Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Neophodna je sveobuhvatna rehabilitacija osoba oboljelih od raka, predlažemo da se uvrsti u zdravstveni sustav, besplatna i dostupna svima

Udruga „Budi dobro“
Foto: Udruga „Budi dobro“
1/5
27.05.2024.
u 15:56

Udruga „Budi dobro“ obilježila je 5. godišnjicu djelovanja druženjem s građanima i upoznavanjem s programima u centru Samobora.

Udrugu za prevenciju raka i pomoć oboljelima „Budi dobro“ osnovalo je petoro kolega liječnika 2019. godine u Samoboru, sa sjedištem u Rudama. Glavni cilj im je prevencija raka te unapređivanje kvalitete života oboljelih i liječenih od raka i njihovih obitelji pružanjem profesionalne i volonterske pomoći te psihološke, psihosocijalne i duhovne pomoći.

Već pet godina, njihov je moto - Učiniti nešto dobro za svoju zajednicu. A sa zajednicom su se i družili ove subote prijepodne na glavnom trgu u Samoboru gdje su građane upoznavali sa svojim programom rada. „U tijeku našeg rada, i danas ovdje u Samoboru, želimo pružiti važne informacije o zdravom načinu života, prepoznavanju rizičnih faktora i redovitim pregledima koji mogu pomoći u ranoj dijagnozi ili čak sprječavanju pojave raka. S druge strane, oboljelima od raka je potrebna podrška kako bi lakše prošli kroz proces liječenja. Mi im pružamo emocionalnu podršku, savjetovanje, informacije o dostupnim tretmanima i pomažemo u prevladavanju strahova s kojima se suočavaju tijekom bolesti“, naglašava dr.med. Alma Majcan, jedna od osnivačica Udruge. Dr. Majcan dodaje kako imaju dvije važne poruke prema oboljelima i njihovim bližnjima, ali i prema nadležnima u zdravstvu. Jedna je iznimna važnost rehabilitacije tijela, uma i duha oboljelih. „Dokaz tome je 130 korisnika-oboljelih osoba koji su sudjelovali u projektu „Tjelesni i duhovi oporavak onoloških bolesnika na otoku zdravlja i vitalnosti (otok Lošinj), a čijim smo anonimnim evaluacijama došli do jedinstvenog zaključka da je ova vrsta rehabilitacije izuzetno korisna i predlažemo da postane dostupna svim oboljelima bez obzira na vrstu raka, uz smjernice stručih društava.“ Druga je poruka nadležnima u sustavu zdravstva da, u skladu s nedavno donesenim novim Akcijskim planom protiv raka, u zdravstveni sustav uvedu sveobuhvatnu rehabilitaciju, tijela, uma i duha oboljelih od raka, prema smjernicama stručnih društava i financiranu od strane HZZO-a. „Na taj bismo način potakli razvoj programa i projekata brojnih institucija, organizacija, tijela i udruga koje bi se razvijale s ciljem dodatne pomoći i poboljšanja kvalitete života osoba s rakom u svim fazama bolesti“, poručila je dr. Majcan.

Foto: Udruga „Budi dobro“

Danas gotovo nema obitelji koja se nije susrela s rakom. Broj novooboljelih u stalnom je porastu, a svaki treći stanovnik Hrvatske suočava se s tom dijagnozom. Projekt ”Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika na otoku zdravlja i vitalnosti” osmišljen je kao iskorak prema zdravlju, nakon operativnog zahvata bilo koje zloćudne bolesti, kemoterapije ili zračenja i provodi se na otoku Lošinju. Namijenjen je svim onkološkim bolesnicima koji mogu samostalno boraviti nekoliko dana izvan svog doma. Ivana Šimunić je jedna od oboljelih osoba, koja je polaznica projekta, a i sama se nakon pozitivnih iskustava uključila u rad Udruge i pomoć drugima. „Zahvalna sam što sam imala prilike sudjelovati u projektu na Lošinju. Osim što mi je donio oporavak, dobila sam nova znanja i motivaciju za promjenu navika. Kombinacija različitih aktivnosti, razmjena iskustava i podrške je ono što ovaj program čini vrijednim. Predavanje „Sve je u glavi“ izdvojila bih kao najkorisnije, a s Lošinja sam u svakodnevni život prenijela redovno vježbanje, vježbe disanja, hodanje i početak dana s nečim zdravim“, istaknula je Šimunić. Program na otoku Lošinju uključuje: medicinske vježbe disanja i opuštanja u ljekovitim borovim šumama, medicinska stručna predavanja, rad u grupi psihoterapeutom, radionice o zdravoj prehrani i ljekovitom bilju, duhovno meditativne sadržaje.

Nažalost, svjedoci smo da u našoj sredini bolesnika s rakom svakim danom ima sve više te je velika potreba za sveobuhvatnom skrbi. Ona osigurava da oboljeli od raka dobiju potrebnu podršku na svim razinama - fizički, emocionalno, socijalno i duhovno - što može značajno poboljšati njihovu kvalitetu života i ishod bolesti.

Foto: Udruga „Budi dobro“

Udruga pruža pomoć oboljelima od svih oblika raka kroz nekoliko projekata. Svojim članovima redovno pružaju psihološku podršku - od psihoterapeuta s dugogodišnjim iskustvima moguće je dobiti individualnu psihološku podršku ili podršku putem Zoom aplikacije.

Projekt „Hrana kao lijek“ pokrenut je s namjerom da se na jednom mjestu objave praktični savjeti za pravilnu prehranu.

Za trenutke odmora te prakticiranje duhovnosti na web stranici mogu se pronaći razni sadržaji poput glazbe, knjiga i fotografija te molitvi.

Vježbe disanja i opuštanja u prostorijama udruge namijenjene su onkološkim bolesnicima na području Samobora i okolice, kao i osobama čiji su roditelji oboljeli od raka.

Fitoterapija je medicinska disciplina koja kao izvor ljekovitih tvari koristi biljke, a udruga organizira radionice na tu temu. Kreativna radionica namijenjena je članovima i prijateljima Udruge svih dobnih skupina s dobrom voljom za druženje i kreativno izražavanje, a organiziraju se i susreti liječenih bolesnika.

Foto: Udruga „Budi dobro“

Udruga Budi dobro upješno je provela EU projekt „Zajedno činimo dobro“, projekt razvoja organizacija civilnog društva, zajedno s partnerima u projektu Udruga osoba s invaliditetom Sinergija Samobor i Volonterski centar "Kad bi svi...", gdje smo poboljšali kvalitetu života osoba s invaliditetom i bolesnika s rakom.

Pomoć za onkološke bolesnike pruža cjelovitu podršku koja ide i iznad medicinske skrbi, omogućujući im da se osjećaju podržano, informirano i što sgurnije tijekom njihovog „putovanja s rakom“. Udruga dalje nastavlja sa svim aktivnostima stvarajući korisnicima osjećaj podrške i zajedništva u teškim trenucima.

U toku druženja, članovi Udruge podijelili su i znanje o izradi zdravih smoothie napitaka koje su dijelili prolaznicima.

Od 17 sati u PUO Samobor, Centru mladih Bunker održat će se predavanje i radionica izrade prirodne kozmetike pod vodstvom mag.pharm. Sandre Pavić Drašković.

Obilježavanje petogodišnjeg rada nastavit će se svečanošću i predavanjem „Sve je u glavi – i zdravlje i bolest“ neurologa Medicinskog fakulteta i Instituta za mozak dr.med. Gorana Ivkića koje će se održati u utorak 11. lipnja 2024. godine u 19:30 sati u Kinu Samobor.

Foto: Udruga „Budi dobro“

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije