Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupnja dionica

Nepravdu iz pretvorbe ispraviti povoljnijim uvjetima i cijenom

brajdica (1)
Goran Kovačić/Pixsell
21.03.2011.
u 14:57

Model koji je za kupnju dionica Luke Ploče odobrila Vlada za riječku je Luku neprihvatljiv, traže zasebnu Vladinu odluku o prodaji dionica iz portfelja Fonda za privatizaciju

Radnici i umirovljenici riječke Luke, kojima je u vrijeme pretvorbe poduzeća omogućena kupnja dionica u vrijednosti od tek pet tisuća ondašnjih njemačkih maraka, a potom su, kad je skladišni kompleks Škrljevo vraćen Luci i povećan temeljni kapital, ponovno ostali zakinuti jer je vlasništvo nad tim dionicama preuzela hrvatska Vlada, napokon bi mogli steći pravo na kupnju dionica iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Fond “drži” 23,72 posto ili 1,418.495 dionica što je, kazao je danas Drago Jelčić, predsjednik Lučkog slobodnog sindikata, sasvim dovoljan broj dionica ako bi pravo na upis stekli sadašnji radnici i umirovljenici, njih oko 2500 zainteresiranih. No, ističe, model stjecanja dionica riječke Luke ne može biti jednak onome u luci Ploče – temeljna je razlika što radnici u Pločama postaju većinskim vlasnicima što radnici riječke Luke neće nikad postati, a u Pločama su “isključeni” i umirovljenici.

– Vladina odluka iz siječnja o načinu, cijeni i uvjetima prodaje dionica Luke Ploče, koja bi se trebala odnositi i na Luku Rijeka, za nas je neprihvatljiva i za riječku Luku tražimo zasebnu odluku kojom bi se barem djelomično ispravila nepravda učinjena radnicima Luke i umirovljenicima koji su Luku stvarali – kazao je danas Roberto Zubčić, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika riječke Luke. Uz ovaj i Lučki slobodni sindikat i Udruga umirovljenika Luke Rijeka potpisnici su danas na adresu Fonda za privatizaciju upućenog zahtjeva za odobrenje upisa novog paketa dionica.

Predlažu da se sadašnjim radnicima i umirovljenicima omogući kupnja dionica pod povoljnijim uvjetima – po nominalnoj cijeni od 100 kuna umanjenoj za po 1 posto za svaku godinu radnog staža u Luci Rijeka, da se odobri dodatni popust od 50 posto za jednokratnu kupnju u gotovini i da moratorij na prodaju bude dvije godine.

– Vlasnički udio države ne bi bio ugrožen ni pod idealnim uvjetima da svi zainteresirani kupe maksimalan dopušten iznos, računica pokazuje da bi svatko mogao kupiti 15 dionica po godini staža, najviše 540 dionica po radniku – kazao je Emilio Domjan iz Udruge umirovljenika. Napominje i da bi nakon prvog kruga, ako ostane dionica, u drugom krugu trebalo omogućiti dodatni otkup u kojem bi se kao kupci uz radnike mogli pojaviti i Grad Rijeka i Udruga dioničara, odnosno sama Luka.

Uz dionice koje su sada u posjedu radnika Luke s otkupom novog paketa u rukama radnika i umirovljenika bilo bi oko 25 posto vlasništva Luke. Inače, dionica Luke danas na burzi ima cijenu od 229 kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije