Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvješće na 600 stranica

Nestanak 43 studenta u Meksiku: Vlasti optužene za ometanje istrage

meksički studenti
Foto: Reuters/PIXSELL
25.04.2016.
u 09:02

Vlasti su, navodi se u izvješću, pokazale "slabo zanimanje" za ispitivanje novih indicija u istrazi pa stručnjaci "nisu mogli" razgovarati sa 17 osumnjičenika koji su trenutačno u pritvoru.

Neovisni međunarodni istražitelji optužili su u svom izvješću meksičku vladu za ometanje istrage o nestanku 43 meksička studenta i upozorili da su osumnjičenici bili zlostavljani tijekom istrage.

Nakon jednogodišnje istrage slučaja koji predstavlja najeklatantnije kršenje ljudskih prava u Meksiku posljednjih godina, strani stručnjaci iz Međuameričkog povjerenstva za ljudska prava (IACHR) objavili su kritičko izvješće s više od 600 stranica u kojemu žale što nisu uspjeli rasvijetliti taj slučaj koji je potresao svjetsku javnost i izazvao žestoke prosvjede u Meksiku, gdje je nasilje snažno poraslo u desetljeće dugom ratu zbog droge.

Stručnjaci tvrde da su ih meksičke vlasti "ometale" i da su bili izloženi "snažnoj medijskoj kampanji" kojom se htjelo diskreditirati njihov rad.

Vlasti su, navodi se u izvješću, pokazale "slabo zanimanje" za ispitivanje novih indicija u istrazi pa stručnjaci "nisu mogli" razgovarati sa 17 osumnjičenika koji su trenutačno u pritvoru.

To govori da "neki sektori nisu zainteresirani za istinu", istaknuo je kolumbijski odvjetnik Alejandro Valencia na tiskovnoj konferenciji.

U izvješću se uz to upozorava na slučajeve "lošeg postupanja i zlostavljanja" sedamnaestero pritvorenih osumnjičenika, oslanjajući se na medicinska izvješća.

Po izvješću meksičke vlade, u noći na 27. rujna 2014. studente iz Ayotzinape napali su korumpirani policajci grada Iguale koji su ih navodno predali pripadnicima narkokartela Guerreros Unidos. Potonji su ih ubili i zapalili na smetlištu u Coculi, a zatim njihove ostatke bacili u rijeku, navodi se u službenoj inačici događaja.

Dosad su identificirani ostatci tek jednog studenta, a stručnjaci smatraju da je vladina interpretacija da su studenti zapaljeni znanstveno neutemeljena s obzirom na temperaturu potrebnu da se ljudski ostaci pretvore u pepeo. 

Razlozi zločina još su nepoznati.

Neovisno povjerenstvo pretpostavlja da su studenti koji su na crno unajmili pet autobusa radi sudjelovanja u prosvjedima napadnuti jer nisu znali da je u jednom autobusu bio skriven heroin.

>> Nestali meksički studenti su pobijeni pa spaljeni

Komentara 1

KA
kajinx
10:14 25.04.2016.

Koliko djece godišnje nestaje u Hrvatskoj? Bar osam na tjedan, puta 52, to je oko 400. Tko ih traži, tko protrestira je nema nikakve istrage? Orepić, Orešković, Kolinda, to je na vašu glavu, napravite nešto! ODMAH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije