Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSTITUT ZA POVIJEST

Nepoznati dokumenti o Budimiru Lončaru u Ozni 1945.

'23.03.2010., Zagreb - Izlozba fotografija izraelskog fotografa Adija Nesa u Gliptoteci HAZU-a. U sklopu ove nove izlozbe Adi Nes prikazuje 23 fotografije u boji velikog formata, nadahnute ikonografij
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
1/3
12.05.2011.
u 12:00

Budimir Lončar bio je 1945. načelnik Okružnoga odjeljenja Ozne za Zadar

Hrvatski institut za povijest dosad je izdao tri knjige dokumenata "Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946.", prvu za cijelu Hrvatsku, drugu za Slavoniju, Srijem i Baranju te treću za Zagreb i središnju Hrvatsku. Upravo je izišla četvrta knjiga, za Dalmaciju. Priređivači, dr. sc. Vladimir Geiger i Mate Rupić, navode da je za Dalmaciju u historiografiji tek donekle obrađena partizanska i komunistička represija i zločini potkraj Drugoga svjetskog rata i u poraću te su objavljeni dokumenti, uglavnom za dubrovačko i zadarsko područje.

U ovoj zbirci prikupljeni dokumenti mogu pripomoći u razjašnjavanju je li riječ o partizanskoj i komunističkoj represiji i zločinu kao procesu i sustavu ili samo o pojavama, što mnogi zagovaraju. Osim masovnih i pojedinačnih zločina, većina dokumenata navodi i različite oblike represije – konfiskaciju imovine, masovna protjerivanja, zlostavljanja, mučenja, ponižavanja.

Posebna su zanimljivost ove zbirke dva dokumenta s potpisom Budimira Lončara, tadašnjeg šefa tajne zloglasne komunističke policije Ozne za okrug Zadar, poslije jugodiplomata i saveznog sekretara za vanjske poslove, a onda Mesićeva i Josipovićeva vanjskopolitičkog savjetnika. U knjizi se prvi put objavljuju dva dokumenta s njegovim potpisom, što je dosad bilo posve nepoznato. Nikad dosad nigdje ništa nije bilo detaljnije objavljeno o njegovim počecima karijere u Ozni.

Što sve o Lončaru piše u dosad neobjavljenim dokumentima, pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista.


Komentara 236

OB
-obrisani-
08:04 16.05.2011.

Budimira Lončara, tadašnjeg šefa tajne zloglasne komunističke policije Ozne za okrug Zadar, poslije jugodiplomata i saveznog sekretara za vanjske poslove, a onda Mesićeva i Josipovićeva vanjskopolitičkog savjetnika. Mi smo drzava fenomen , Budimir Loncar , odvratni zlikovac koji Hrvatsku nene moze smisliit , ali ima visoku drzavnicku funkciju u toj istoj , cak mu i \"ogavna\" kuna postala draga. Dragi moji Hrvati i cudimo se zasto nam je Domovinski obrambeni rat proglasen zlocinackim cinom. Pa kako nece , kad nam u saboru sjede Stanimirovic i jos pokoji nitkov , ovaj predsjednikov savjet , ostavili Vukove da cuvaju janjce pa se cudimo svemu kako nam se tako nesto moze dogoditi.

OB
-obrisani-
20:06 12.05.2011.

Milovan Đilas, nekoć Titov ratni i životni pratilac i negdašnji zamjenik predsjednika Jugoslavije je 1979. u engleskom časopisu ‘Encounter’ pisao: \"Da budem iskren, mi nismo shvaćali, zašto Britanci… ove ljude nama vraćaju. Uglavnom su to bili obični seljaci. Oni nisuu nikoga ubili. Njihov je jedini zločin bio strah od komunizma… Oni (Englezi) učiniše nešto sasvim pogrešno kad su ove ljude prebacili preko granice, kao što smo i mi pogrešno učinili što smo ih sve poubijali\"

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
16:45 12.05.2011.

Pa sve je jasnije i jasnije, zašto se stalo i tko koči istrage o ubojstvima i teškim zločinima poslije 1945.god.Sve je jasnije i iz kojih krugova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije