Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija

Nešto se pokrenulo, ali aerodrom je još uvijek samo ledina

Aerodrom
Matija Topolovec/PIXSELL
21.06.2012.
u 10:19

Dokumentacija za registraciju aerodroma predana je Agenciji i za mjesec i pol će biti kontrola piste. Nakon toga slijedi dobivanje građevinske i gradnja hangara

Projekt gradnje zagorskog aerodroma vuče se već gotovo deset godina, a pista u Gubaševom kraj Zaboka još je samo travnata površina. Društvo Krapinsko-zagorski aerodrom d.o.o. registrirano je još 2003. godine, a projekt je pokrenut jer naša županija jedina još uvijek nema zračnu luku. No iako sporo, stvari se ipak kreću. Kako je Gradsko vijeće Zaboka obavijestila direktorica Krapinsko-zagorskog aerodroma Sandra Mičin, koja je na toj funkciji profesionalno od kraja 2010. godine, najviše pomaka dogodilo se u 2011. godini. Sanirano je zemljište koje je dugo stajalo neobrađeno, pristupna cesta, uključeni su razni sponzori, komunalno poduzeće poduzeće Plavinka koje je bez naknade obavilo radove, te je u rujnu uz privremenu dozvolu održano prvo slijetanje i polijetanje nakon što je dobivena privremena dozvola koja je trajala mjesec dana.

Prvo slijetanje

Prvi putnik u avionu tipa Cessna na prvoj zračnoj liniji Lučko – Gubaševo bio je tadašnji župan, a sadašnji ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

– To je napravilo veliki bum, javili su se razni investitori i ulagači zainteresirani za dio zemljišta ili hangara gdje bi oni smjestili svoje jedrilice, avione i slično. Paralelno smo radili na dokumentaciji, mora se ispuniti mnogo rigoroznih zakonskih propisa koji ne podliježu samo ministarstvu nego i Agenciji za civilno zrakoplovstvo – kaže Sandra Mičin, dodajući da se s 450 tisuća kuna doznačenih od Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka mnogo napravilo. Sada je dokumentacija za registraciju aerodroma predana Agenciji i unutar kojih mjesec i pol u kontrolu piste doći će djelatnici agencije. Slijedi dobivanje građevinske dozvole i izrada hangara. Dugotrajan proces komentira i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, predsjednik Skupštine Krapinsko-zagorskog aerodroma. 

– Činjenica jest da je prošlo mnogo vremena, no ipak su ostvareni rezultati, bitno je da su Županija i Grad Zabok u vlasništvu 20 hektara zemljišta koje je plaćeno iz proračuna Ministarstva prometa i veza, koje isključivo naše vlasništvo, nema ni hipoteke, ni prava vlasništva RH. Osim Plesa, Splita, Dubrovnika, Brača, Krka, Osijeka, dakle velikih aerodroma, ostali sportski aerodromi nemaju riješene imovinsko-pravne odnose, a s obzirom na promjenu propisa i rigorozniji pristup vezan uz EU svi oni se nalaze u problemima – ističe Hanžek.

Promidžba Zagorja

Zamisao je da taj aerodrom preuzme i funkciju turističke promidžbe Zagorja i da se pronađe strateški partner za javno-privatno vlasništvo, koji će uložiti u asfaltno-betonske piste i ostale nužne objekte. 

– Na redu je održavanje skupštine društva, koja bi trebala ustanoviti da je sjedište aerodroma u Zaboku, da se više ne zove Krapinsko-zagorski aerodrom nego Zagorski. Nije u pitanju animozitet nego praktična strana vezana za snalaženje ljudi i najvažnija stvar je promjena odnosa u vlasničkoj strukturi. Zemljište nije u temeljnom kapitalu, a naš prijedlog je da se sadašnja vrijednost zemljišta od nešto više od tri milijuna kuna dijeli na pola između nas i Županije i da na taj način grad Zabok prijeđe 25 posto, te u slučaju ukidanja županija, a postoji partnerski odnos s privatnim partnerom, imamo poslovno učešće koje garantira zaštitu interesa Grada Zaboka – razmišlja Hanžek.     

Komentara 3

JA
james49
12:05 21.06.2012.

Sve je to samo tresla se brda rodio se miš. Isto kao i pista za formulu!

Avatar nevjerni_vjernik
nevjerni_vjernik
13:12 21.06.2012.

Krapinsko zagorska županija,je u 12 SDP-ovih godina vladavine....pretvorena u pustaru i uskoro će sve biti zaraslo u korov.Jedino što su napravili je to,što su se pozaposlili po općinama i gradovima k'o štakori.

LU
ludva
20:30 21.06.2012.

a prošlo je deset godina.. . za posel koji se mogo obaviti za tri mjeseca....kakva su to posla...za kaj imaju zaposlenu direktoricu??za mjerenje vjetra i prašine.. ?tko to plaća??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije