Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalna akcija

Neonacistička grupa širi mržnju po Velikoj Britaniji

West Midlands Police
13.11.2018.
u 15:26

Par koji je dijete nazvao po Adolfu Hitleru optužen za članstvo u zabranjenoj neonacističkoj grupi

Adam Thomas (22) i Claudia Patatas (38) osuđeni su na sudu u Birminghamu zbog članstva u ekstremističkoj desničarskoj organizaciji naziva Nacionalna akcija, prenosi CNN. Grupa je zabranjena 2016.

Sud je saznao da je djetetovo srednje ime "Adolf" zbog Thomasovog divljenja Hitleru.

Također su otkrivene fotografije uslikane u njihovom domu na kojima je Thomas odjeven u bijelu odjeću Ku Klux Klana i drži sina.

Na sudu je prikazana i tetovaža koju Patatas ima, a koja predstavlja zamršeni dizajn podova unutar bivšeg SS sjedišta u dvorcu Wewelsburg u Njemačkoj.

Poznato je kako članovi Nacionalne akcije imaju nekoliko načina prikrivanja međusobnog kontakta i koriste zatvorene enkripcijske platforme za razmjenu poruka preko kojih organiziraju sastanke i šire ideologiju.

Grupu je zabranila bivša ministrica, Amber Rudd, nazvavši je rasističkom, antisemitskom i homofobnom. Zabranjena je nakon što je slavila ubojstvo Laburistkinje Jo Cox.

Rudd je dodala da je to "organizacija koja širi mržnju, podupire nasilje i promovira zločinačku ideologiju."

Tijekom spomenutog procesa, osuđen je i 27-godišnji Daniel Bogunovic zbog članstva u grupi, a još trojica su priznala kako su nekad bili članovi, navodi policija West Midlandsa.

Paru će, zajedno s ovom četvoricom, kazna biti izrečena u prosincu.

U izjavi nakon presude, šef jedinice za borbu protiv terorizma West Midlandsa, Matt Ward, rekao je kako osuđeni nisu samo fanatici, već da je riječ o opasnoj, složenoj organizaciji.

Njihov cilj je bio širiti neonacističku ideologiju provocirajući rasni sukob u Velikoj Britaniji. To je uključivalo rad na eksplozivima, skupljanje oružja... Da nisu zabranjeni, sigurno bi poticali nasilje i strah po West Midlandsu. 

Ward je izjavio kako presude predstavljaju značajan udarac Nacionalnoj akciji, ali da prijetnja i dalje ostaje. 

Do sad je ukupno 10 osoba bilo ili osuđeno ili su priznali članstvo u Nacionalnoj akciji. 

Komentara 10

Avatar Mirko224
Mirko224
22:00 13.11.2018.

Ovo nije ništa prema onom što rade jugoslavenski fašisti u Hrvatskoj, svakodnevno sa stranica "hrvatskih medija".

GO
goran2hr
21:28 14.11.2018.

Znači i u EU-niji ima političkih zatvorenika?!

ZI
zimerman
05:01 15.11.2018.

Žalosno. !!!!!!!! Pakistanci su im. totalno preuzeli istočni. London . Njihovi taksisti povezani sa pakistanskom bandom su u zadnji 5 godina organizirano silovali preko 2000 dijevojki zena i dijece sve žrtve su bijelkinje kršćanke a svi silovatelj su muslimani.Muslimani svakodnevnonevno bacaju kiselinu u lice kršćanima to je postalo toliko normalno da se niko više i ne iznenađuje . To se dobro prikriva i niko o tome ne piše pa ni VL . A vi gospodo iz VL napravili ste veliku priču od ničega ,nađete nekog napusenog tinejdžera koji se uslikao sa svastikom i to su vam glavne vijesti . Nekada su novinari tražili samo ,istinu mnogi od njih su i svoje živote za istinu izgubili . Sada je većina novinara u zapadnoj Europi zatrovana ljevicarskom političkom ideologijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije