Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ

Nestanak stada ovaca otkrio dio muka bilogorskih uzgajivača

05.11.2008.
u 16:44

Neobičan slučaj prekjučer prijavljen policiji ponovno je upozorio na probleme vlasnika stada ovaca na grubišnopoljskom i daruvarskom području, te vlasnika zemljišta u njihovu susjedstvu.

Nestale ovce
Policija je izvijestila da jedan hrvatski državljanin prijavio je nestanak 136 ovaca iz njegova stada. Neslužbeno doznajemo da riječ je o Martinu Aščiću iz Velike Peratovice nedaleko od Grubišnoga Polja, koji  nije želio razgovarati s novinarima.

Ovce su nestale još krajem rujna, no vlasnik se odlučio prijaviti nestanak nakon što je neuspješno za njima tragao, misleći da su pasući odlutale u nenaseljeni dio Bilogore. Naime, iako se do sada puno puta koristio naziv “nomadska ispaša”, takva u Hrvatskoj službeno ne postoji. Vlasnici stada, koji je na daruvarskom i grubišnopoljskom području 170 i zajedno uzgajaju oko 18.000 ovaca, trebali bi raspolagati dovoljnim količinama vlastita ili zakupljena zemljišta za ispašu koje treba biti ograđeno.

No, budući da ovce često čine štetu na poljoprivrednim dobrima drugih vlasnika, kada nerijetko reagira policija i stočarski inspektor, očito je da mnoge stvari ne štimaju.

Skupa državna zemlja
Mnogim ovčarima otkupljeno i unajmljeno državno ili privatno zemljište nije dovoljno, pa ovce zalaze na tuđe posjede i rade štetu. No, jedan je grubišnopoljski ovčar, želeći ostati anoniman rekao je kako je zemljište, posebice državno, vrlo teško otkupiti ili unajmiti.

- Tamo gdje živim i držim ovce neriješeni su imovinsko-pravni odnosi pa se moram svakako snalaziti - tvrdi jedan od ovdašnjih ovčara. Naime, posebice u raseljenim naseljima podno Bilogore ne može se raspolagati s još gotovo devedeset posto zemljišta jer je nema vlasnika ili nije usklađena katastarska i gruntovna dokumentacija.

Pročelnik grubišnopoljskog upravnoga odjela za gospodarstvo Ivica Ahac navodi kako je prioritet uređenje velikih zemljišnih blokova, koji nose polovicu nesređenoga zemljišta.

- Posao bi trebao biti gotov u dvije i pol godine, a preostale većinom male čestice rješavat će se prema potrebi - kaže Ahac.

Prema najavama mjerodavnih uskoro kreće natječaj za 200-tinjak hektara državnog zemljišta, gdje će biti mjesta i za sve veći broj domaćih ovčara.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije