Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTROVERZNA PRAVOSUDNA REFORMA

Netanyahu podčinjava sud, kaos na prosvjedu: Prosvjednici uspjeli ući u zgradu Kneseta

Foto: Ronen Zvulun
12.07.2023.
u 01:00

Velike demonstracije izraelske oporbe jučer nisu uspjele spriječiti prvo glasanje o kontroverznoj reformi pravosuđa

Izraelski parlament potvrdio je kontroverznu pravosudnu reformu unatoč stotinama tisuća Izraelaca koji su to pokušavali spriječiti pozivajući na zaustavljanje pokušaja "uništenja izraelske demokracije". Prosvjednici su u jednom trenutku čak uspjeli ući u zgradu Kneseta i probiti se u dvoranu. Nakon cjelonoćne rasprave sporni prijedlog kojim se ograničavaju ovlasti Vrhovnog suda naposljetku je u Knesetu dobio 64 od ukupno 120 glasova. Da bi promjene postale zakon, potrebna su još dva parlamentarna čitanja, tako da bi sve moglo biti gotovo do konca srpnja.

Nakon najveće vojne intervencije posljednjih godina u Jeninu na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali, Netanyahuova vlada okrenula se realizaciji unutarnjopolitičke agende. Reforma koju želi provesti najdesnija i najradikalnija vlada u povijesti Izraela pokušava onemogućiti Vrhovni sud da odluke vlade i njezinih ministara proglašava nerazumnima, da utječe na imenovanje ministara i da osobama s kriminalnim dosjeima zabranjuje obnašanje visokih političkih funkcija.

VEZANI ČLANCI:

Opće je mišljenje da time Netanyahu, kojemu se sudi zbog korupcije, pokušava spriječiti da mu Vrhovni sud u budućnosti zabrani obavljanje premijerske dužnosti. Štoviše, pravosudna reforma osigurat će vladi kontrolu nad imenovanjima vrhovnih sudaca, a parlamentarnoj većini ovlast da poništava odluke Vrhovnog suda, što je još jedna potvrda da Netanyahuova vlada želi kontrolirati Vrhovni sud i njegove odluke, a ne da taj sud kontrolira vladu.

Netanyahuovi kritičari zato smatraju da reforma prijeti izraelskoj demokraciji i neovisnosti sudstva te pretvara Izrael u diktaturu, iako iz vladajuće koalicije uvjeravaju da je riječ o pokušaju uspostave ravnoteže između izvršne i sudske vlasti, koju optužuju za preveliko miješanje u političke odluke. Netanyahuov plan izazvao je najveće prosvjede u povijesti Izraela, koji su jučer prerasli u nasilje i sukobe.

Prosvjednici su najavili blokade cesta diljem zemlje, a za poslijepodne i okupljanje u međunarodnoj zračnoj luci Ben Gurion u blizini Tel Aviva. Opozicija poziva Netanyahua na nastavak razgovora o reformi prekinutih prije nekoliko tjedana, što je podržao i izraelski predsjednik Isaac Herzog, ali bez uspjeha. Netanjahu je samo u jednom trenutku, prije nekoliko mjeseci, pristao odgoditi donošenje reforme na nekoliko tjedana pokušavajući zaustaviti prosvjede, ali jasno je dao do znanja da "nikad neće odustati", što sada i potvrđuje. 

VIDEO Požar u Osijeku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije