Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMET Strože kazne za česte prekršitelje

Nestašni vozači odmah u zatvor

29.01.2009.
u 18:25

Slijedom dopune Kaznenog zakona, koji je stupio na snagu posljednjeg dana prošle godine, te slijedom odredba Zakona o sigurnosti prometa na cesta, prometna policija ove je godine postrožila provedbu mjera nadzora u prometu u Virovitičko-podravskoj županiji, a svaku pohvalu zaslužuju i suci prekršajnih sudova koji su četvoricu vozača motornih vozila, koji su skupili između 22 i 57 prekršajnih prijava, odmah osudili na zatvorske kazne od 5 pa do 29 dana.

Za vikend 99 prekršaja
- Samo tijekom jednog vikenda u nadzoru prometa utvrdili smo 99 prekršaja. Od toga je 18 vozača bilo pod utjecajem alkohola, 11 je počinilo prekršaje nepropisne brzine, šestorica su bila u neregistriranim vozilima, petorica su upravljala vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, a dvojica s izrečenim zabranama upravljanja vozilima. Devetoro je uhićeno slijedom odredbe članka 308. Kaznenog zakona jer su počinili kazneno djelo “izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude” - kaže Miroslav Lalić, voditelj Pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU virovitičko-podravskoj.

Ove godine prometna policija je prekršajnim sucima sprovela dvadesetak najtežih prekršitelja u prometu, od kojih je petero završilo u bjelovarskom zatvoru, a neki još izdržavaju kazne. Tridesetjednogodišnjak je s koncentracijom od 3,05 za upravljačem “zaradio” 29 dana zatvora, a dvadesetogodišnjak iz Slatine, koji je prikupio čak 57 prekršaja: 20 bez vozačke dozvole, 12 zbog pijanstva, a ostalo zbog vožnje neregistriranog vozila, već je odslužio 15 dana u zatvoru.

Stotinjak zabrana
Proaktivno djelovanje policije usmjereno je prema osobama koje se u evidencijama vode kao “povratnici u činjenju najtežih prometnih prekršaja i koji su među najopasnijim sudionicima u prometu. Ciljana policijska represija takve vozače treba ukloniti s prometnica i ostalim sudionicima osigurati veću sigurnost. Samo u siječnju policija je prekršiteljima izdala stotinjak rješenja o zabrani upravljanja motornim vozilima u kategoriji u kojoj su prikupili najviše negativnih bodova, a koji će im se brisati tek dvije godine od proteka pravomoćnosti kazne.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije