Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nestao je kineski znanstvenik koji je modificirao gene beba

Sveučilišni kampus, na kojem je znanstvenik radio, sada je pod naoružanom stražom
04. prosinca 2018. u 20:41 14 komentara 1036 prikaza
He Jiankui
Foto: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL

Otkako je svijetu predstavio svoje dostignuće, a to je genetički modificirano novorođenče, ne zna se gdje se nalazi He Jiankui.

Ilustracija Blizanke Kineski istraživač: Stvorili smo prvu genetski modificiranu bebu

Kineski znanstvenik koji je, kako tvrdi, uspješno modificirao embrije tehnologijom CRISPR-Cas9 iz čega su nastale dvije “dizajnirane” bebe, blizanke kojima je “ugrađena” otpornost na AIDS. No, nakon što je na međunarodnom skupu o editiranju genoma u Hong Kongu objavio da je to učinio, više se za He Jiankuija nije čulo. No, njegova institucija, sveučilište u Shenzhenu, tvrdi kako nema govora o tome da je uhićen.

– U ovom trenutku nitko nema točnu informaciju osim službenih kanala. Ne možemo odgovoriti na pitanja o tome, a ako dobijemo bilo kakvu informaciju, pustit ćemo je službenim kanalima – odgovor je glasnogovornice sveučilišta koji prenose svjetski mediji.

He Jiankui nezadovoljstvo kolega Kinez koji je 'stvorio' GMO bebe: Ponosan sam, još jedna volonterka je trudna

A to je učinjeno zato što se pojavila vijest kako je He pozvan natrag na sveučilište nakon što je njegova objava o dizajniranim bebama podignula prašinu u cijelom svijetu. Navodno je bio na razgovoru kod rektora sveučilišta s kojeg je, što je i najneobičnije u cijeloj priči, suspendiran još u veljači ove godine.

Taj je razgovor navodno trajao dulje od šest sati. Nepotvrđeni izvještaji govore o tome kako je kineski znanstvenik zapravo u kućnom pritvoru.

Sasvim se logičnim čini kako doista ni za što od onoga što je objavio da je napravio nije imao dozvolu. U prilog tome govori i činjenica kako su kineske vlasti suspendirale bilo kakvo Heovo istraživanje navodeći kako je ono što je objavio protuprirodno te suprotnosti s kineskim zakonima.

KORADO KORLEVIĆ KORADO KORLEVIĆ Da, bliži se kraj naše civilizacije. Roboti će biti samosvjesni, a nas ljude uzet će kao zapis

Da je u Kini cijela situacija shvaćena krajnje ozbiljno, svjedoči i informacija kako je i rektor Chen Shiyi također u kućnom pritvoru, a da je sveučilišni kampus sada pod naoružanom stražom. Znajući kako u Kini stvari funkcioniraju, sasvim je lako pretpostaviti kako će sudbina “kineskog Frankensteina”, kako su Hea praktično odmah počeli nazivati, ostati nepoznata.

Kao i što se nikada, ili jako dugo, neće znati što je on zapravo napravio te gdje su blizanke za koje tvrdi da ih je učinio otpornima na AIDS.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • narcis660:

    Odavno je ovaj svijet otišao u krasni...otišao u lošem smjeru i sve je izopačeno..strašno a tek šta nas još čeka ni svjesni nismo.Jadne nam generacije koje poslije nas ostaju i rađaju se...☹

  • viki.liks:

    Pitanje je samo vremena kada će drugi neki znanstvenik ili neka firma to pokušati ili kada će neka država to čak zakonom dozvoliti.Za novac i zaradu sve će učiniti.Nema tu granica kao niti do sada.Kapital je tu najvažniji faktor.Postoji već ... prikaži još! i pojam dizajnerske bebe i to po narudžbi.

  • dom7:

    Mislim da nije ni stvorio bebe. Jer jedino čovjek pored duse ima i duh. Pomoću koga razlikuje dobro od zla a zna se tko to daje čovjeku....