Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZRELIJE SU

Neudate Kineskinje ne mogu u orbitu

skafander
12.03.2010.
u 10:09

Među sedam novih taikonauta koji će se pridružiti dosadašnjoj četrnaestorici, dva su ženskog spola. Uvjet za njihov odabir bio je da moraju biti u braku

Dvije pilotkinje vojnih transportnih aviona odabrane su za priključivanje kineskom programu letova u svemir, što je s još pet muškaraca podiglo broj kineskih taikonauta na 21.

Za žene koje će iz svemirskog centra Jiuquan u pustinji Gobi poletjeti u orbitu, možda čak i do Mjeseca, vrijedili su isti kriteriji kao i za muške kolege – uz jedan dodatni: morale su biti u braku.

- U tom odabiru imali smo skoro iste kriterije za ženske kandidate kao i za muške, uz tu jedinu razliku da budu u braku jer smatramo da su žene u braku fizički i psihološki zrelije – izjavio je Zhang Jianqi, bivši zamjenik zapovjednika kineskog programa za svemirske letove s ljudskom posadom, i dodao da bi taikonautkinje mogle biti "izdržljivije i opreznije" od muških kolega.

U listopadu će Kina lansirati svoj drugi lunarni orbiter Chang'e 2, koji bi trebao istražiti Mjesečevu površinu i naći odgovarajuće mjesto za spuštanje letjelice (zasad bez ljudske posade); Chang'e 3 planiran je za 2013., a nova pogonska raketa Dugi marš 5, koja će moći u orbitu dići 25 tona korisnog tereta, trebala bi biti spremna 2014.

Komentara 1

Avatar jura-100
jura-100
12:16 13.03.2010.

žene u braku su fizički i psihološki zrelije. a muškarci ne? još jedan veliki uspjeh znanosti baš slatko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije