Naslovnica Vijesti Svijet

'Nevinost muslimana' – film koji namjerno napada islam

Izjave tvoraca filma potvrdile su sumnje egipatske muslimanske većine da iza filma stoji koptska dijaspora
13. rujna 2012. u 15:53 44 komentara 381 prikaza
Steve Klein
Foto: Reuters/PIXSELL

Nakoula Basseley Nakoula (55) pripadnik Koptske kršćanske crkve koji živi nedaleko od Los Angelesa jedan je od "krivaca" za stvaranje antiislamskog filma koji je potaknuo bijes egipatskih i libijskih muslimana te izazvao diplomatsku krizu. Film jednostavnog naziva "Nevinost muslimana", tvrdi Nakoula, inače osuđen za prijevaru savezne banke, nastao je zbog toga što islam smatra tumorom društva i priznaje kako je video zapravo "provokativna politička izjava koja napada religiju".

Nakoulino priznanje potvrdilo je sumnje egipatske muslimanske većine da iza filma stoji koptska dijaspora, a to potvrđuje, donosi Reuters, i činjenica da je film promovirao Morris Sadek, konzervativni koptski kršćanin koji živi u SAD-u.

"Nevinost muslimana" izazvao je bijes zbog prikazivanja Muhameda kao ubojice i pedofila. Na filmu je radio i antiislamist Steve Klein, bliski suradnik koptske zajednice i glavni "krivac" za koptsko "zauzimanje za vlastite ciljeve nasuprot islamskom teroru u Egiptu".

Detalji filma, u čiji je nastanak navodno uloženo pet milijuna dolara koje su donirali neimenovani židovi i dalje su nepoznati, a 13-minutni video objavljen na YouTubeu, sastavljen od nespretno presnimljenih i slučajno prerađenih scena, navodno je samo najava filma.

Cindy Lee Garcia, glumica iz Bakersfielda u Kaliforniji, koja je u filmu odglumila malu ulogu tvrdi da nije znala kako sudjeluje u uvredljivoj satiri o Muhamedovu životu kada se prošlog ljeta javila na natječaj za ulogu. Scenarij filma u kojemu je ona glumila, tvrdi, zvao se "Pustinjski ratnici" i u njemu nije bilo spomena o islamu.

Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar madcap
  madcap:

  Ruga li se lonac-loncu, a oba crna. Svaka religija je tumor društva, jedino je pitanje koliko je gdje uznapredovao.

 • Miške 3:

  My Style- odlično, slažem se. Krščnin sam,ali poštujem islam. Čitanje Kuran časnoga me obogačuje. Samo treba dodati da i Isus( Isa) kojeg muslimani poštuju ( kao i Mariju-Miriam) je sol svijeta: Prodika na brdu.

 • -obrisani-:

  Šta si bili arapi pre pojave "proroka" Rim je tek početkom 4 veka priznao Hrišćanstvo kao legalnu religiju i prihvatio kao novu veru i napustili su mnogobošcvo Ko je bio prorok??..... Ratnik pljačkaš ubica i promiskuitetna osoba imao žena više ... prikaži još! više nego što je fudbaski tim