Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.04.2015. u 12:00

Prva je pretpostavka bilo kakve suglasnosti realna snimka stanja

        Stanje u Oružanim snagama RH ili, valja se nadati, realno stanje u OSRH tema je prve sjednice Vijeća za obranu kojoj predsjeda nova hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica. Sjednicu Vijeća inače saziva predsjednica RH, no u najavi iz Vlade kažu da su oni inicijatori. Čini se da su time željeli preduhitriti predsjednicu i njezinu ekipu, koja još od predizborne kampanje najavljuje potrebu sređivanja stanja u vojsci i obrambenom sustavu, glavna odlika kojega je, kazivala je – zapuštenost.

Ne samo tehnička. S obzirom na to da se predsjednica složila s inicijativom iz Vlade za sjednicu koja bi trebala “raspraviti važna pitanja za sustav obrane”, znači da su i njezini savjetnici odradili pripremni posao i da sada mogu konkretno govoriti o stanju i potrebama sustava obrane. To jest odmak od situacije prije još par mjeseci, kad je Kolinda Grabar-Kitarović žestoko kritizirala opću zapuštenost naše vojske, a premijer Zoran Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović uzvraćali jetkim komentarima sugerirajući da nam predsjednica “nema pojma”.

Sad i oni priznaju da u obrani imamo problema, kao što i predsjednica sada prvo hvali profesionalnost naših vojnika i časnika, a onda na red dođe ono “međutim” pa govori o “nezadovoljavajućem stanju u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i mornarici”. Netko od mjerodavnih političara i mora naciji reći kakvo je realno stanje u našim Oružanim snagama, a bilo bi još bolje da se predsjednici države i Vlade usuglase. Prva pretpostavka bilo kakve suglasnosti jest – realna snimka stanja. Vide li te podatke i tu sliku na Pantovčaku i u Banskim dvorima jednako? Misle li isto o skandaloznom odlasku pilota “Krila Oluje”, o potrebi vraćanja obveznog vojnog roka, o kadroviranju u MORH-u i Glavnom stožeru, o tome kakvu i je li uopće trebamo borbenu eskadrilu i kako to uopće platiti?

Po svemu sudeći, do sada, na sva ova pitanja možemo očekivati različite odgovore. Sumnjam da će sjednica Vijeća obilovati suglasnošću, no dobro je neke stvari napokon staviti na stol.  

>>  Ni generali nisu suglasni oko toga treba li nam vojni rok

Komentara 5

Avatar viki_nuland
viki_nuland
15:50 07.04.2015.

Prvo netko naciji treba reci kakvo je stanje u drzavi, kakva drzava takva joj i vojska. Ljudi su bez posla i hrane se iz kontejnera za smece, vojska je najmanji problem.

KA
KaNiDora
13:58 07.04.2015.

Red, rad i disciplina. Što uopće ima od toga u HV?

OB
Objektivno...
15:49 07.04.2015.

Jesu oni u plavom naši piloti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije