Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AZTN

'Neprihvatljiva je praksa najave točnog iznosa i datuma promjene cijena naftnih derivata'

benzin
Foto: ilustracija
10.02.2015.
u 12:48

- Na taj način se za poduzetnike koji djeluju na tom mjerodavnom tržištu širom otvara mogućnost da koordiniraju svoje ponašanje na tržištu i rizike tržišnog natjecanja svedu na minimum, čime se eliminiraju dobrobiti koje tržišno natjecanje poduzetnika donosi potrošačima (niže cijene, bolja kvaliteta, mogućnost izbora)- navode u priopćenju.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) reagirala je priopćenjem u kojem su poručili da je ''neprihvatljiva praksa najave točnog iznosa i datuma promjene cijena naftnih derivata''.

- Pod egidom transparentnosti i zaštite interesa potrošača, u Hrvatskoj se nakon liberalizacije tržišta naftnih derivata pojavila praksa da specijalizirani portali unaprijed i to vrlo precizno najavljuju iznos i točan datum promjene cijena naftnih derivata. Na taj način se za poduzetnike koji djeluju na tom mjerodavnom tržištu širom otvara mogućnost da, bez potrebe bilo kakvih dogovora i posljedične opasnosti da AZTN protiv njih otvori istragu zbog mogućeg kartelnog ponašanja, koordiniraju svoje ponašanje na tržištu i rizike tržišnog natjecanja svedu na minimum, čime se eliminiraju dobrobiti koje tržišno natjecanje poduzetnika donosi potrošačima (niže cijene, bolja kvaliteta, mogućnost izbora)- navode u priopćenju.

Ističu da ''AZTN, kao ni bilo koje drugo tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja u EU (uključujući i Europsku komisiju), nema ovlasti za reguliranje cijena bilo kojih proizvoda ili usluga na hrvatskom tržištu, pa tako niti cijena naftnih derivata'' te da ''s obzirom da je tržište naftnih derivata u Hrvatskoj liberalizirano, poduzetnici potpuno slobodno određuju cijene''.

Također objašnjavaju da ''kada je riječ o cijenama derivata na hrvatskom tržištu, AZTN može reagirati samo ako je riječ o prekomjernim (predatorskim) cijenama i to samo protiv poduzetnika koji se na tom mjerodavnom tržištu nalazi u vladajućem položaju'' te da bi njihova reakcija također bila moguća ''u slučaju da trgovci naftnim derivatima na području Hrvatske djeluju na usklađeni način, dakle, ako je takvo djelovanje posljedica njihovog izričitog dogovora''.

>> Nove cijene goriva: Eurosuper 95 skuplji za 40 lipa

Komentara 3

LA
larala
13:04 10.02.2015.

a, ova je dobra "neprihvatljiva praksa najave točnog iznosa i datuma promjene cijena naftnih derivata" jer AZTN na taj nacin nemre djelovati.... bolje da ljudi nemaju informaciju kako da uštede bar koju lipu kad im je vec država silom nametnulaa financiranje ovakvih, niš koristi agencija, neg da niš koristi agencije poklope se po ušima i bar šutnjom pokušaju zataškati svoju nesvrhovitost

TV
tvrdapixa
15:06 10.02.2015.

"...s obzirom da je tržište naftnih derivata u Hrvatskoj liberalizirano, poduzetnici potpuno slobodno određuju cijene...". Pazi sad ovo, oni mogu dizati cijene kako žele - a novinarima je zabranjeno da o tome pišu?! Ko je tu lud?!

TV
tvrdapixa
15:10 10.02.2015.

AZTN je lobi lječnika kardiologa, koji se zalažu da se potrošači neugodno iznenade ujutro na benziskoj pumpi, pa da zbog srčanih udara masovno potraže pomoć kardiologa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije