Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGSS upozorava:

'Neodgovorni pojedinci dovode u opasnost ljudske živote'

HGSS
HGSS
02.07.2013.
u 23:57

"Prilikom penjanja smjera Jenjavi (7a+) u sjevernoj stijeni Anića kuka primijećeno ja da su sa sidrišta za spašavanje na vrhovima prve, druge i treće dužine ukradene po dvije pločice (od maksimalnih pet)."

Pripadnici Hrvatske gorske službe uputili su apel penjačima da ne skidaju pločice sa sidrišta u stijeni Anića kuk na Paklenici.

\"Neugodno iznenađenje za spašavatelje prilikom penjanja u stijeni Anića kuk u Paklenici\", pišu u priopćenju iz HGSS-a te dodaju kako oni i Nacionalni park Paklenica ulažu velike napore i sredstva u opremanje stijena sidrištima za spašavanje. Ta sidrišta im pomažu smanjiti vrijeme potrebno za spašavanje unesrećenih alpinista, kojih nije malo na Anića kuku gdje su se znale dogoditi i pogibije ljudi. Ističu kako neodgovorni pojedinci \"kradu materijal sa sidrišta, dovodeći u opasnost ljudske živote\".

\"Prilikom penjanja smjera Jenjavi (7a+) u sjevernoj stijeni Anića kuka primijećeno ja da su sa sidrišta za spašavanje na vrhovima prve, druge i treće dužine ukradene po dvije pločice (od maksimalnih pet). Mogućnost da su pločice same otpale uslijed djelovanja vjetra ne postoji jer su matice uredno vraćene na sidrišni vijak nakon odstranjivanja pločice. Ista situacija primijećena je prilikom penjanja smjera Klin (6c), gdje su također skinute po dvije pločice sa sidrišta za spašavanje\", pišu iz HGSS-a.

Dodaju da takvo neodgovorno ponašanje ugrožava sigurnost penjača i njima otežava spašavanje. \"Nacionalni park Paklenica i HGSS će brzo reagirati te ponovo postaviti ukradene pločice. Nadamo se kako ovo nije poziv počiniteljima da se opet upuste u istu radnju\", zaključuju iz HGSS-a.

>>Sudionik utrke \'Velebitski treking\' pronađen mrtav

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije