Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Fimi Media

Nevenka Jurak želi otkriti kako se izvlačio novac

jurak
Screenshot: HTV
27.10.2010.
u 08:01

Prema nekim informacijama, izdašne svote izvučene iz državnih tvrtki završavale su kod Barišića koji je dalje njima raspolagao.

Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi medije, uhićena u kolovozu zbog “pranja” 16,5 milijuna kuna, neslužbeno doznajemo, prilično ozbiljno razmišlja iznijeti pred istražiteljima USKOK-a svoju stranu priče o uvjetima i načinu sklapanja poslovnih aranžmana svoje tvrtke s državnim poduzećima. Jurak, bliska prijateljica također uhićena bivšeg šefa Carine i bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, u trenutku uhićenja iznosila je obranu zanijekavši da se udružila sa svojih dvoje suradnika radi naplate fiktivnih računa.

Udarili na najslabiju kariku


Kako doznajemo, Jurak se nada postizanju nagodbe s tužiteljstvom o visini svoje kazne, no s obzirom na to da je upravo preko Fimi medije iz državnih tvrtki izvučeno oko 40 milijuna kuna, nije u položaju da postavlja prevelike zahtjeve. Vlasnici problematične marketinške agencije sljedeći mjesec istječe istražni zatvor produljen sredinom rujna zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela, a njezini su odvjetnici podnijeli ustavnu tužbu tvrdeći da joj se krše ustavna prava te da je uskraćena za pravično suđenje te pravo jednakosti pred zakonom.

Argumente njezine tužbe sutra će na pripremnom sastanku razmatrati Ustavni sud. Uhićenjem Nevenke Jurak ljetos je zapravo počelo raspletanje možda i najvećega korupcijskoga klupka u Hrvatskoj te je ta poduzetnica završila iza brave nakon što su policija i USKOK već imali posloženu cijelu piramidu izvlačenja novca iz državnih tvrtki. Akcija je počela od njezine najslabije karike, a o njoj u ovoj situaciji ovisi zapravo samo jedno: hoće li reći kome je na kraju predavala novac “zarađen” na račun obavljenih promocijskih i marketinških usluga za 20-ak državnih poduzeća te sebi tako ublažiti zatvorsku kaznu koja joj visi nad glavom.

Prema nekim informacijama, izdašne svote novca završavale su u spomenutog Barišića koji je dalje njime raspolagao. Iako se prije nagađalo hoće li iskazi Jurak i Barišića, poslovnih partnera za koje se šuškalo da su zapravo u ljubavnoj vezi, biti presudni za zatvaranje začaranog kruga izvlačenja novca iz državnih tvrtki, lako bi se moglo dogoditi da oni zapravo više i nemaju presudnu ulogu oko otkrivanja imena krajnjeg nalogodavca prema čijim su napucima oboje postupali.

Ne treba zaboraviti na to da je prošli tjedan poslije pet i pol mjeseci provedenih u zagrebačkom Remetincu na prijedlog USKOK-a na slobodu pušten Ivan Mravak, bivši šef uprave HEP-a, uhićen u svibnju zbog afere oko preprodaje struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju u koju je umiješan i bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec. Nekadašnji čelnik HEP-a sredinom kolovoza, nakon uhićenja N. Jurak, odlučio se na zaokret u obrani.

Mravak pred USKOK-om


Do tada zakopčan do grla, Mravak se pred istražiteljima USKOK-a započeo “braniti istinom” te progovorio o svim kriminalnim aktivnostima u HEP-u o kojim je imao spoznaja u svome petogodišnjem mandatu. Govoreći u statusu svjedoka u jednome od svojih brojnih posjeta USKOK-u, Mravak se tako dotakao i poslovanja HEP-a s Fimi medijom te je, neslužbeno doznajemo, naveo imena svih onih koji su ga zvali i davali mu smjernice u sklapanju poslova s Jurakovom. Mravak je tako postao vrlo važan tužiteljstvu, a kako je u USKOK-u iznio do sada najduži iskaz, što u statusu osumnjičenika, a što kao svjedok, te je na DVD snimljeno više od 60 sati njegova kazivanja, već je i označen kao jedan od ključnih svjedoka tužiteljstva u pokretanju nekih novih istraga. Koliko se zna, Mravak još nije okončao svoje “branjenje istinom”. I sljedeći bi se tjedan trebao pojaviti u USKOK-u, ali i pred sucem istrage.

Komentara 59

OB
-obrisani-
09:05 27.10.2010.

Ovako, izgleda kada.....\"ZAPJEVAJU, PTICE-GRABLJIVICE U , KONCERTNOJ DVORANI....REMETINAC\"!!!!!!! \"Pjesme\" su posvećene, Mladenu Bajiću, a, glavna nagrada je....tzv. \"OPROSNICA\", A, \"KONKURENCIJA\" JE....\"VELIKA I ŽESTOKA\"!!.....:-))

SV
svizac
09:34 27.10.2010.

..............ili jezgrovitije rečeno, nitko ne voli više svoju domovinu od samih Hrvata, a isto vrijedi i ona narodna: \"tko će koga, ako ne svoj svoga\"!

GO
Gogs
10:11 27.10.2010.

ebali vas više komunisti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije