Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interventni uvoz

Nestašica cjepiva za dojenčad i djecu

cjepivo
Foto: Robert Anic/PIXSELL
26.02.2015.
u 07:00

Nitko se nije javio na natječaj HZJZ-a za nabavu DTP cjepiva, a u rodilištima koriste lanjske doze BCG cjepiva

U Hrvatskoj nema cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP), za koje je cijepljenje obvezno, a čeka nas i nova nestašica cjepiva protiv tuberkuloze (BCG) – a to je cijepljenje također propisano tzv. kalendarom cijepljenja.

Koristi se, odgovaraju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, BCG cjepivo nabavljeno krajem prošle godine, a kad će nove doze biti dostupne, ne zna se. – Postoji mogućnost nastanka defekture cjepiva u rodilištima kad se potroše količine nabavljene 2014., a to bi moglo biti već krajem ožujka ili početkom travnja – kažu u Zavodu.

Što se tiče DTP cjepiva, nitko se nije javio na natječaj HZJZ-a koji je alarmirao i Hrvatsku agenciju za lijekove i medicinske proizvode za pokretanje interventnog uvoza. Potrebno je 3000 doza što prije, kažu iz HZJZ-a. 

>>Bebe se u rodilištu više ne cijepe protiv hepatitisa B, s dva mjeseca dobiju ‘6 u 1’

>>Treba li roditeljima dopustiti da sami odlučuju o cijepljenju djece

Komentara 1

BA
bajo2
13:13 26.02.2015.

pa sta,nije ga bilo ni u jugoslaviji ahahahahaha,malo sutra!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije