Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Neočekivana odluka: Putin povukao Rusiju iz jednog od protokola Ženevske konvencije

Kritičari optužuju Rusiju da je izazvala niz smrti civila otkad se uključila u sukob u Siriji. Optužena je i za ubojstva civila tijekom kratkog rata s Gruzijom 2008. Moskva odbacuje te optužbe.
18. listopada 2019. u 00:20 32 komentara 4674 prikaza
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ruski predsjednik Vladimir Putin povukao je dopunski protokol Ženevske konvencije vezan za zaštitu žrtava međunarodnih oružanih sukoba, objavio je ruski parlamentarni portal, pozivajući se na njegovo pismo.

Istok Europe nakon 1989. godine Poljaci i Nijemci zadovoljni što je komunizam pao, Rusi tuguju

Vrhovno vijeće, odnosno parlament Sovjetskog Saveza, 1989. je ratificirao Dopunski Protokol I. Ženevske konvencije iz 1949. 

Putinovo pismo s datumom 16. listopada, upućeno predsjedniku donjeg doma parlamenta na temu „povlačenja izjave tijekom ratifikacije”, govori kako međunarodno povjerenstvo uspostavljeno kako bi istraživalo ratne zločine protiv civila od 1991. nije uspio „ispuniti svoju funkciju”. 

„U trenutnom međunarodnom okruženju rizici zloupotrebe moći tog povjerenstva od strane država koje djeluju s lošom namjerom su znatno narasli”, stoji u dokumentu kojeg navodi portal koji objavljuje zakone predložene i izglasane u ruskom parlamentu. 

Naglašava se kako Rusija nema predstavnike u tom povjerenstvu iako redovito plaća svoju naknadu. 

Kobani, Sirija UZ POTPORU RUSIJE Sirijski vojnici se raspoređuju na tursko-sirijskoj granici, UN zabrinut zbog bijega ISIL-ovaca

Kritičari optužuju Rusiju da je izazvala niz smrti civila otkad se uključila u sukob u Siriji. Optužena je i za ubojstva civila tijekom kratkog rata s Gruzijom 2008. Moskva odbacuje te optužbe. 

Ona je i dalje potpisnik Ženevskih konvencija koje čine četiri ugovora i tri dodatna protokola.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • ivanbalic:

  Koje licmerje zapadni okupatora,a zapdni okupatori su ubili u zadnji 20 godina 25 milijona civila u svjetu,i gle cuda,optuzise Rusiju,koja gamad.

 • prajdali100:

  Svi moramo shvatiti da u Svijetu više ne vladaju SAD !!!! Tu je i Rusija koju je Putin digao iz pepela i Kina koja je već sada super- sila.A sila Boga ne moli !

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  preostalo je još samo jedno mjesto koje rusi trebaju napustiti, i onda zapad ostaje bez pozornice za svoje predstave za stoku sitnog zuba. vijeće europe. ioako nevažno, ono je iskorišteno za sustavno blaćenje rusije, rusija je tema 95% svih sastanaka ... prikaži još! tog vijeća zadnjih 20 godina. te rusija ovo, rusija ono, te ovdje ne štiti dovoljno ovu skupinu, te tamo drugu. a s druge strane, veleuvažene baltičke zemlje oduzele su sva prava manjina, ono što se npr. nama predbacuje, kod njih je sasvim normalno, i prolazi bez ikakve osude. tamo marširaju ss-ovci, i nikom ništa. rusi trebaju izaći i iz onog čudnog europskog suda za ljudska prava, koje, zanimljivo, baš po rusima najčešće udara. i nešto po nama, ponekad, radi dugih suđenja. sve su to zapadne institucije, koje rade za zapadne interese, ne svih onih koji su je osnovali. rusija je potpisnik puno sporazuma, i čak ih se i drži. za razliku od demokratskih sad, koje polovicu njih nisu ratificirale i ne provode ju, nemaju nikakvih obveza prema njima, a drugima dociraju s visine kako krše međunarodne sporazume, i uvode im sankcije radi toga. jako lijepo, ne?