Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakvoća zraka

Nešto se ružno događa, netko zagađuje zrak u Dugoj Resi

dugaresa
dominik grgurić/pixsell
03.08.2011.
u 09:40

Mjerenja kod Srednje škole pokazala su da je koncentracija etilbenzena, koji je kancoregen, bila veća desetak, a toluena 20 puta od prosjeka

Ono što zabrinjava jesu pojedinačna, kratkotrajna, ali intenzivna povećanja koncentracija aromatskih spojeva (toluen, etilbenzen). Ova povećanja koncentracija vezana su vjerojatno uz industrijsko zagađenje. Zbog činjenice da su ispuštanja bila kratkotrajna, nije bilo moguće identificirati izvor onečišćenja – zaključak je izvješća Dvokut Ecro, poduzeća koje je mjerilo onečišćenost zraka u Dugoj Resi, kod Srednje škole, od 5. do 15. srpnja. Konačno izvješće bit će objavljeno kad se obrade rezultati na još dvije lokacije u gradu, no ovo poznato, između ostalog, pokazalo je da je 8. i 9. srpnja, oko ponoći, “najviša zabilježena koncentracija toluena u odnosu na prosječnu veća oko 20 puta”, a 11. i 12. srpnja koncentracije p-ksilena i etilbenzena veće 10-ak puta od prosječnih.

– Toluen nije kancerogen, etilbenzen jest. Talože se i jako sporo razgrađuju iz naših i životinjskih masnih tkiva, biljaka, zemlje, vode – objašnjava dr. Višnja Mihalić iz NO Građanske inicijative. Predsjednica udruge Lada Vrana kaže da su mjerenja dobrodošla.

 – Ona potvrđuju naše sumnje da se nešto jako ružno ovdje događa – kaže Vrana i najavljuje analizu podataka. Gradonačelnik Ivan Baršić podsjeća da su mjerenja naručili po nalogu Ministarstva zaštite okoliša, a rezultate dostavili inspekciji.

– Oni se trebaju očitovati i utvrditi tko zagađuje okoliš – kaže i najavljuje da će sve rezultate mjerenja tvrtka Dvokut javno objasniti.

Ključne riječi

Komentara 5

CH
chicony
20:38 03.08.2011.

Ako će tvrtka Dvokut javno prezentirati rezultate mjerenja (ne)čistog zraka u Dugoj Resi, neka onda i dugoreški gradonačelnik Baršić javno objavi sve pisane dokumente u korespondenciji Grada Duge Rese i varaždinske tvrtke T7 VIS oko otvaranja spalionice opasnih tvari u centru grada Duge Rese!!! Uostalom, po Zakonu o pristupu informacijama Grad Duga Resa je obavezan dati tražeće podatke na uvid.

RE
reporter
22:10 03.08.2011.

Možda je premijerka bila u posjeti, pa se još osjeti?

OB
-obrisani-
14:21 04.08.2011.

Naslov članka je stvarno legendaran....Baš sam se slatko nasmijao.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije