Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uplela se policija

Neonacisti i anarhisti se sukobili na tribini Filozofskog fakulteta u Beogradu

Foto: Youtube Screenshot
17.12.2016.
u 20:25

"Budući da su anarhisti preko društvenih mreža najavili dolazak na tribinu, u sali ih je čekala skupina neofašista", objasnio je Marković

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije najavilo u subotu da će ispitati incident na Filozofskom fakultetu beogradskog sveučilišta kad su se na jednoj tribini sukobile skupine neonacista i anarhista, te da neće dopustiti obračune zbog različitih ideoloških pogleda na povijesna i društvena pitanja.

"Policijа će detаljno ispitаti dа li je tijekom ovog incidentа bilo fаšističkih pozdrаvа i pokličа, а ukoliko se ispostаvi dа jeste, bit će poduzete nаjoštrije zаkonske mjere. Srbijа nije, i neće biti, zemljа kojа podržаvа fаšizаm, već neko tko gа progoni, suklаdno svojoj slobodаrskoj trаdiciji", ocijenio je srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović u priopćenju MUP-a.

Kako su u subotu objavili beogradski mediji, incident na Filozofskom fаkultetu dogodio se u petak kad je jedna skupina ljudi pokušаlа prekinuti tribinu i promociju knjige "Povijest Republike Srpske" na kojoj su sudjelovali povjesničari Čedomir Antić i Predrag Marković.

Izvješća s tog skupa temeljila su se na izjavama i ocjenama očevidaca, pa su neki tvrdili kako se skupina koja je prekinula tribinu ponašala vandalski uzvikujući nacističke parole, prijeteći uz brojne uvrede.

"Vrijeđali su nazočne studente na vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj i seksualnoj osnovi, dobacujući studenticama seksističke uvrede i prijetnje silovanjem. Jedan od nacista je također prijetio i nožem studentima", navela je za list "Blic" jedna studentica, očevidac incidenta.

Nekoliko studenata mobitelima je snimilo incident, a snimke su objavljenje i na društvenim mrežama.

Povjesničar Predrag Marković, sudionik skupa, objasnio je da se incident desio kad je skupina anarhista htjela prekinuti tribinu, da bi potom na njih nasrnuli neofašisti koji su ih čekali u sali.
Marković je u izjavi za televiziju N1 rekao da su jučerašnji incident izazvali anarhisti koji, kako tvrdi, "godinama napadaju" Filozofski fakultet.

"Budući da su anarhisti preko društvenih mreža najavili dolazak na tribinu, u sali ih je čekala skupina neofašista", objasnio je Marković. Ozbiljniji incident spriječili su policajci u civilu koji su nazočili tribini i koji su, kako kaže, Marković, "reagirali profesionalno i sukobljene skupine izbacili iz sale za predavanje", pa je tribina nastavljena.

Stefanović, koji je i  potpredsjednik Vlade Srbije, ocijenio je "nedopustivim" dа "zbog rаzličitih ideoloških orijentаcijа, kаo i pogledа nа nekа povijesna i društvenа pitаnjа, dolаzi do fizičkih i verbаlnih sukobа nа bilo kom dogаđаju". Stefanović je rekao da će o jučerašnjem incidentu biti dostаvljeno izvješće i nadležnom tužiteljstvu.

Komentara 17

Avatar 123456
123456
20:47 17.12.2016.

"policajci u civilu koji su nazočili tribini" - kaj smiju milicajci biti na faksu u srbija? Kod nas ak se pojave zaštitari odmah kompanija pusić-soroš digne međunarodnu galamu! Kod četnika je demokracija puno šira!

AL
alphazulu99
20:39 17.12.2016.

Mogli ste napisati koji su to fasisticki pozdravi. Jesu li vikali "za dom spremni"? To je jedini fasisticki pozdrav.

WE
weAreCro
22:40 17.12.2016.

Ma nije valjda da u srbiji ima neofasista, pa ima nego sta, ideali su im uvijek bili isti samo su uniforme mjenjali po potrebi. A sta su bili cetnici ww2 nego pomocnici nacista... danas im drzavu vode cetnicke vojvode i uredno dobijaju na izborima a iduce godine ce im seselj postati predsjednik. Danas se u sred beograda na standovima prodaju majice sa likom draze mihajlovica, seselja, kokarde cetnicke, zastave i jos svakakva cetnicka obiljezja i suveniri. Zato srbi mozemo o svemu ali ne o fazismu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije