Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlile se rijeke

Neretvanska dolina pod vodom, ali najgore tek dolazi

poplava kosinj
Marko Čuljat
08.01.2010.
u 16:40

U Kosinjskoj dolini vodostaj rijeke Like porastao je u protekla 24 sata više od 50 cm. Rijeka Neretva stabilna je na oko 335 cm, ali svi strahuju od nove ciklone, koja bi jug Dalmacije trebala zahvatiti noćas.

Velike količine snijega koji se otopio u jednoj noći, obilna kiša, led, sve je to ćudljiva klima izmiješala u posljednjih 15-ak dana u Lici, zbog čega su mnogi dijelovi poplavljeni još od Božića, a najgora je situacija u Kosinjskoj dolini. Vodostaj rijeke Like s pritokom Novčice samo u posljednja 24 sata narastao je za više od 50 centimetara.

- Iako vodostaj stalno raste, kuće i ljudi nisu ugroženi. U opskrbu domaćinstava, koja se već deset dana odvija isključivo čamcima, uključili su se vatrogasci i civilna zaštita. Sva sela imaju struju i vodu, a na snazi su i dalje redovite mjere obrane od poplave, rekao nam je Mladen Vodičko, voditelj ispostave Hrvatskih voda u Lici.

Prema njegovim riječima, višak vode u akumulacijskom jezeru Kruščici u Kosinju prelijeva se nizvodno od brane. Poplavljene su ceste prema Donjem Kosinju i Rudinki, a očekuje se izlijevanje na području Ličkog Novog, Pazarišta i Lovinca.

I na jugu Hrvatske, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kiša već danima pada, a danas je na cijelom području priobalja bila praćena olujnim jugom. U dolini Neretve poplavljeno je nekoliko naselja. Ipak, najgora je situacija u Metkoviću, na desnoj obali Neretve, gdje je voda ugrozila obiteljske kuće i poplavila mnoge podrume i konobe te se izlila po lokalnim prometnicama.

- Trenutačno je najugroženije naselje Jerkovac na području Metkovića, koje je potpuno nezaštićeno i nema riješen sustav oborinskih voda, kao i cijeli metkovski kraj, u dužini od oko sedam kilometara. Neretva i svi njezini pritoci izlili su se, ali cijela je situacija pod kontrolom - objasnio nam je Branko Pejaković, rukovoditelj obrane od poplave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Prema njegovim riječima, najgore tek dolazi, jer meteorolozi za sljedeća 24 sata najavljuju još obilniju kišu.

- Neretva trenutačno stagnira na vodostaju od oko 335 cm. Iz akumulacije Jablanica u susjednoj BiH kontrolirano se ispušta oko 630 kubika u sekundi, a preko brane HE Mostar još oko 1100 kubika u sekundi. Mora se naglasiti da na razinu vodostaja utječe i razina mora, odnosno plima i oseka - rekao je Pejaković.

Posljednjih dana porasli su i vodostaji rijeke Krke i svih pritoka u Šibensko-kninskoj županiji, zbog  čega su Hrvatske vode proglasile pripremno stanje obrane od poplave i uvele cjelodnevna dežurstva.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Cetinskom kraju, nema većih izljeva vode, premda se Cetina na nekim mjestima izlila iz korita i poplavila lokalne prometnice. U Općini Runovići poplavljen je veći dio Imotskog polja, vinogradi i obradiva polja.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
Dadek1989
18:51 08.01.2010.

Danas sam se besplatno priključio i osigurao mjesečni prihod od 83$ (415 kuna) u roku od 3 sata. Zbilja odlična web stranica ----> www.gdi-wealth.ws ;) ;) ;) :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije