Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zrakoplov nestao

Potraga za Cessnom i tijekom noći: 'Čuli smo fijuk, bez praska, samo neko lagano zujanje'

Foto: Josip Granić/HGSS
1/19
29.05.2022.
u 23:54

Načelnik Bičanić: Suzila se potraga na prostor Brezovca i Lipovca; Božinović: Vrijeme nije bilo idealno za letenje.

Nestao je zrakoplov tipa Cessna koji je u nedjelju poletio iz Splita, a kretao se prema Njemačkoj te su na koordinate nestanka upućeni članovi HGSS-a s dronom i policija. Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je Operativni centar civilne zaštite o nestalom zrakoplovu tipa Cessna sjeverno od Rakovice, na visini 2300 stopa, koja je krenula iz Splita, a kretala se u smjeru sjevera prema Njemačkoj. Operativni centar civilne zaštite je o koordinatama nestanka obavijestio Operativno-komunikacijski centar MUP-a te HGSS. 

Tijek događaja:

23:55 - Potraga za Cessnom u kojoj sudjeluju pripadnici HGSS-a, policije i mnogi drugi nastavlja se i tijekom noći.


23:50 - Kiša sipi neprekidno, vidljivost je minimalna, ali ona nije spriječila lokalne momke na motokros motorima koji su pomagali u pregledavanju šuma te brda na kojima trave dosežu strukove.

– Gotovo ništa se ne vidi. Trudio sam se obići što više jer i inače ovuda vozim i donekle poznajem teren. Ali nikakvom tragu – ni traga. Doduše, kažu da je ta Cessna nešto poput automobila s krilima, a magla je užasna, tako da nije ni čudno što se ništa ne može naći – rekao nam je Nebojša, mladić kojeg smo sreli u Brezovcu, oko kojeg je potraga bila koncentrirana u nedjelju kasno poslijepodne.

A u Brezovcu živi i Ranka koju su kao i članove njene obitelji pripadnici hitnih službi tijekom čitavog dana ispitivali jesu li štogod čuli. Neki su i parkirali u njihovu dvorištu pa pješice nastavljali u potragu u brdo.

– Kao fijuk neki. Bez praska, bez ikakvog zvuka motora, samo neko lagano zujanje – što je prošlo pored njene kuće, opisala nam je Ranka. 

23:30 - Oko 20 sati ovdje su došli dronovi, pokušali su ih upotrijebiti, no zbog izrazito lošeg vremena nisu ih još aktivirali. Svakih nekoliko minuta dolazi po jedan tim malo se okrijepiti i nastavljaju potragu - javlja novinarka HRT-a i dodaje:

- Iza 20 sati došli su i prijatelji jednog od putnika. HGSS-ovi operativci prihvatili su ih u lovačkoj kući uz koju se nalazi šator iz koje se provodi cijela potraga. Nakon što su otišli, HGSS je pokušao locirati mobitel jednog od putnika, ali bezuspješno. Na teren je stigla i civilna zaštita, a vremenski uvjeti su izrazito loši - cijelo vrijeme pada kiša, a i magla je.


21:45 - Stanovnica Brezovca je kazala: Čula sam neki zvuk, kao da pada drveće. A djeca su mi javila što se dogodilo. Više pročitajte OVDJE.


20:58 - Pogledajte kako ide potraga za nestalom Cessnom

1/12

20:55 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje novinara u vezi s danas nestalom Cessnom nije potvrdio da su u njoj bilo četiri osobe, pilot Švicarac, dvoje Nijemaca i jedan Hrvat.

"Ne mogu potvrđivati informacije. Činjenica je da je stotinjak pripadnika što Civilne zaštite, HGSS-a, policije na terenu. Vremenski uvjeti su loši, teško je uočiti ukoliko se u širem rajonu dogodio pad. Potraga se nastavlja", kazao je Božinović.

Naglasio je da ne može spekulirati o uzrocima nestanka Cessne. "Ono što svi znamo, ovih dana vrijeme nije bilo idealno za letenje", dodao je.


20:30 - Prostor je velik, a uvjeti teški, jer imamo i kišu i nisku naoblaku, rekao je pročelnik HGSS-a Josip Granić i naglasio da potragu nastavljaju i u noćnim uvjetima.

"Na terenu u Općini Rakovica radi sada 110 ljudi, dolazi nam njih još 20, upravo traje analiza s dijelom ljudi koji su se vratili s terena i nastavljamo i tijekom noći", rekao je Granić.

“Do sada je obavljen razgovor s ljudima u više sela, neki su čuli zrakoplov, te njihove podatke uspoređujemo s podacima o letu s radara, planiramo potragu, te se stvaraju okolnosti da se stvori posao i za dodatne snage, dobro bi nam došli vatrogasci”, rekao je Granić i dodao da će se o tome uskoro odlučiti.

Potvrdio je Granić da imaju i neke dojave o mogućem padu zrakoplova, ali je nedvosmisleno kazao da se “za sada ni po kojem tragu ili dokazu ne može reći da je zrakoplov pao, on se za sada i dalje vodi kao nestali”.

Dojave koje je spomenuo Granić odnose se na jednu žene iz vikendice u Brezovcu koja je dojavila policiji da su ona i njena djeca čuli lomnjavu i buku na svom terenu, saznala je Hina neslužbeno, ali je načelnik Općine Rakovica Mihovil Bičanić potvrdio da se potraga suzila upravo u tom pravcu.

“Suzila se potraga na prostor dvaju sela Brezovac i Lipovac, što je samo 4 do 5 kilometara od središta Rakovice”, rekao je Bićanić i dodao da je na općinskom Stožeru Civilne zaštite dogovoreno da se i vatrogasci DVD-a i članovi lovačkog društva “stave u pripravnost za potrebu pomoći u nastavku potrage i spašavanja, te je sve raspoloživo spremno da se aktiviramo”.


20:05 - O nacionalnosti članova posade nestale Cessne još se špekulira. Načelnik PU karlovačke Darko Bratić izjavio je da je u najavi leta od oblasne kontrole leta Split policija dobila podatak da je pilot aviona Švicarac, a putnici su dva državljana Njemačke i jedna osoba s hrvatskim državljanstvom.


19:40 - HGSS je na Twitteru objavio da u potrazi za Cessnom trenutno sudjeluje 35 pripadnika MUP-a i 83 člana HGSS-a, među kojima je i sedam potražnih timova koji koriste pse.

"Teren je izrazito težak, ali potraga se nastavlja tijekom noći. U narednim satima stižu timovi HGSS-a iz cijele Hrvatske", objavili su.

18:15 - Naša novinarka Mateja Šobak javila se iz Broćanca gdje joj je pročelnik HGSS-a Josip Granić iznio najnovije informacije o potrazi:

- Na terenu je 70-ak pripadnika HGSS-a i 30-ak pripadnika policije. Češljaju teren, no on je ogroman, a jaka kiša i magla otežavaju im posao. Tragat ćemo dok nešto ne pronađemo. Potragu nećemo prekidati niti po noći. Sada je na terenu sedam stanica HGSS-a, a za sutra ćemo dignuti sve, dakle pripadnike 20 stanica - kazao je Granić te dodao:

- S obzirom da je područje veliko i šumovito nemoguće je procijeniti kada bi se mogao pronaći neki trag. 


17:55 - U Broćancu je organiziran stožer u kojem se nalaze pripadnici HGSS-a, policija, ali i službenici antiterorističke jedinice Lučko. Koordiniraju potragu za koju kažu da je iznimno teška i zahtjevna s obzirom na to da je teren koji se pretražuje širok. Vremenski uvjeti su teški. Glavna im je zadaća suziti teren kako bi im potraga u tom dijelu bila nešto lakša. Na terenu je oko 70 pripadnika, ali iz minute u minutu ih je sve više, dolaze stalno nova vozila HGSS-a. Zapovjednik ih raspoređuje na teren, izvijestila je Nova TV.


17:20 - Cessna FR.182 Skylne RG registracijskih oznaka D-EGLF, registrirana je u Njemačkoj, proizvedena je 1979. godine u pogonima francuske tvornice Reims Aviation.

>>> Opširnije o nestalom avionu


16:38 - Pogledajte potragu za nestalom Cessnom

1/5

16:28 -  Nestala Cessna registracijskih oznaka D-EGLF u vlasništvu je Air Sports Cluba Bayer Leverkusen e.V. koji ima sjedište u Zračnoj luci Kurtekotten u Leverkusen. Na svojim web-stranicama u tom klubu navode da imaju 60-godišnju povijest letenja. Navode između ostalim i da je ​uz pilote jedrilica, odjel za motorno letenje najveći odjel zračnih sportova kluba. Gotovo 100 aktivnih članova provede više od 1000 sati godišnje u šest zrakoplova u vlasništvu kluba.


16:07 -  Prvi čovjek HGSS Josip Granić potvrdio je za Večernji list da se pretražuje šire područje oko mjesta Broćanac na šumskom području i da za sada, nažalost, nemaju nikakve nove informacije.

- Uvjeti na terenu su loši tako da "otežavaju" posao i dronu, no terenu je niz stručnjaka uz pomoć kojih trebali locirati Cessnu - kazao nam je i dodao da su na terenu granična policija, temeljna policija, specijalna policija i HGSS kako bi se što prije "pročešljao" teren.


16:02 - Neslužbeno doznajemo da je u nestaloj Cessni bilo troje Nijemaca i jedan Hrvat. Valja naglasiti da se radi  o malom zrakoplovu koji je bio nekoliko dana u Splitu od 26. svibnja do danas i radi se o povratnom letu tog zrakoplova koji je, prema neslužbenim informacijama registriran u Njemačkoj, natrag u Laichegn.


15:54 - Flight Radar snimio let nestalog zrakoplova


15:49 - Neslužbeno doznajemo da su u nestaloj Cessni bili pilot i tri putnika te da je oko 11:30 nestao s radara iznad Rakovice. Krajnje odredište, doznajemo, Cessne je bio njemački grad Laichigen, pa se pretpostavlja da su u nestalom avionu bili Nijemci. Radi se o gradiću od 10-ak tisuća stanovnika u južnoj Njemačkoj, u blizini Ulma u saveznoj državi Baden-Württemberg.


 15:39 - Iz PU karlovačke doznajemo da potragu za nestalom Cessnom policijski službenici i HGSS-ovcima otežavaju loši vremenski uvjeti.

- Teren na kojem se traga za nestalim avionom je izrazito šumovit i brdovit i osim toga, članovima HGSS i policiji rad na terenu otežavaju i loši vremenski uvjeti: kiša, magla i niski oblaci koji se kod takvog vremena također pojavljuju. Zbog svega toga, potraga još uvijek nije dala rezultate, ali na teren su upućene i dodatne snage kako bi nestala Cessna bila što prije locirana -  kazao je Damir Danilović iz PU karlovačke.

Napominjem, riječ je o nenaseljeno području u neposrednoj blizini Plitvičkih jezera, odnosno vojnog poligona Eugena Kvaternika.


15:27 -  Sportski zrakoplov s četiri putnika nestao je danas sjeverno od Rakovice. Uz MUP, na terenu je 30 članova #HGSS-a. U dolasku je još 30 članova među kojima i #K9 timovi koji su u trenutku dojave o nesreći imali licencu za potražne timove na Sljemenu, naveo je HGSS na Twitteru koji je u ranijem tvitu naveo kako se avion srušio.


15:21 - Flight Radar objavio je posljednju lokaciju na kojoj je zabilježena zrakoplov

Foto: Flight Radar


15:20 -  U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe potvrdili su nam da su u Cesni kojoj se izgubio trag bila tri putnika i pilot, ukupno četiri osobe. Avion je bio na putu iz Splita u Njemačku kada mu se oko 11, 30 sati izgubio trag.  Neslužbeno doznajemo da je Hrvatska kontrola leta netom prije nestanka zaprimila poziv pilota koji je javio kako imaju određene poteškoće


15:10 - Sportski zrakoplov s četiri putnika srušio se danas sjeverno od Rakovice. Uz MUP, na terenu je 30 članova HGSS-a. U dolasku je još 30 članova među kojima i #K9 timovi koji su u trenutku dojave o nesreći imali licencu za potražne timove na Sljemenu, naveo je HGSS.

 


14:50 Telegram doznaje da su na letu bila četiri državljana Mađarske te da je hrvatska kontrola leta primila njihov poziv upomoć. Nestao je u blizini Plitvičkih jezera. 


14:40 - Danas, 29. svibnja u 11,48 sati policija je od Ravnateljstva civilne zaštite zaprimila dojavu da je s radara Hrvatske kontrole zračne plovidbe u 11,25 sati nestao zrakoplov tipa Cessna 182, na širem slunjskom području. Zrakoplov je letio iz pravca Splita prema Njemačkoj.

Odmah po dojavi u pretragu područja su se uključila 34 policijska službenika među kojima pripadnici specijalne i interventne policije te 28 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja koji u pretrazi koriste dron - kazali su iz PU karlovačke.


14:38  Na koordinate nestanka upućeni su članovi HGSS-a s dronom i policija. Županijski centar civilne zaštite 112 Karlovac koordinira operativnim snagama na terenu. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite je u pripravnosti. 

 

Ključne riječi

Komentara 22

SD
sdragan
14:45 29.05.2022.

Podrska!!! Kopirao sam tekst., I prosledjivacu ga dalje kroz komentare.

Avatar ♌
14:59 29.05.2022.

Mene su dvije godine blokitali nizašto, *klik*daj na Jutarnji a vamo onako ponekad zalutam... .

KR
Krotila
15:06 29.05.2022.

Mađari su poznati da lete na niskim visinama, nije prvi put da se zabijaju u Hrvatskoj. Nema od mađarskog mora ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije