Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školski imenik

Neocjenjivanje donijelo manje stresa, ali i petica te više jedinica

'21.12.2012., Karlovac - Ucenici i nastavnici organizirali tradicionalni Bozicni sajam na kojem prodaju kolace, ukrase, cestitke i drugo za pomoc obiteljima svojih kolega. Photo: Dominik Grguric/PIXSE
'Dominik Grguric/PIXSELL'
27.12.2012.
u 12:10

Karlovački učenici olako shvatili što nema zaključivanja ocjena, no roditelji su pismeno dobili obavijest, posebno onim negativnim

Po prvi puta učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, pa tako i Karlovačkoj županiji, polugodište su završili bez zaključenih ocjena. Nova mjera Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa učenicima, ali i nastavnicima i roditeljima trebala je donijeti manje stresa. U tome se i uspjelo.

 Ispravci i novo gradivo

 Međutim, neocjenjivanje u prvom dijelu školske godine mnogi su olako shvatili što potvrđuju i u karlovačkim školama.

 – Učenici su bili opušteni, možda i previše. Zanimljivo je da se provedenom analizom pokazalo da nedostaje i petica. Manje ih je nego ranijih godina kada je bilo zaključivanja ocjena na polugodištu. Mi smo svoj dio posla odradili i upoznali roditelje s novim mjerama – napominje ravnatelj Gimnazije Karlovac Damir Mandić. Riječ je o najboljoj školi u Karlovačkoj županiji, čiji učenici i na razini države svake godine ostvaruju izvrsne rezultate.

No, mnogi od njih očito se barem zasad nisu previše trudili i energiju za ‘osvajanje’ odličnih ocjena sačuvali za drugo polugodište. Ravnatelj Mandić upozorava i na još neke posljedice novih obrazovnih mjera.

 – Bez obzira na manjak petica, oni koji redovito uče vjerojatno neće imati nikakvih problema. No, ovime je učinjena ‘medvjeđa usluga’ kampanjcima. Njima će biti puno teže popravljati ocjene iz polugodišta i usporedo ‘hvatati’ novo gradivo. Završetak godine doći će brzo – kaže Mandić.

 S druge strane većina učenika je s oduševljenjem dočekala neocjenjivanje. Rubrike u imenike ispisane običnom olovkom baš i ne shvaćaju ozbiljno. To im je ujedno i savršena isprika da ne moraju roditeljima objašnjavati zašto iz pojedinih predmeta imaju loše ocjene. Ipak, neće se, posebno oni s jedinicima tako lako izvući.

 – Roditelje ćemo pismeno obavijestiti o ocjenama učenika, prije svega s onim negativnima. Nakon praznika, imat će do 31. siječnja rok da ih isprave – rekla je ravnateljica Ekonomsko-turističke škole Lidija Mikšić. Dodaje da to nije dobro za učenike.

 Nema težinu

 Mi smo odrađivali svoj posao, ali učenici nisu baš ozbiljno shvatili svoj. Jedinica je puno više nego proteklih godina. Treba također napomenuti da smo napravili analizu i znamo koliko je negativnih, ali to nema takvu težinu. Drugačiji je odnos i pristup – kaže Mikšić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije