Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vodostaji u porastu

Neretva poplavila Metković, Kupa prijeti Sisku, Una Jasenovcu

sisak,kupa,vodostaj,poplava,portal (1)
Foto: Nikla Čutuk/PIXSELL
1/13
03.04.2013.
u 08:50

Stanovnici sisačkog područja sa zebnjom još očekuju novi vodni val Kupe koji bi trebao do Siska doći tijekom današnjeg dana

Vodostaj Neretve u srijedu ujutro popeo se na 345 centimetara te su neke ulice na desnoj obali Metkovića poplavljene. Povećan je dotok u gornjem toku Neretve, međutim, posljednje informacije iz Bosne i Hercegovine ohrabruju – dotoci su od srijede ujutro u opadanju ili stagniraju. Kod Metkovića se digla razina mora.

Siščani iščekuju vodni val Kupe

Najviši vodni val Save prošle je noći prošao kroz Sisak. Na sreću, nasipi su izdržali i nije bilo veće štete. Stanovnici sisačkog područja sa zebnjom još očekuju novi vodni val Kupe koji bi trebao do Siska doći tijekom današnjeg dana. Stručnjaci Hrvatskih voda procjenjuju da će Sava moći prihvatiti kupsku vodu i da neće doći do izlijevanja preko nasipa. Na najugroženijim mjestima postavljeno je oko 50 tisuća vreća s pijeskom u zečje nasipe te su obavljene sve pripreme za eventualnu evakuaciju lokalnog stanovništva.

Trenutačno najveća opasnost prijeti Jasenovcu budući da je i Una u porastu. Na jasenovačkom su području poduzete sve mjere obrane i uvedeno je redovno dežurstvo.

Centar 112 Sisačko-moslavačke županije i dalje neprestano zaprima pozive građana za intervencije pumpanja vode iz kuća, podruma i dvorišta. Tijekom jučerašnjeg dana i noćas zaprimili su više od 50 zahtjeva za intervencijom, najviše u Sisku i Petrinji, a zaprimali su i zahtjeve građana za dostavu vreća i pijeska, koje su im, prema potrebi, dostavljali djelatnici Hrvatskih voda.

Ukupno u posljednja tri dana intervencija je bilo više od 180, a u njima su sudjelovali vatrogasci JVP Sisak, JVP Petrinja, DVD Odra Sisačka, DVD Palanjek, DVD Tišina Erdedska, DVD Prelošćica, DVD Desno Trebarjevo, DVD Sela, DVD Stružec, DVD Viduševac i DVD Popovača. Na snazi su iste mjere kao i jučer, izvanredne u Jasenovcu, dok su u drugim mjestima u županiji na snazi redovne mjere obrane od poplava. Za promet su zatvorene ceste Palanjek, Sisak-Popovača, Žažina-Mala Gorica, Košutarica-Mlaka.

Vodni val polako prolazi Petrinju

Glavni vodni val rijeke Kupe ovo poslijepodne prolazi pokraj Petrinje i uz sigurne visoke nasipe gradu ne prijeti izravna opasnost. 

- Više nema ugroze, zahvaljujem građanima, a osobito vatrogascima, na svestranom uključivanju u obranu- nakon prijepodnevne sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje izjavio je gradonačelnik Željko Nenadić. Zaobalne i slivne vode zalile su najniže rubne gradske dijelove, u kojima su vatrogasci ispumpavali podrume, kotlovnice i plastenike, te zatvarali šahte po dvorištima.

- Od nedjelje do danas ukupno smo izašli na 16 takvih intervencija, a u utorak cijelo poslijepodne i pola noći na srijedu ispumpavali ''Bernićevu jamu“ kazao je Ivica Šulentić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe. DVD Petrinja ustupio je svoje pumpe za uklanjanje vode iz pogona Elektre na izlazu iz grada prema Zagrebu i zaštićivanju trafostanice u Mošćenici. U tome mjestu danas je nastavljeno dežurstvo članova mjesnog DVD koji su sa sumještanima u najugroženijim dijelovima pijeskom punili vreće i podizali ''zečje nasipe“. - Ovakav vodostaj bio je prije 40 godina - sjeća se Ivica Vrđuka iz Kupske ulice. Iza kuće poplavljen mu je cijeli voćnjak, a oko podneva voda je i dalje rastala i širila se po garaži.

U prigradskoj Novoj Drenčini već treći dan potpuno su odcijepljene, i samo čamcem dostupne, tri kuće obitelji Turković i susjeda im Ostovića. Obitelji Pavičić, Veber, Dolenec i još nekoliko u Drenčini od jučer se brane vrećama s pijeskom, koje su im iz Petrinje dovozili radnici gradske tvrtke Privreda. Oni su protekle noći dežurali do ponoći, a danas nastavili s punjenjem i razvoženjem po Mošćenici i Novoj Drenčini.

 

 

Izvanredne mjere obrane od poplava Plitvice i Bednje još na snazi

Prema informaciji Centra za obranu od poplava, vodostaji rijeke Bednje i Plitvice u Varaždinskoj županiji su u opadanju, ali izvanredne mjere obrane od poplava još su na snazi. Na području županije aktivirana su klizišta na područjima naselja Maruševca, Halića, Malog Vrha, Vrtlinovca, Draškovića i Vuglovca, te na dolje navedenim prometnicama.

I dalje je zatvorena za promet željeznička pruga Varaždin – Novi Marof zbog klizišta i odrona na prugu između Sv. Ilije i Krušljevca.

U gradu Varaždinu zatvorena je ulica Mihovila Pavleka Miškine zbog vode u pothodniku. Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste: Slokovec – Mali Bukovec; Virje Otok – Virje Križovljansko i Martijanec –Hrastovljan. Zbog odrona zemlje na kolnik zatvorene su ceste: Gačice – Osečka; Bednja – Kameničko Podgorje; Rivalno – Donja Poljana i Banjiščina – Halić.

Poplavljene kuće kraj Vrbovca

HRT pak javlja da je u općini Dubrava nedaleko od Vrbovca zbog obilnih kiša i izlijevanja rijeke Česme poplavljeno desetak kuća u selu Kostanju. Jedina veza vlasnika tih kuća sa svijetom su čamci. Poplavljeno je 270 hektara ribnjaka pa je upitno koliko će ribe ostati u njima kad se voda povuče.

>>U Sisak stigao vodni val, sve službe u stanju pripravnosti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije