Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Govor u Kongresu

Netanyahu: Neka Abbas prizna Izrael pa ću pristati na kompromis

Netanyahu (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/5
24.05.2011.
u 21:40

Izraelski premijer Binyamin Netanyahu obratio se američkom kongresu ističući kako je vrijeme da palestinski narod na čelu s Mahomudom Abbasijem prizna izraelsku državu

Na kraju svog višednevnog posjeta SAD-u  izraelski premijer Binyamin Netanyahu održao je i vatreni govor u američkom Kongresu. Suprostavio se američkom pritisku da prestane usporavati uspostavu Palestinske države i odmah poduzme mirovne korake nakon što ga je Barack Obama upozorio da ga SAD više ne može štititi od rastućih frustracija nastalih kao posljedica izraelske beskompromisne politike. Netanyahuov ratoboran stav i veoma odlučan ton izazvali su divljenje američkih kongresnika. Nakon govora Kongresom se orio gromoglasan pljesak, a divljenje zbog Netanyahuove odlučnosti bilo je očigledno.

Netanyahu je rekao da Palestinci žele državu kako bi lakše nastavili sukob s Izraelom, a ne zbog uspostavljanja mira.

Premijer Netanyahu je dodao i da je glavna prepreka izraelsko-palestinskom miru upravo Mahmoud Abbas.

-  Zašto mir nije postignut? Zato jer Palestinci nisu voljni prihvatiti palestinsku državu koja podrazumijeva i židovsku državu. Predsjednik Abbas mora  stati pred svoj narod i priznati židovsku državu kao što sam i ja pred svojim narodom priznao Palestinu. Tih nekoliko riječi promijeniti će povijest, a ja ću biti spreman za daljnje kompromise" , rekao je Netanyahu.

U reakciji na govor izraelskog premijera glasnogovornik predsjednika Abbasa, Nabil Abu Rdainah, rekao je da Netanyahuov govor sigurno neće pomoći u ostvarenju mira. Palestinski državnici opisali su Netanyahuov  govor kao paradu za Kongres i smatraju da je  njegov zahtjev za trenutnim priznavanjem Izraela kao židovske države još jedna prepreka za postizanje mirovnog govora. 

S druge strane Netanyahu kaže da palestinski pokušaj nametanja mira uz pomoć Ujedinjenih Naroda nije moguć. 

" Mir se ne može izreći, mir se mora  pregovarati" kazao je.

Komentara 53

OB
-obrisani-
22:25 24.05.2011.

Netenyahu se trenutno ponaša kao što se ponašao i Milošević. Izrael se mora povući na granice iz 1967. te se države Palestina i Izrael trebaju međusobno priznati, razmijeniti veleposlanike baš kako je Obama rekao, i to je to. Netenyahu to vrlo dobro zna ali se majmuniše. Majmunisao se i Milošević pa znamo kako je sve završilo.....

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
22:33 24.05.2011.

U izraelskoj i palestinskoj politici postoje dvije sušta suprotnosti na vlasti koje bi najradije zbrisale onu drugu stranu s lica zemlje. U izraelskoj politici to je Avigdor Liberman i njegova klika, a u palestinskoj u pojasu Gaze radikalni Hamas. To nije dobro. Izrael bi se trebao povući na granice iz 1967. godine, svijet bi to prihvatio, no Hamas i izraelski tvrdolinijaši to očito ne žele prihvatiti.

Avatar trunchbull
trunchbull
14:12 25.05.2011.

Podrška Palestincima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije