Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nevrijeme poharalo Jadran, kod Zadra spašavali dvije jedrilice

nevrijeme
Arhiva VL
12.10.2009.
u 20:04

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izvijestili su o čak šest akcija spašavanja od kojih su se dvije dogodile u zadarskom akvatoriju. Naime, jedrilica "Uni qua“ koja se nalazila kod Premude oko 14.30 sati ostala je bez pogona pa ju je Lučka kapetanija Zadar uslijed orkanske bure telefonom navodila u sigurnu luku. Na jedrilici su se nalazila četiri njemačka državljana, a oko 16 sati spasila ih je brodica pomorske policije.

Zbog loših vremenskih uvjeta na moru, posebno jake bure koja je dosezala i do 150 kilometara na sat, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci danas je koordinirala niz akcija traganja i spašavanja. Iako su jutros oko 9.30 sati u dogovoru s Pomorskim meteorološkim centrom u Splitu preko obalnih radio postaja uputili izvanredno upozorenje o lošim vremenskim uvjetima na Jadranu, pojedini nautičari i ribari nisu se pridržavali savjeta da tijekom dana ne izlaze na more pa su zapali u nevolje.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izvijestili su o čak šest akcija spašavanja od kojih su se dvije dogodile u zadarskom akvatoriju. Naime, jedrilica "Uni qua“  koja se nalazila kod Premude oko 14.30 sati ostala je bez pogona pa ju je Lučka kapetanija Zadar uslijed orkanske bure telefonom navodila u sigurnu luku. Na jedrilici su se nalazila četiri njemačka državljana, a oko 16 sati spasila ih je brodica pomorske policije.

Oko 15.35 sati poziv u pomoć uputila je jedrilica "Monika“ koja je s dvoje njemačkih i dvoje austrijskih državljana ostala bez pogona i sa slomljenim jedrom kod svjetionika Veli Rat na Dugom otoku. Kako su vremenski uvjeti bili iznimno teški, ni policija ni lučka kapetanija nisu mogle izvršiti tegalj jedrilice, a da stvar bude gora, posada je u nekoliko navrata odbila napustiti plovilo, pa spašavanje nije ni izvršeno. Čarter tvrtka Vito nautica iz Pule koja je vlasnik jedrilice, organizirala je pomoć privatne tvrtke za spašavanje plovila, a akcija spašavanja još traje.

Policija i lučke kapetanije od 13 do 17 sati spašavale su i plovila na Cresu, Rabu, Susku i Šibeniku. Naime, jedrilica "Calipso“ nasukala se oko 13.30 sati kod rta Zaglav na otoku Cresu, a dva bračna para, njemačkih državljana, spašeni su brodicom Lučke ispostave Cres. Prevezeni su u Autokamp u Martinščici.

Oko 13 sati kod rta Sveta Eufemija na otoku Rabu nasukala se njemačka jahta "Lutti 5“ s troje njemačkih državljana, bračnog para s djetetom. Spašeni su i smješteni u hotel. Jedrilica "Perseus 2“ kod Suska oko 17 sati ostala je bez pogona sa slomljenim jarbolom, a posada od pet švicarskih državljana pristala je napustiti jedrilicu te je u spašavanje upućen najbliži brod, tanker "Sepen“.

Akcija još traje. Također, tijekom regate Murter-Kornati oko 17.10 sati prijavljen je nestanak jedrilice s mađarskim skiperom i petero djece, mađarskih državljana. U potragu su isplovila plovila pomorske policije i Lučke kapetanije Šibenik, no iz regatnog odbora javili su da je jedrilica uplovila u luku Biograd. Dvojica ribara isplovila su oko 14 sati iz Zablaća kod Šibenika prema otočiću Komorica, gdje im se izgubio trag. U potrazi sudjeluju pomorska policija, a kapetanija je uputila remorker "Delta“ tvrtke Brodospas.

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Nevera
Nevera
20:15 12.10.2009.

Nevera. To se zove NEVERA!!!! Nevrijeme je u Slavoniji......

CH
Charlemagne26
08:24 13.10.2009.

\"...slomljenim jedrom...\" Slomljeno JEDRO? Jadan vam bog....

AG
Agramer198
11:09 13.10.2009.

Ajd barem ne treba više lovit i skupljat Čehe na luftmadracima po Jadranu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije