Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.04.2015. u 12:00

Sredstva za Expo Vlada RH nije trebala dati iz državnog proračuna, već je mogla naći zainteresirane sponzore

Na Svjetskoj izložbi u Milanu (Expo 2015.) s naslovom „Prehrana planeta, energija života“ Hrvatska neće sudjelovati, za što doista nema nikakvog opravdanja. Teme te svjetske izložbe u našem susjedstvu (Hrvatska je od osamostaljenja nastupila na pet Svjetskih izložbi (Lisabon 1998., Hannover 2000., Aichi 2005., Zaragoza 2008. i Šangaj 2010.) od posebnog su značenja za hrvatsko gospodarstvo, ali je možda događanje geografski preblizu da bi se na njemu sudjelovalo. U tekstu hrvatskog MVP-a, u kojem se razmatralo sudjelovanje na Expou, pisalo je da je „talijanski organizator  Hrvatskoj ponudio opciju sudjelovanja u tematskom Bio-mediteranskom clusteru, što omogućava nastup sa značajno manjim troškovima“.

Države sudionice koje nemaju svoje paviljone (svoje paviljone imaju 54 države), za nastup u skupnom paviljonu trebale su platiti 1,7 milijuna eura. Hrvatska je, nakon pisma kojim je najavila odustajanje zbog troškova za poplavljene u Slavoniji, mogla platiti samo 1,2 milijuna eura, ali je hrvatskoj Vladi i to bilo previše. Hrvatska je jedina zemlja EU koja neće biti na Expou. Umjesto Hrvatske, na izložbene prostore pokušao je ući Zagreb pa je Milan Bandić bio na pregovorima u Rimu, no se što se dogodilo, poznato je.

U Italiji je hrvatsko odustajanje primljeno kao pljuska

U Italiji je hrvatsko odustajanje primljeno kao pljuska (usput, novi talijanski predsjednik Sergio Mattarella dolazi u Hrvatsku 23. travnja, te Ljubljanu, poslije posjeta Njemačkoj, sjedištu EU). Osim dobrosusjedskih odnosa, ekonomskog partnerstva itd., nedolazak na svjetsku izložbu u paviljon namijenjen zemljama Mediterana pokazuje hrvatsko držanje prema pripadnosti Sredozemlju, hrani, turizmu, energiji...

Vlada je pokazala nediplomatičnost, netaktičnost, potvrdila je i svoju nesposobnost u gospodarstvu, u prikupljanju zainteresiranih tvrtki za izvoz jer sredstva za Expo nije trebala dati iz proračuna, već je mogla naći sponzore. Ali, očito ne zna okupiti ljude, tvrtke i sve one koji bi bili zainteresirani za predstavljanje svojih agroindustrijskih proizvoda, svoje turističke ponude, svoje ideje o zaštiti okoliša. Expo je jedinstven izlog za hrvatsko gospodarstvo. A, čini se, da i na Expo i na hrvatsko gospodarstvo Vlada gleda kao na nešto nepotrebno.

>>Nema vremena za ulazak Hrvatske na EXPO 2015.

>>MSC Krstarenja službeni sponzor EXPO sajma u Milanu 2015. godine

Komentara 34

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
12:16 15.04.2015.

Bahati Milanovic koji sve zna opet zeznuo. Ajde neka vise raspise te izbore.. Upps zaboravih da je uhljeb. Uzet ce i zadnju kunu, postalo je jasno da odlazi

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:04 15.04.2015.

Da je barem to jedina... Te pogreške rade od početka mandata... Sva sreća što uskoro više neće biti u poziciji da se igraju svoje katastrofalne politike...

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
12:18 15.04.2015.

Sustavno sve unistava. Nema kompetencije za to radno mjesto. Sramota. Krajnje je vrijeme da ode..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije