljim obnovama koje su napravljene nestručno i nezakonito a koštale su suho zlato. ... prikaži još! u dalmaciji se neće "obnoviti" niti jedna ulica a da se sustav odvodnje ne degradira protuzakonitim improvizacijama a stručnim ljudima ne daju ni prići, jer se onda ne može muljati s nabijanjem cijena i dodatnih troškova, tj, kad se stručno radi mnogo je teže krasti.

  • james49:

    Bilka je vrhunska p****** kad nije bilo kiše. Sad kiša pada nekoliko sati i opet p******. I još pada tuča koja je sigurno uništila ono što je ostalo od suše.