Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HITNE SLUŽBE Građani još pamte one prijeratne brojeve

Nepoznati brojevi policije i hitne

17.03.2009.
u 23:00

Zapanjujuće je koliko građana BiH ne zna one bitne kratke brojeve hitnih službi. Na upit koji su brojevi policije, vatrogasaca ili hitne službe, većina ih nagonski zausti one prijeratne dvoznamenkaste brojeve s devetkom na čelu, a onda zastanu pa tek pokoji kaže pravi broj.

Pamte predratne brojke
Od poznavanja brojeva hitnih službi često zavise životi, sigurnost građana i imovine. Tako se već godinama policija javlja na 122, vatrogasci na 123, a hitna pomoć na 124. Dakle, devetku je zamijenila brojka ‘12’.

- Ne znam što im je trebalo da sve to mijenjaju. Kako što Amerika ima onaj 911, tako smo mi imali 92, 93, 94 i nije bilo zabuna. Sada čovjek može umrijeti dok se netko sjeti koji broj treba pozvati – komentira stariji Mostarac, a djelatnica službe informacija HT-a Mostar potvrđuje kako svakodnevno ljudi zovu i pitaju za te bitne brojeve.

- Rekla bih da polovica građana, uglavnom starijih, ne zna te, kao ni brojeve za točno vrijeme, narudžbu buđenja... - domeće službenica, a dok zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić poručuje kako nikada nije preveć reklame za ‘123’, komentira kako taj broj nažalost znaju oni ‘bolesnici’ koji ih maltretiraju lažnim pozivima u jeku požarne sezone. To muči i Hitnu službu Mostara, gdje se žale na bezbroj lažnih intervencija.

Zlostavljanje službi
Uglavnom su upućene s pre-paid kartica kojima je nemoguće ući u trag, a tek kada netko uistinu pretjera, telekomi mu isključe broj. Policija ima manje zloporaba, ali ni oni ne mogu otkriti pozivatelje s kartica bez prijavljenih vlasnika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije