Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.10.2014. u 15:00

Dok se iza zastora tzv. detuđmanizacije rasprodaju nacionalna bogatstva, stvarni vladar Hrvatske postaje C. del Ponte

SRIJEDA

8. listopada

Dan neovisnosti prigoda je da se upitamo - koliko smo stvarno neovisni? U odgovoru na to pitanje vrijeme samostalne Hrvatske možemo podijeliti na razdoblje od početka devedesetih do početka ovoga stoljeća, od završetka Tuđmanove vlasti do početka vlasti Račanove i Budišine koalicije. S pobjedom te koalicije vjera u Hrvatsku, pouzdanje u vlastite vrijednosti i snage zamjenjuje se “europskom Hrvatskom” i “europskim kriterijima” kao dominantnim odrednicama nove vladajuće politike, koje su takvima ostale do danas. Sa zanosom srednjoškolca koji je dobio priznanje za dobro učenje, ministar vanjskih poslova Tonino Picula govori o tome kako je Hrvatska postala “miljenica Europe”, a za njim to ponavlja i ostatak hijerarhije. Samoprezir ide dotle da su se u novinama mogli čitati naslovi poput ovoga – “Bez Europe smo nitko i ništa”. Hrvatska je “miljenicom Europe” postala zato što je crveno-žuta koalicija odmah iskazala spremnost da se pokorava diktatima i zahtjevima Bruxellesa i Haaga. To je i vrijeme početka tzv. detuđmanizacije, koja ne znači ništa drugo nego odricanje od suverene politike prvoga hrvatskog predsjednika. Hrvatski sabor donosi odluku o nadležnosti Haaga nad Bljeskom i Olujom, blati se Domovinski rat blaćenjem tobožnjih lažnih invalida među generalima, Mesić zbog jednog benignog patriotskog pisma umirovljuje gotovo cijelu vojnu elitu koja je iznijela pobjedu u ratu, stvarni vladar Hrvatske postaje glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte... Istodobno, iza zastora tzv. detuđmanizacije, rasprodaju se nacionalna bogatstva. I to, stilizirano rečeno, po ovom pravilu - jedan pritisak iz Haaga ili Bruxellesa, ode jedna banka, drugi pritisak, ode druga banka, pa treća, četvrta... Pa novi pritisak, ode jedna strateška državna tvrtka, pa još jedan, ode druga, i tako dalje. Paralelno s tim enormno raste zaduživanje u inozemstvu. Tako gubimo financijsku suverenost i gubimo najprofitabilnija državna poduzeća presudno važna za cijelu nacionalnu ekonomiju. S vremenom, ponajviše zbog toga, dakle, zbog sve očitije razlike između političkog poimanja Europe kao svetinje i mita i narodnog osvješćivanja u kojem se sve više vidi Europa pomamna za hrvatskim novcem i dobrima, pada potpora ulasku Hrvatske u EU, da bismo lani 1. srpnja ipak ušli zahvaljujući referendumskim glasovima manje od trećine ukupnog broja birača! U ovih petnaestak godina otkad traje ropska poslušnost hrvatske politike europskim i svjetskim gazdama vlast se samo jedanput usprotivila moćnicima iz EU – donošenjem zakona, tzv. lex Perković, kojim je, neuspješno, htjela zaštititi udbaške prvake iz vremena komunizma u Njemačkoj optužene kao organizatore ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića! To je svekolika bilanca hrvatske političke neovisnosti u desetljeće i pol.

SUBOTA

4. LISTOPADA

Frljić Jazavacem ponavlja teror sebi sličnih

Kazališni redatelj Oliver Frljić priča kako će u predstavi “Jazavac u Kerempuhu” u zabavljačkoj formi kritički progovoriti o “nasilnom brisanju i prekrajanju imena”. On tobože ne zna da ime kazališta “Jazavac” nije nasilno promijenjeno nego je nasilno nametnuto, i nasiljem se promjena nastojala spriječiti. Kao urednik kulturne rubrike u “Večernjaku” prije 20-ak godina, znam da su se iz jutarnjih izdanja novina izbacivali tekstovi objavljeni u večernjim izdanjima koji su se zauzimali za promjenu. A na konferenciji za tisak vodstvo kazališta “Jazavac” prijetilo je kritičarki Mariji Grgičević, koja je u jednom tekstu podsjetila kako je ime “Jazavac”, strano hrvatskoj kazališnoj tradiciji, Fadil Hadžić nasilno nametnuo, čak unatoč protivljenju komunističkih moćnika Mirka Božića i drugih. Dakle, naslovom “Jazavac u Kerempuhu” Oliver Frljić, kazališni Dejan Jović, ne vraća čednost životinjama, nego ponavlja teror sebi sličnih. On bi rekao - četnički teror.

NEDJELJA

5.LISTOPADA

Dijagnoze za političke protivnike – naslijeđene

“U Hrvatskoj je pobijeno 20 do 25 tisuća Židova i to je učinio dio hrvatskog naroda, ustaše koji su činili nekoliko postotaka. To što su oni učinili Židovima nije grijeh drugih Hrvata. I ne mogu to Hrvati baštiniti kao naslijeđe. I zato je Josipović pogriješio kada je govorio (u izraelskom Knessetu, op. M. I.) da Hrvati i dalje nose tu ustašku zmiju. Ne nose, i ako negdje ima najmanje antisemitizma, onda je to u Hrvatskoj.” Rekao je to u intervjuu u “Večernjaku” negdašnji čelnik Židovske općine u Zagrebu Jakov Bienenfeld, koji je Hrvatskoj uvelike pomogao u ratu. Josipovićevu je izjavu nazvao “ulagivačkom i nepotrebnom”. Zbog takvih i sličnih predsjednikovih nepodopština Josip Jurčević i Zdravko Tomac bili su oštriji pa su ga proglasili veleizdajnikom. A on njih - bolesnicima i luđacima. Nije, dakle, Josipović iz komunizma naslijedio samo strast optuživanja svoga naroda nego i psihijatrijske dijagnoze za “zmijske” političke protivnike.

PONEDJELJAK

6. LISTOPADA

Oporavljeni Gabrić optužuje medije i birače

Sjećate li se Nikice Gabrića (i njegova Nacionalnog foruma) iz vremena kad je, sportski rečeno, bio u vrhunskoj formi? Već se bio vidio na tko zna sve kojim političkim vrhovima, mislio da ga narod doživljava kao spasitelja a da su se HDZ i SDP već pomirili s tim kako će ih preteći i diktirati raspored političkih snaga u zemlji. S visina svoje megalomanije šutnuo je tolike novinare koji su mu se usprotivili, vrijeđao političke analitičare s neupitnim znanstvenim autoritetom, pljuvao i pljuckao lijevo i desno... Onda je na izborima za Europski parlament doživio debakl. Od šoka se oporavljao četiri, pet mjeseci, i evo ga opet! Sad optužuje medije – premda su mu bili iznimno naklonjeni – jer su ga prevarili obmanama o “značajnom prostoru trećeg puta”. Optužuje birače za konformizam, jer biraju samo desnicu i ljevicu. Optužuje ljevicu jer ga ja blokirala a lansirala je ORaH. Spasitelj nacije optužuje sve koje je htio spasiti, a oni mu okrenuli leđa! I sam se pitam kako nije uspio, a uspjeli su toliki koji su imali samo ono što i on ima – umišljenost i bahatost. Možda je jednostavno zakasnio u navikavanju građana na svoje loše osobine.

UTORAK

7. LISTOPADA

Za “utjehu” Ellen, i Tito je otkucavao svoje supruge

Prijatelj me e-mailom obavijestio kako je u talk showu na njemačkoj televiziji ARD prikazan dokumentarac “Ubojstva u Titovo ime”, a u emisiji je gostovalo nekoliko bivših državljana Istočne Njemačke koje je progonio STASI. Najpotresnije bilo je svjedočanstvo novinarke Ellen Thiemann koja je bila pokušala pobjeći u Zapadnu Njemačku, ali je uhićena i odležala je u zatvoru tri i pol godine. Zapadna Njemačka ju je ipak uspjela “otkupiti”, pa se tamo odselila. Strašan šok doživjela je 1994. godine kad je mogla dobiti na uvid tajni dosje STASI-ja o sebi. Plan njezina bijega istočnonjemačkoj “Udbi” otkrio je njezin muž Klaus Thiemann, nogometaš i sportski novinar! On ju je i posjećivao u zatvoru te tajnoj službi prenosio što govori. Samo ne znam je li u emisiji spomenuto da je Tito, osim što je prokazivanjem NKVD-u poslao u smrt mnoge svoje drugove, Kominterni denuncirao i svoje dvije žene – Pelagiju Bjelousovu i Luciju Bauer. Za “utjehu” nevoljnoj Ellen.

ČETVRTAK

9. LISTOPADA

“Intelektualne” uloge drugova Dejana i Stipe

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić brani Dejana Jovića, bivšeg glavnog analitičara predsjednika Ive Josipovića. Jer, bio je “korektan analitičar i znanstvenik”. A i “intelektualne” uloge bile su im slične, Joviću kod Josipovića a Mesiću kod Tuđmana. U intervjuu beogradskom NIN-u na početku devedesetih šef KOS-a Aleksandar Vasiljević, kako prenosi Aralica u romanu “Mentalni komunist”, među ostalim kaže: “Mnogo smo upravo od Mesića doznali o ustrojavanju paravojnih jedinica, naoružavanju HDZ-ovaca. Mesić nam je poslužio kao hadezeovski insajder i informator. Mnogo su nam koristile tih dana informacije i podatci koje sam dobivao od Mesića.” Drug Dejan i drug Stipe.

PETAK

10. LISTOPADA

Hrvatski izbornik Hrvat gost u vlastitoj zemlji

Pišem ovo ne znajući rezultat nogometne utakmice Bugarska-Hrvatska, ali makar mi pobijedili s pet golova razlike, Niko mi Kovač nije mio. Novinar ga pita kad će se iz Salzburga, gdje stalno živi, preseliti u Zagreb, odgovara – pa ni Capello ne živi u Rusiji, Ranieri u Grčkoj, Advocaat u Srbiji. Samo što su svi oni stranci i gosti u zemljama u kojima su izbornici, a on je gost u vlastitoj zemlji. Sramota! Još je sramotnije opravdanje: “Živimo u Europskoj uniji, u istoj državi.” Samo što nije rekao – u Jugoslaviji. Ili SSSR-u.

>> Spektakularni odlazak Martine Dalić iz HDZ-a 
i nije tako loša usluga kukurikavcima

Komentara 64

ĆA
ćaćaća
11:09 12.10.2014.

kad te strani političari ne vole..pogotovo oni koji imaju bilo kave aspiracije onda znaj da si pravi domoljub...

Avatar aunick
aunick
06:46 12.10.2014.

@ nikola turajlic... vase poturanje vidjedja problema u Hrvata je nebitno i nije mi jaso radi cega toliko prosipanje mudrosti sa vase strane. Da li ste vi ikada culi za konstruktivnost i dobro namjernost? Vjerovatno se to nije ucilo domaa ni u skoli u gdje ste vi rasli i trosili vrijeme. Hrvatska je otvoreno i tolerantno drustvo tako da slicni vama slobodno impresioniraju sopstvenu ogranicenost umisljanjem da svojim piskaranjima cine znacajan utijecaj na javo mijenje. Pokusajte se baviti necim produktivnim pa necete imati vremena za slicne gluposti. Dobro ovdje rece jedan komentator, Hrvatskoj treba domoljubna ljevica za sto ce se vrijeme potruditi, no Hrvatskoj trebaju prije svega lojalni gradjani. Vi izgleda ne spadate u tu kategoriju, zar ne?

WA
walti
20:04 11.10.2014.

mesic racan sanader i onda dolazi jaca kojoj sada vidimo licemjerje bezobzirnost nesposobnost vidi se sada dvolicnost vasiljevicke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije