Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LICE AKTIVIZMA

5 nepoznatih detalja o obitelji Grete Thunberg

Greta Thunberg
Foto: JEENAH MOON/REUTERS/PIXSELL
1/4
26.09.2019.
u 18:37

Greta Thunberg jedna je od najpoznatijih aktivistica današnjice, a njezin govor oko globalnog zatopljenja na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda prenijeli su svi mediji.

Svaki njezin korak se prati kao da je riječ o filmskoj zvijezdi, međutim Greta Thunberg svjetsku slavu stekla je prosvjedujući za okoliš. Njezina obitelj sastoji se od njezinih roditelja Malene Ernman i Svante Thunberg, sestre Beate i djeda Olofa Thunbera. Mlada aktivistica u dalekom je srodstvu i s dobitnikom Nobelove nagrade Svateom Arrheniusom

Obitelj Thunberg ima dugu povijest rada u kazalištu, a obitelj je zajednički napisala i knjigu 'Naša kuća gori: Prikaz obitelji i planete u krizi' koja će biti objavljena u ožujku 2020. godine. 

Evo nekih manje poznatih detalja o obitelji Thunberg:

1. Malena Ernman je operna pjevačica iz Švedske

Osim što je poznata operna pjevačica, Malena Ernman je i glumica. Točnije, ona je mezzo-sopranistica koja je radila i u drugim glazbenim žanrovima, kao što je jazz i cabaret. 

Greta je nagovorila svoju majku da se odrekne svoje međunarodne karijere zbog utjecaja kojeg avioni imaju na okoliš, tvrdi the Guardian. 

 

Malena je napisala knjigu o svojoj obitelji u kojoj piše o odgoju svojih kćeri kao i njihovim problemima. Naime, Malena je u knjizi potvrdila kako Greta ima Aspergerov sindrom, dok Beata ima ADHD. 

2. Mlađa sestra Beata radi na svojoj glazbenoj karijeri

Beata je Gretina mlađe sestra. Ona ima 13-godina i njezini profili na društvenim mrežama pokazuju kako djevojčica voli glazbu. 

Ona objavljuje snimke kako pjeva i pleše, te rijetko objavljuje slike sa svojom slavnom sestrom. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

So proud of my super talented sister, @beataernman . Listen to her new song on Spotify, link in bio!

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

3. Svante Thunberg je glumac, producent i pisac

Često radi na projektima sa svojom suprugom čiji je menadžer. Thunberg je pisao zajedno s Malenom i knjigu Slike iz srca. 

Kad je riječ o njegovom glumačkoj karijeri, on je najpoznatiji po ulozi u švedskoj seriji 'Skärgårdsdoktorn' koja se emitirala od 1997. do 2000. godine. 

4. Slavni predak

Greta Thunberg nominirana je za Nobelovu nagradu za mir. Ako dobije nagradu, neće biti prva u obitelji koja je dobila Nobelovu nagradu. Naime, ona je u dalekom srodstvu sa Svanteom Arrheniusom, dobitniku Nobelove nagrade za kemiju 1903. godine. 

Gretin otac upravo je dobio ime prema slavnom rođaku, međutim točna obiteljska povezanost nije utvrđena. Arrhenius je rođen 1859. godine, a umro je 1927. godine. Dobio je Nobelovu nagradu za istraživanje koje je pokazalo kako emisije ugljičnog dioksida mogu dovesti do efekta stakleničkih plinova. 

5. Djed Olof je poznati glumac 

Slavni švedski glumac i redatelj Olof Thunberg je još jedan poznati član obitelji mlade aktivistice.  Rođen je 1925. godine, a poznat je po ulogama u švedskim serijama i filmovima. 

Brojni mediji kao i poznate osobe kritizirale su roditelje Grete Thunberg, te ih optužuju za iskorištavanje. Međutim, niti Greta Thunberg niti njezini roditelji nisu se oglasili oko navedenih optužbi, piše Heavy.com

Komentara 43

Avatar Observer
Observer
19:15 26.09.2019.

Mala je indoktrinirana i bolesna ali liberalno ljevicarske elite s njom manipoliraju i iskoristavaju , iako je ona jos uvjek dijete, za svoju propagandu. Ali s obzirom da je mala indoktrinirani ljevicarski fanatik , postala je miljenica VL-a

DU
Deleted user
19:35 26.09.2019.

Nedopustivo i kažnjivo manipuliranje maloljetne bolesne djevojčice, od strane ljevo-liberalnih medija.Činjenica.

BE
Beskucnik
19:25 26.09.2019.

Svedska je najveci proizvodac oruzja na svijetu ali to leftardima ne smeta ,sto necije kuce gore stvarno zbog Svedskih bombi . Koliko co2 je potroseno na proizvodnju gripena , zasto ne prijedu na proizvodnju aviona za zaprasivanje komaraca ,eto Gretice malo razloga da kod kuce pometes

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije