Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNAČAJAN UDARAC?

Neočekivana odluka: Putin povukao Rusiju iz jednog od protokola Ženevske konvencije

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
18.10.2019.
u 00:20

Kritičari optužuju Rusiju da je izazvala niz smrti civila otkad se uključila u sukob u Siriji. Optužena je i za ubojstva civila tijekom kratkog rata s Gruzijom 2008. Moskva odbacuje te optužbe.

Ruski predsjednik Vladimir Putin povukao je dopunski protokol Ženevske konvencije vezan za zaštitu žrtava međunarodnih oružanih sukoba, objavio je ruski parlamentarni portal, pozivajući se na njegovo pismo.

Vrhovno vijeće, odnosno parlament Sovjetskog Saveza, 1989. je ratificirao Dopunski Protokol I. Ženevske konvencije iz 1949. 

Putinovo pismo s datumom 16. listopada, upućeno predsjedniku donjeg doma parlamenta na temu „povlačenja izjave tijekom ratifikacije”, govori kako međunarodno povjerenstvo uspostavljeno kako bi istraživalo ratne zločine protiv civila od 1991. nije uspio „ispuniti svoju funkciju”. 

„U trenutnom međunarodnom okruženju rizici zloupotrebe moći tog povjerenstva od strane država koje djeluju s lošom namjerom su znatno narasli”, stoji u dokumentu kojeg navodi portal koji objavljuje zakone predložene i izglasane u ruskom parlamentu. 

Naglašava se kako Rusija nema predstavnike u tom povjerenstvu iako redovito plaća svoju naknadu. 

Kritičari optužuju Rusiju da je izazvala niz smrti civila otkad se uključila u sukob u Siriji. Optužena je i za ubojstva civila tijekom kratkog rata s Gruzijom 2008. Moskva odbacuje te optužbe. 

Ona je i dalje potpisnik Ženevskih konvencija koje čine četiri ugovora i tri dodatna protokola.

Komentara 25

IV
ivanbalic
05:56 18.10.2019.

Koje licmerje zapadni okupatora,a zapdni okupatori su ubili u zadnji 20 godina 25 milijona civila u svjetu,i gle cuda,optuzise Rusiju,koja gamad.

ST
stomugromova
07:06 18.10.2019.

Plaćeni oglas iz Rothschildove centrale ultimativnog zla,koje prenosi HINA kao njihova filijala.To nije mišljenje Hrvata ,nego lihvarske zločinačke kabala,koju je povratak Rusije iz pepela natjerao na uzmak.Više ne mogu podjarmljivati,pljačkati,ubijati i otimati kao dosad.Gruziju su gurnuli u sukob sa Rusijomm da bi testirali spremnost rtuske vojske,U Iraku,Libiji i Siriji su napraviili genocid ,a uz to su i EU destabilizirali sa milijunima migranata koje su poslali da bi očistili prostor .Taj kriminalni ološ koji više od stoljeća živi od štampanja novca bez pokrića,prvi je puta ozbiljno uzdrman i zabrinut.Putin je vođa slobodnog svijet I jedina nada da će Zapad biti oslobođen od tih kriminalaca,koji glume da su oni sloboda,.a sve su okupirali I opljačkali.

PR
prajdali100
08:31 18.10.2019.

Svi moramo shvatiti da u Svijetu više ne vladaju SAD !!!! Tu je i Rusija koju je Putin digao iz pepela i Kina koja je već sada super- sila.A sila Boga ne moli !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije