Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nevin sam robijao 80 dana, sada hoću 174.000 kuna odštete

Puljanin Danijel Brnos očekuje materijalnu ispriku zato što je pogrešno optužen da je orobio trgovinu
16. kolovoza 2012. u 08:38 79 komentara 6296 prikaza
danijel brnos
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Kad pravosuđe hoće, djeluje brzo, a ako pogriješi i iza rešetaka drži pogrešnog čovjeka, kao što je to bilo u slučaju 25-godišnjeg Puljanina Danijela Brnosa, to košta porezne obveznike. Upravo na kune iz proračuna računa Brnos koji je lani početkom prosinca bio uhićen i osumnjičen, a dvadesetak dana poslije i optužen da je prijeteći pištoljem opljačkao tri tisuće kuna iz trgovine u Puli. Optužnica Županijskog državnog odvjetništva brzo je i potvrđena, nakon pripremnog ročišta bila je sazvana i rasprava, a onda tužitelj odustaje od optužbe i kazneni se postupak obustavlja. Policija je, naime, uhitila pravoga razbojnika koji je, osim pljačke za koju su teretili Brnosa, osumnjičen i optužen za još šest razbojstava.

PUCNJAVA U VRSARU Policija traži ovog čovjeka jer je upucao bivšu djevojku i mladića!

Niti čuti za alibi

No, dotad je Brnos u istražnom zatvoru u Puli već izbrojio 80 dugih dana, od 7. prosinca lani do 24. veljače. Danas zbog toga traži novčanu naknadu od 160 tisuća kuna, kao i naknadu štete zbog izgubljenog mobitela, oštećenog sata i fotoaparata prilikom uhićenja te za troškove posjeta njegovih bližnjih dok je bio iza rešetaka. U zahtjevu za mirno rješenje spora, koji je podnio Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, napominje da je zbog nezakonitog uhićenja imao zdravstvene probleme i traženi iznos zaključio na 174 tisuće kuna. Odgovor čeka već dva i pol mjeseca.

– Sad nisu brzi kao što su bili kad su me spremili u zatvor bez dokaza, samo na temelju nelogičnog iskaza prodavačice i navodnog prepoznavanja, iako sam uporno ponavljao da nisam počinio tu pljačku. Tužiteljici sam gotovo u minutu točno naveo gdje sam sve bio u vrijeme pljačke, što se moglo provjeriti pregledom snimki nadzornih kamera s tih mjesta – ogorčen je Danijel dodajući da je u dva navrata molio da se njegov alibi provjeri, ali da to nije učinjeno.

Samica i lanci

Prilikom uhićenja, tvrdi, policajci su ga srušili na tlo i tukli. Priznaje da je bježao, jer je među policajcima prepoznao jednoga s kojim je otprije imao problema, i stao tek kad su rekli da će pucati.

– Bio sam već prije u zatvoru, godinu i deset mjeseci zbog pljačke koju sam počinio kao 20-godišnjak, no poslije toga nisam počinio nikakvo kazneno djelo. Ali, valjda sam dobra mušterija pa sam bio prijavljen i za krađu motora s kojom, ustanovilo se, nisam imao ništa. Istodobno, policija se nije pomakla kad sam opljačkan i pretučen završio u bolnici – u dahu izgovara Danijel. Kaže da je tužiteljici na ispitivanju kazao da ga imaju na “zubu” i da sumnja u lažno terećenje, no zbog straha nije rekao o kome je riječ.

Kad je uhićen, policija ga je, tvrdi, držala 30 sati bez hrane i ispitivala zbog niza pljački od Umaga preko Pazina do Pule. Prošao je i detektor laži. Uvjeren je da bi bio i osuđen da pravi razbojnik nije uhićen. Psihički iscrpljen, sukobio se sa zatvorenikom u zatvorskoj šetnji i završio u samici, a potom je “u lancima” odvezen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, no ondje je psihijatar procijenio da je s njim sve u redu. Od pravde neće odustati i ne bude li se nagodio s državom, podići će tužbu, a tada će, kaže, na vidjelo izaći svi pogrešni, nezakoniti i manjkavi potezi sustava koje je osjetio na vlastitoj koži.

Tražio sam snimke nadzornih kamera, ali

Tražio sam snimke nadzornih kamera, ali već su bile uništene

Na ispitivanju u odvjetništvu Brnos je imao branitelja po službenoj dužnosti, a potom je, kad je nakon tjedan dana zaključio da od provjere njegova alibija neće biti ništa, angažirao odvjetnika Vlatka Nuića.

- U Brnosovu slučaju nije bilo provjere i utvrđivanja činjenica na koje je on, pozvan da kaže sve što mu ide u korist, ukazivao. Kad sam zatražio da se izuzmu snimke nadzornih kamera s lokacija na kojima se kretao bilo je prekasno jer su bile uništene, odnosno prošao je rok njihova čuvanja - objašnjava Nuić. Ukazuje i na druge manjkavosti u istraživanju na koje je prigovorio, primjerice davanje opisa razbojnika i prepoznavanje koje nije bilo u skladu s pravilima, nepotpisani zapisnik s prepoznavanja, vjerodostojnost iskaza svjedokinje. To bi se, nastavlja, utvrđivalo u sudskom postupku da nije pronađen počinitelj. Nuić potvrđuje da je boravak u zatvoru Brnosu bio iznimno težak i stresan, da je čak odbijao hranu te je izgubio 10 kilograma i da je cijeli postupak, a zbog događaja s kojim nije imao nikakve veze, negativno djelovao na njegovo zdravlje.

Elipso

  • autoritet:

    Zaslužio je odštetu, ali treba je platiti onaj tko je nevina čovjeka strpao iza rešetaka, a ne ja i drugi porezni obveznici.

  • Felicijen:

    Ako ovaj dobije te novce, može se očekivati navala dobrovoljaca za pritvor....

  • isuskristkomunist:

    Neka drzava sad fino plati.