Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BERBA KASNI
Povratak na članak

Neretljani nezadovoljni: Naše lubenice kasne, uvozne već na akciji

Plasteničke se na pojedinim štandovima u Zagrebu i okolici prodaju i za 10 kuna po kilogramu, što mnogi prekupci koriste i za lov u mutnom pa iz Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež ovih dana pozivaju građane da ne nasjedaju

Komentari 9

DA
darkofu
11:15 26.06.2019.

Može li mi netko objasniti kako se španjolcima,talijanima isplati nama prodavati lubenice po povoljnijim cijenama nego našima sa Neretve. Kako se isplati vecim centrima i malim opg.ovima uvoziti iz tih zemalja gdje je skuplja radna snaga,gdje treba platiti duži transportt ,a ne sa Neretve.Zar je jeftinija proizvodnja u plastenicima nego na polju.Zar je sjeme i razni pesticidi toliko jeftinije vani nego kod nas?Ako je toliko jeftinije zašto naši proizvođaći isto tamo ne nabavljaju sjeme i pesticide.Njima se isplati a nama ne,gdje je radna snaga puno jeftinija nego vani.Kako je to moguce?

VL
RI
Ribica0308
11:01 26.06.2019.

Ok sve jasno s tim uvoznim ne nasjedati, no nije mi jasna jedna stvar...zbog čega je uvozna cijena 2kn/kg, a mi toliko kukamo da je 2kn/kg neisplativo, a onda ju izvozimo za 1.6 kn/kg???

VL
VJ
vjaceslav
11:16 26.06.2019.

znam da zvuči nevjerojatno, ali u grčkoj su grčke lubenice domaće!!!, a eventualne hrvatske bi bile uvozne!!! k tome upitne kvalitete.

VL
DU
Deleted user
11:01 26.06.2019.

Danas su lubenice u Plodinama 3.99/kg. Bit će i ispod 3 pa ćemo pričekat tu cijenu. A kome se ne isplati proizvodit, nek se preorijentira na neku drugu kulturu. Tko ne reagira-propada. Zakon tržišta, jbg. Evo kak je cijena sira i mlijeka već dugo prihvatljiva...

VL
Avatar prahrvat
prahrvat
17:27 26.06.2019.

krivi stranci jer mogu proizvesti ranije? ! ? ! ?

VL
Avatar nekakav
nekakav
11:11 26.06.2019.

kila lubenice u voćari 8,99 kn. a oni bajke ispredaju o 2 kune... zamisli analogiju sa pšenicom, otkupna cijena kunu, a da ju dalje prodaješ po 5 kuna... svašta. ne može se konkurirati cijenom velikim proizvođačima, ako imaš polje od pola hektara lubenica! uz najbolje agrotehničke mjere ne možeš dobiti 50 tona, da si otac.... 50 tona puta 2 kune po kili je 100.000 kn. ulaganja ukupno manja od 20.000 kn. zarada još uvijek jako lijepa. a tražiti više od toga, e zeznuli se momci. treba raditi ogromne površine, imati najmanju moguću cijenu rada... zašto mi ne hvatamo nigerijke da nam na crno beru jagode, lubenice, kao što radi sav 'normalan' svijet u španjolskoj, italiji, grčkoj, turskoj.? država lukavo žmiri nad tom pojavom, ako se i nekog uhvati, lagani prekršaj se odredi i posao ide dalje. zapadna europa nije osjetljiva na iskorištavanja stranaca, samo na iskorištavanje svojih je osjetljiva. socijalistički model da vam država organizira proizvodnju, prodaju, skladištenje, to zaboravite. sami se morate organizirati, neće vas država na kup staviti i odrediti tko će biti šef u ekipi, sami morate naći zajednički interes u zajedničkom nastupu prema trgovcima. kao što se baby beef posložio, al dečki, 20 i nešto godina je tome. vi i dalje zbilja po socijalistički bi radili. eto neki dan slika višnji odbačenih u polje, kuknjava, kako to nitko neće otkupiti, jer ima premalo šećera... za koga je taj uopće i sadio višnje? s kime ima ugovor, koja cijena, koju zaštitu si je uspio izboriti?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.