Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Kolinda Grabar Kitarović prozvana zbog još jedne pjesme

Protivimo se bilo kakvom neovlaštenom korištenju našeg autorskog djela odnosno skladbe 'Neka cijeli ovaj svijet' i tražimo od svih osoba da se suzdrže od korištenja navedene skladbe u političke svrhe", zaključuju autori.
28. studenoga 2014. u 22:34 135 komentara 11062 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Autori i nositelji prava na skladbu "Neka cijeli svijet" neugodno su iznenađeni što je pjesma korištena u kampanji HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović prošle subote u Varaždinu.

U izjavi Alfija Kabilja, koji je autor glazbe za skladbu iz poznatog hrvatskog mjuzikla "Jalta, Jalta" te Andreje Grgić Marasović i Deana Grgića, koji imaju autorska prava na tekst kao nasljednici pokojnog autora teksta Milana Grgića, navode da je pjesma u kampanji korištena "bez njihova znanja i suglasnosti i na način s kojim nisu suglasni".

"Nije riječ o skladbi za kampanje"

"Prije svega jer smatramo da nije riječ o skladbi koja bi bila skladba jedne kampanje bilo koje stranke ili pojedinca nego o skladbi koja je kroz više naraštaja građana naše zemlje prepoznata kao skladba koja promiče pozitivnu poruku zajedništva", stoji u izjavi nositelja autorskih prava.

"Naše neugodno iznenađenje zbog korištenja ove skladbe dodatno je pojačano i činjenicom da je skladba iskorištena bez našeg znanja i bez da je zatražena naša suglasnost za korištenje, i to sve u kontekstu političke kampanje", stoji u izjavi te se dodaje kako je takvo korištenje "suprotno odredbama mjerodavnih propisa Hrvatske".

"Suzdržite se od korištenja 'Neka cijeli svijet' u budućnosti"

"Protivimo se bilo kakvom neovlaštenom korištenju našeg autorskog djela odnosno skladbe 'Neka cijeli ovaj svijet' i tražimo od svih osoba da se suzdrže od korištenja navedene skladbe u političke svrhe", zaključuju autori. Iz odvjetničkog društva Vukmir i suradnici, koje ih zastupa, pišu kako su izvođenjem skladbe u kampanji Kolinde Grabar Kitarović povrijeđena "isključiva autorska prava" njihovih stranaka.

Zamolili su one koji su povrijedili njihova autorska prava da se toga suzdrže u budućnosti, a i sve ostale mole da skladbu "Neka cijeli svijet" ne koriste u političke svrhe. Kolinda Grabar Kitarović se prošle subote glazbenicima pridružila na pozornici i zajedno s njima pjevala "Neka cijeli svijet" tijekom humanitarnog koncerta koji je organizirala HDZ-ova Zajednica žena Katarina Zrinski Varaždinske županije. Grabar Kitarović je već imala problema u kampanji sa izvođenjem pjesme "Moja domovina" pri predstavljanju programa u zagrebačkom Westinu. Ubrzo se javio jedan od autora pjesme, Zrinko Tutić, i zatražio, kažu, veliki novac, žele li u izbornom stožeru K. Grabar Kitarović nastaviti koristiti pjesmu u kampanji.

>>Tutić traži od Grabar Kitarović 20.000 eura za izvođenje pjesme 'Moja domovina'

>>Grabar Kitarović: U NATO-u me zovu 'ona koja se mora slušati'

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Deleted user:

  kmeri bi tili..da pristanemo i pivat..da ne bi..zato..pitajte..legendu misu kovaca..bili trazia lovu.za .. budi covik dobre volje..ili jos i danas teku suze ili volia sam ja tu zenu..ili..ili imate mali miliun pisama od mise legende..ove hebivjetre..odhebite..po kratkom postupku..

 • dobar:

  Svi ce se sada odjednom javljati nebili nesto usicarili , zasto je onda pjesma ako se nesmije pjeevati i to jos na humanitarnom koncertu . Autori se odjednom probudili jel im treba para ili ih je potplatio njihov miljenik Josipovic ... prikaži još! kako bi zajedno pjevali od Vardara to Triglava za nju netreba placati autorska prava.

 • Avatar Orgasmatron
  Orgasmatron:

  ZAMP je mobiliziran